Premijer Sanader: Susret potvrdio dobre odnose Francuske i Hrvatske

Hrvatski premijer Ivo Sanader u utorak je u Parizu, na početku posjeta toj zemlji, razgovarao s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom o hrvatskom putu prema Europskoj uniji te o jačanju političke i gospodarske suradnje dvije zemlje.

PARIZ, 15. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader u utorak je u Parizu, na početku posjeta toj zemlji, razgovarao s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom o hrvatskom putu prema Europskoj uniji te o jačanju političke i gospodarske suradnje dvije zemlje.

Hrvatski premijer izjavio je nakon sastanka kako je susret "potvrdio veliki napredak u svekolikim bilateralnim odnosima kako na političkom tako i na gospodarskom planu".

Sanader je kazao kako je Francuska, koja je kontinuirano izražavala potporu Hrvatskoj na putu prema EU, odlučila staviti joj, o svom trošku, na raspolaganje jednog od svojih najiskusnijih diplomata Guy Legrasa kao savjetnika u pregovorima o ulasku u EU. Legras je u svojoj bogatoj karijeri obavljao i dužnosti direktora Opće uprave za poljoprivredu te za vanjske odnose pri Europskoj komisiji.

Sanader je kazao kako je izrazio želju da Hrvatska dovrši pregovore o ulasku u EU na vrijeme te da sudjeluje na izborima za Europski parlament 2009. što je francuski predsjednik podržao, izražavajući potporu Hrvatskoj na putu prema Europskoj uniji.

Na sastanku je, po riječima hrvatskog premijera, izražena želja za jačanjem gospodarskih odnosa a hrvatska je strana pozvala na dolazak francuskih investitora.

Sanader je doputovao u ponedjeljak u radni posjet Francuskoj na poziv francuskog predsjednika, a sastanak prvotno predviđen za ponedjeljak pomaknut je na utorak prijepodne na zahtjev francuskog predsjednika zbog njegova obraćanja naciji u povodu nasilja u francuskim predgrađima, koje traje već više od dva tjedna.

Premijer Sanader tijekom dana sastat će se s francuskim ministrom vanjskih poslova Philippeom Douste-Blazyjem, a u Pariškom europskom domu održat će predavanje na temu "Europska Hrvatska".



Pisane vijesti