Premijer Sanader susretima s rumunjskim Hrvatima počeo posjet Rumunjskoj

Posjetom hrvatskim selima Karaševo, Klokotić, Ravnik i Lupak na zapadu Rumunjske, hrvatski premijer Ivo Sanader počeo je u četvrtak službeni dvodnevni boravak u zemlji koja je od 1. siječnja punopravna članica Europske unije.

BUKUREŠT, 8. veljače 2007. (Hina) - Posjetom hrvatskim selima Karaševo, Klokotić, Ravnik i Lupak na zapadu Rumunjske, hrvatski premijer Ivo Sanader počeo je u četvrtak službeni dvodnevni boravak u zemlji koja je od 1. siječnja punopravna članica Europske unije.

Od ukupno 14 tisuća Hrvata u Rumunjskoj, njih sedam tisuća živi u zapadnom dijelu zemlje i smatra se povijesnom manjinom, te jednom od najstarijih hrvatskih manjina u Europi.

U pratnji ministra kulture Bože Biškupića i ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Branka Vukelića, Sanader je najprije posjetio Karaševo gdje su ga Hrvati, kojima je tu dom već nekoliko stoljeća, dočekali na trgu pred domom Hrvatskog zajedništva.

Karaševo, u kojemu djeluje i dvojezična rumunjsko-hrvatska gimnazija, Hrvatska matica iseljenika nedavno je proglasila najselom hrvatske manjine u svijetu.

Hrvatska djeca priredila su izaslanstvu prigodan program s pjesmama i narodnim kolima, a među njima bili su i predstavnici županijskih i državnih vlasti.

Domu u Karaševu premijer Sanader poklonio je 200 knjiga na hrvatskom jeziku za knjižnicu u Hrvatskom domu, a načelniku općine Lupak poklonio je dva računala za osnovne škole na hrvatskom jeziku.

U Karaševu i Lupku Sanader je obišao mjesne crkve, u kojima se služba održava na hrvatskom jeziku, te misiju koju vode časne sestre iz Hrvatske, koje pružaju i osnovne medicinske usluge stanovništvu.

U zapadnom području Rumunjske Hrvati žive više od 500 godina, a pretpostavlja se da su onamo stigli u 15. stoljeću iz franjevačke provincije Bosna Srebrena.

Hrvati u Rumunjskoj uživaju sva prava zajamčena zakonom o zaštiti nacionalnih manjina pa tako u parlamentu imaju svog predstavnika. Pomoć primaju od rumunjske i hrvatske države, a imaju i pravo na dvojno državljanstvo.

Nakon cjelodnevnog boravka u području nastanjenom Hrvatima izaslanstvo na čelu sa Sanaderom nastavilo je put prema Bukureštu gdje ih u petak očekuje službeni dio posjeta.

Sanader će nakon svečanog dočeka pred zgradom rumunjske Vlade razgovarati sa svojim domaćinom, premijerom Calinom Popescu-Tariceanuom. Nakon toga predviđeni su razgovori dvaju izaslanstava.

U rano poslijepodne Sanader će posjetiti Nicolaeua Vacaroiua, predsjednika Senata Rumunjske.

U sklopu boravka hrvatskog izaslanstva bio je predviđen i sastanak s predsjednikom Republike Traianom Basescuom, no otkazan je.

Protiv Basescua je socijaldemokratska oporba pokrenula postupak svrgavanja s dužnosti, no potporu su predsjedniku u srijedu pružili intelektualci, njih 60-ak, koji su javnost pozvali da podupre šefa države.

Kako su u srijedu prenijeli mediji i strane agencije, potpisnici tvrde da "sadašnja politička kriza proistječe iz bojazni onih koji se protive trima najvažnijim inicijativama predsjednika: borbi protiv korupcije, otvaranju arhiva Securitate (bivše tajne policije) i osudi komunizma".

Iako je Europska komisija ocijenila da Rumunjskoj, od 1. siječnja punopravnoj članici Europske unije, predstoji golem posao na području pravosuđa, sigurnosti hrane i posebice u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, vlada Calina Popescu-Tariceanua dobila je velike pohvale upravo za dosadašnju borbu protiv korupcije.



Pisane vijesti