Potpredsjednica Kosor primila u nastupni posjet veleposlanika Egipta

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor primila je danas u nastupni posjet Ashrafa Rashedveleposlanika Arapske Republike Egipta za Republiku Hrvatsku sa sjedištem u Rimu.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor primila je danas u nastupni posjet Ashrafa Rasheda, veleposlanika Arapske Republike Egipta za Republiku Hrvatsku sa sjedištem u Rimu.
Potpredsjednica Kosor izrazila je zadovoljstvo što Hrvatska i Egipat, kao prijateljske zemlje, nemaju otvorenih pitanja u međudržavnim odnosima, te istaknula potrebu daljnjeg unaprjeđenja odnosa u gospodarskom, ali i svim drugim područjima na dobrobit dvaju prijateljskih naroda.
S obzirom na dosadašnja pozitivna hrvatska iskustva, veleposlanik Rashed posebno je izrazio želju za suradnjom Egipta i Hrvatske u području zaštite prava žena, majki i djece. Podsjetio je pritom kako je i sama supruga egipatskog predsjednika Suzane Mubarak aktivno uključena u ove aktivnosti kao predsjednica organizacije «International women of peace» koja se bavi zaštitom prava žena te predsjednica dvaju nacionalnih vijeća – za ravnopravnost spolova i za majčinstvo i djecu. U tom smislu veleposlanik Rashed uputio je potpredsjednici Kosor poziv za posjet Egiptu.
Potpredsjednica Kosor izrazila je osobnu spremnost i spremnost hrvatske Vlade za suradnju s Egiptom u ovim područjima, napomenuvši kako Hrvatska ima dugogodišnja iskustva u zaštiti prava žena i djece, a posebice za vrijeme agresije kada su u jednom trenutku od oko milijun prognanika i izbjeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine 80% njih bili žene i djeca. Veleposlanika Rasheda izvijestila je kako je ona osobno na čelu nekoliko Vladinih tijela koje se bave ovom problematikom, kao što su primjerice Vijeće za djecu i Savjet za mlade, a kroz Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti provode se i podupiru programi populacijske politike, skrbi za žene i djecu te borbe protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja. Istaknula je kako je u sklopu provedbi aktivnosti za zaštitu prava žena, majki i djeci, te u sklopu priprema za ulazak u Europsku uniju, u Hrvatskoj u ovoj godini krenula i provedba mjera Nacionalne populacijske politike. Izrazila je pritom uvjerenje kako će se i putem ovih mjera zaustaviti negativni populacijski trendovi u Hrvatskoj.




Pisane vijesti