Premijer Sanader u Osijeku

Predsjednik Vlade Ivo Sanader sa suradnicima danas se u Osijeku sastao s čelnicima Hrvatskih voda koji su ga izvijestili da su poduzete sve potrebite mjere u zaštiti života i materijalnih dobara od visokih vodostaja Drave i Dunava i nadolazećeg vodnog vala.

OSIJEK, 10. travnja 2006. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader sa suradnicima danas se u Osijeku sastao s čelnicima Hrvatskih voda koji su ga izvijestili da su poduzete sve potrebite mjere u zaštiti života i materijalnih dobara od visokih vodostaja Drave i Dunava i nadolazećeg vodnog vala.

Generalni direktor Hrvatskih voda Slavko Rajnović izvijestio je kako je na tome području stvoren siguran i kvalitetan sustav obrane od poplava, u koji će se trebati i nadalje ulagati, jer bi se zbog klimatskih i hidroloških promjena ovakvi događaji ubuduće mogli češće događati.

Direktor "Hrvatskih voda" za vodno područje slijeva Drave i Dunava Zoran Đuroković izvijestio je kako su jutros zabilježeni vodostaji Drave kod Osijeka - 503 centimetra te Dunava kod Vukovara 718 centimetara, drugi po veličini ikada zabilježeni vodostaji, dodavši kako vodostaj Drave kod Osijeka i Dunava kod Batine stagnira, a da se vrh vodnoga vala približava Vukovaru.

"Idućih sedam dana neće doći do naglog, nego do umjerenog opadanja Dunava te će i nadalje biti nužno provoditi mjere aktivne obrane od poplave. Noćas su izdržale sve linije obrane od poplave, uključujući i zečje nasipe, a sve aktivnosti nastavit će se i idućih pet do sedam dana", rekao je Đuroković ocijenivši kako se na osječkom području ne očekuje veći rast vodostaja i ugroza grada.

Zahvalivši svima koji su se proteklih dana uključili u obranu ovoga područja od poplava, Sanader je rekao kako će sa srbijanskim premijerom Koštunicom dogovoriti da Hrvatske vode stupe u kontakt sa sličnom institucijom u Srbiji, u cilju razmjene informacija i poduzimanja odgovarajućih poteza pri ovakvim stanjima te da se takođeročekuje kontakt mađarskih i srbijanskih vlasti.

Najavio je da će s osječkim gradonačelnikom Antom Đapićem razgovarati o daljnjim oblicima suradnje Vlade i gradskih vlasti, jer bi nakon visokog vodostaja Drave moglo biti više problema s komarcima.

Predsjednik Vlade najavio je kako će se nastaviti, prošle godine, započeti, angažman Hrvatske vojske na čišćenju kanala 3. i 4. reda, jer se procjenjuje da u Hrvatskoj ima oko 15.000 kilometara neočišćene kanalske mreže.

Ministar obrane Berislav Rončević izvijestio je kako se ove godine planira očistiti 165 kilometara kanalske mreže, dodavši kako je HV spreman i opremljen za ovu akciju.

Sastanku u prostorijama "Hrvatskih voda" nazočni su bili ministri Ivica Kirin, Petar Čobanković, Ivan Šuker te osječki gradonačelnik Anto Đapić koji je istaknuo kako će i nadalje biti nužna ulaganja u izgradnju obalne utvrde, izrazivši uvjerenost da će grad u tome imati potporu Vlade.

Premijer Sanader obišao je potom brodom poplavljeno prigradsko vikend naselje "Karašica" kod Josipovca, istaknuvši kako će "Vlada nakon procjene štete na poplavljenim područjima pomoći".

Dodao je kako će zbog očekivane pojačane najezde komaraca kada se voda povuče, pomoći i u rješavanju problema s komarcima.

Premijer je brodom je obišao i dio Drave u Osijeku, među kojima i prostor uz osječki ZOO vrt, te dio šetnice.

Prema podacima Hrvatskih voda, u 13 sati vodostaj Drave kod Osijeka i dalje je 503 cm, vodostaj Dunava kod Batine je 744 cm, i za 6 centimetara je manji od onoga zabilježenog jutros u 9 sati, dok je kod Vukovara u 13 sati vodostaj Dunava bio 718 centimetara.



Pisane vijesti