Premijer Sanader u ponedjeljak i utorak u službenom posjetu Latviji

Premijer Ivo Sanader boravit će u ponedjeljak i utorak u službenom posjetu Latviji, baltičkoj zemlji s kojom Hrvatska ima vrlo dobre političke, no nedovoljno razvijene gospodarske odnose.

ZAGREB, 4. prosinca 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader boravit će u ponedjeljak i utorak u službenom posjetu Latviji, baltičkoj zemlji s kojom Hrvatska ima vrlo dobre političke, no nedovoljno razvijene gospodarske odnose.

Sanader će se tijekom posjeta sastati sa svojim domaćinom, latvijskim premijerom Aigarsom Kalvitisom, predsjednicom Vairom Vike-Freiberge i predsjednicom parlamenta Ingridom Udre. Razgovori će, kako se očekuje, biti usredotočeni na unapređenje bilateralnih odnosa između dviju zemalja, posebice na području gospodarstva, i na euroatlantske integracije.

U dosadašnjim razgovorima s hrvatskim dužnosnicima Latvija je davala punu potporu ulasku Hrvatske u euroatlantske integracije. Riječ je o zemlji koja je punopravnom članicom Europske unije postala u posljednjem valu proširenja 1. svibnja 2004. godine, a članica NATO-a je od travnja iste godine. Latvija je spremna pomoći RH u procesu pristupanja u punopravno članstvo Europske unije i smatra da je Hrvatska ključ za stabilnost i demokraciju u cijeloj regiji te da je zbog toga važno njezino članstvo u EU-u i NATO-u.

Baltička iskustva Hrvatskoj su zanimljiva jer su Litva, Latvija i Estonija slične veličine, a neovisnost su stekle početkom devedesetih godina, kada i Hrvatska. U tranziciji su se susretale sa sličnim problemima, poput nezaposlenosti i nerazvijene tržišne ekonomije, ali su napredovale brzim koracima.

Te tri zemlje u sklopu Baltičkoga vijeća podržale su otvaranje pregovora između Hrvatske i Europske unije još u rujnu ove godine, i time napravile iskorak izvan stajališta susjednih skandinavskih zemalja, koje su bile suzdržane po tom pitanju.

Tijekom posjeta Zagrebu u srpnju, latvijski premijer Aigars Kalvitis suglasio se sa Sanaderom da su odnosi Hrvatske i Latvije vrlo dobri i da nema otvorenih političkih pitanja.

Kao doprinos konkretizaciji gospodarske suradnje, Kalvitis je tom prigodom otvorio počasni konzulat Latvije, a najavljeno je i skoro otvaranje veleposlanstava, latvijskog u Zagrebu i hrvatskog u Rigi.

U razgovorima Kalvitisa s hrvatskim dužnosnicima istaknuto je da je Hrvatska zainteresirana za povećanje latvijskih ulaganja u Hrvatsku, osobito na području brodogradnje, crne metalurgije, te da je moguća uspostava suradnje i u drugim područjima. Latvijski poduzetnici izrazili su povećano zanimanje za područja brodogradnje, proizvodnje željeza, te energetski sektor.

Robna razmjena između Hrvatske i Latvije u 2004. godini bila je i više nego skromna, ukupno samo 4,6 milijuna američkih dolara i to je najveći obujam robne razmjene između dviju zemalja u posljednjih deset godina. Od toga, izvoz u Latviju u 2004. godini bio je u vrijednosti 3,2 milijuna američkih dolara, a uvoz u Hrvatsku 1,5 milijuna američkih dolara. Hrvatska s Latvijom od 1995. godine do danas kontinuirano ostvaruje trgovinski suficit, uglavnom izvozeći lijekove i hranu, a uvozeći furnir.

Premijer Sanader posjetio je početkom studenoga ostale dvije baltičke zemlje, Estoniju i Litvu, i od najviših dužnosnika tih zemalja dobio potporu ulasku Hrvatske u EU i NATO. Obje su zemlje izrazile zadovoljstvo otvaranjem pristupnih pregovora između Hrvatske i EU-a i ponudile Zagrebu savjetodavnu pomoć svojih pregovarača.



Pisane vijesti