Premijer Sanader u ponedjeljak u službenom posjetu Albaniji

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader započinje u ponedjeljak dvodnevni službeni posjet Albaniji koji će, kako se očekuje, biti posvećen jačanju bilateralne gospodarske suradnje i širenju Srednjoeuropske zone slobodne trgovine (CEFTA).

ZAGREB, 26. veljače 2006. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader započinje u ponedjeljak dvodnevni službeni posjet Albaniji koji će, kako se očekuje, biti posvećen jačanju bilateralne gospodarske suradnje i širenju Srednjoeuropske zone slobodne trgovine (CEFTA).

Sanader će u Tiranu doputovati u ponedjeljak u ranim popodnevnim satima i nakon ceremonije svečanog dočeka uputiti se na razgovore sa svojim albanskim kolegom i domaćinom Salijem Berishom, prvo u četiri oka, a potom i uz puna državna izaslanstva.

Dvojica premijera će zatim sudjelovati na forumu albanskih i hrvatskih gospodarstvenika, a Sanadera će tijekom dana primiti i albanski predsjednik Alfred Moisiu.

U utorak će se Sanaderu i Berishi u albanskom obalnom gradu Draču na trilateralnom sastanku pridružiti i makedonski kolega Vlado Bučkovski.

Kako Hrvatska i Albanija nemaju otvorenih političkih pitanja, očekuje se da će Sanaderov službeni posjet Tirani biti posvećen jačanju regionalne i gospodarske suradnje, te hrvatskoj inicijativi o širenju CEFTA-e, dok će na sastanku u Draču, uz sudjelovanje makedonskog premijera, jedna od tema biti i suradnja u okviru Jadranske povelje i približavanje NATO Savezu.

Hrvatska inicijativa o proširenju CEFTA-e pokrenuta je još prošle godine, ali je puni zamah dobila nakon siječanjskog prijedloga Europske komisije o stvaranju regionalne zone slobodne trgovine između pet zemalja tzv. zapadnog Balkana. Hrvatski je premijer, reagirajući na negativne konotacije koje je taj prijedlog poprimio u dijelu hrvatske javnosti, intenzivirao rad na svojem prijedlogu da se ne stvara nova mreža slobodne trgovine, nego proširi CEFTA, u kojoj su nakon ulaska 10 zemalja u EU, ostale samo Hrvatska, Rumunjska i Bugarska. Ublažavanjem kriterija u CEFTA-u bi mogle ući BiH, SCG, Albanija, Moldavija i Makedonija, a s vremenom i Ukrajina, rekao je svojedobno Sanader.

U međuvremenu je hrvatski premijer za svoj prijedlog dobio potporu koordinatora Pakta o stabilnosti Erharda Buseka i moldavskog premijera Vasilea Tarleva, kojeg je službeno posjetio u Kišinjevu prije dva tjedna. Iz Europske komisije je priopćeno da se taj hrvatski prijedlog ozbiljno razmatra. Očekuje se da će i Albanija podržati tu inicijativu. Makedonija će CETFA-i pristupiti u ponedjeljak, upravo u vrijeme Sanaderova boravka u Tirani, a ugovor o pristupanju potpisat će predstavnici sadašnjih članica Hrvatske, Bugarske i Rumunjske te Makedonije u Skoplju.



Pisane vijesti