Premijer Sanader u Varšavi: Izbjeći nove podjele u Europi

Europa bez crta podjele, što je nekad bio samo daleki cilj, danas je na korak od ostvarenja, ali se moraju izbjeći nove podjele u Europi i spriječiti stvaranje novih zidova umjesto starih, poručio je u ponedjeljak hrvatski premijer Ivo Sanader s govornice 3. summita Vijeća Europe koji se do utorka održava u Varšavi.

VARŠAVA, 16. svibnja 2005. (Hina) - Europa bez crta podjele, što je nekad bio samo daleki cilj, danas je na korak od ostvarenja, ali se moraju izbjeći nove podjele u Europi i spriječiti stvaranje novih zidova umjesto starih, poručio je u ponedjeljak hrvatski premijer Ivo Sanader s govornice 3. summita Vijeca Europe koji se do utorka održava u Varšavi.

"Ako želimo graditi novu europsku budućnost, koja će biti različita od vrlo krvave prošlosti, obilježena mirom i suradnjom, partnerstvom i zajedničkim vrijednostima, onda svaka europska zemlja mora imati priliku reći svoje mišljenje o toj budućnosti", pojasnio je Sanader svoje riječi u izjavi za novinare nakon govora.

"Zato ne bi trebalo stvarati nove crte podjele u Europi, ne bismo smjeli Europu dijeliti na zemlje prve, druge i treće kategorije, već bi svi trebali imati jednaku priliku", ocijenio je, dodavši kako ga se zbog toga može smatrati "idealistom, ali se za to isplati boriti".

U govoru je Sanader je podsjetio kako je na posljednjem summitu VE 1997. u Strasbourgu Hrvatska bila nova pridošlica u najstariju europsku političku organizaciju, a da je u međuvremenu stigla do statusa zemlje koja kandidira za članstvo u EU.

Pri tome, kako je naglasio hrvatski premijer, goleme zasluge pripadaju Vijeću Europe, jer upravo ono promiče vrijednosti i postavlja standarde koji čine temelj europskog jedinstva.

"Prihvaćanje tih vrijednosti i standarda prvi je korak kojim se ulazi u europski proces ujedinjavanja na višim razinama, od kojih je najviša Europska unija", kazao je Sanader.

Vijeće Europe, ocijenio je, u novoj bi se europskoj arhitekturi moralo usredotočiti na područja u kojima je i dosad iskazivalo svoje najveće vrijednosti - ljudska prava, razvoj demokracije i pravne drzave.

Podsjetio je kako su Europska konvencija o ljudskim pravima i Europski sud za ljudska prava ključni instrumenti za zaštitu ljudskih prava u Europi i pozvao sudionike summita da sudu osiguraju odgovarajuće instrumente kako bi postao učinkovitiji.

Također je istaknuo ulogu Vijeća Europe u zaštiti manjinskih prava, rekavši kako je rad vijeća u tom području Hrvatskoj bio nadahnuće pri izradi vlastitih zakona. U tom je kontekstu posebno istaknuo važnost promicanja dijaloga među različitim kulturama i religijama, ustvrdivši kako bi upravo te kategorije mogle biti od "presudne važnosti za miran razvoj suvremenog svijeta".

Hrvatski premijer rekao je kako napori u područjima kojima se bavi vijeće ne smiju stati na granicama Europe, već da ona, kao "kolijevka" vrijednosti na kojima počiva civilizirani svijet, ima "dužnost projicirati ih u svijet i izvan svojih zemljopisnih granica".

Poštivanjem načela koja promiče Vijeće Europe, ustvrdio je Sanader, "prije svega se brinemo za vlastitu sigurnost", jer omogućujemo uspješno suprotstavljanje velikim izazovima 21. stoljeca - terorizmu, organiziranom kriminalu, korupciji i trgovini ljudima i zatražio da varšavski summit ne završi samo jačanjem svijesti o tim prijetnjama, već i "stvaranjem učinkovitih instrumenata za borbu protiv njih".

Stoga je, kako je pojasnio u izjavi za novinare, Hrvatska na summitu već potpisala dvije nove konvencije Vijeća Europe - o borbi protiv terorizma i borbi protiv trgovine ljudima.

Premijer Sanader na marginama se summita neformalno sastao s nekolicinom sudionika, među kojima s latvijskom predsjednicom Vairom Vike-Freibergom, poljskim premijerom Marekom Belkom i glavnim tajnikom OESS-a Janom Kubisom, a slični ga susreti očekuju i poslijepodne.

Osim o budućem djelovanju Vijeća Europe, razgovorima sa svim sugovornicima dominirala je tema procesa hrvatskog priključenja Europskoj uniji, pri čemu je, kako je rekao, naišao na čvrstu potporu hrvatskim naporima za što brzim rješenjem jedinog preostalog problema i što skorijem početku pregovora o punopravnom članstvu.



Pisane vijesti