Premijer Sanader: Uskoro na Vladi novi zakon o oružju

Premijer Ivo Sanader najavio je danas u Hrvatskom saboru da će Vlada uskoro raspraviti i u Sabor uputiti novi Zakon o oružju kojim bi se trebalo definirati tko i pod kojim uvjetima može imati i nositi oružje.

ZAGREB, 10. svibnja (Hina) - Premijer Ivo Sanader najavio je danas u Hrvatskom saboru da će Vlada uskoro raspraviti i u Sabor uputiti novi Zakon o oružju kojim bi se trebalo definirati tko i pod kojim uvjetima može imati i nositi oružje.

Zakon je izrađen, a razlog što još nije u proceduri je taj što smo ga htjeli usuglasiti s praksom EU, što je i učinjeno pa će idućih dana doći u Vladinu proceduru, odgovorio je Sanader SDP-ovcu Ivici Pančiću.

Pančića je, naime, zanimalo zašto se kasni s novim zakonom, budući da se nedavno dogodila još jedna u nizu tragedija kada je muškarac koji ne bi smio imati oružje kod Petrinje ubio dvije žene.

Premijer je izjavio da ne zna ništa o optužbama Željka Peceka (HSS) da lokalni HDZ-ovci u četiri općine Virovitičko-podravske županije vrše pritiske i prijete oporbenim vijećnicima.

"Uopće ne znam o čemu se radi", poručio je Sanader, pozvavši Peceka da, ima li dokaze o prijetnjama, o tome izvijesti državno odvjetništvo.

Sanader je naglasio da izvrsnost treba biti osnovno načelo pri upisu na fakultet, ali da su branitelji i njihove obitelji dali ogromne žrtve te da stoga njihova djeca i imaju pravo na privilegirani upis.

SDP-ovka Marija Lugarić upitala ga je hoće li odabrati stranu, odnosno podržati ministricu branitelja Jadranku Kosor koja zagovara privilegirani upis ili obrazovnu struku na čelu s ministrom Draganom Primorcem koji, kaže, misle drugačije.

Ponovila je da je privilegirani upis doveo do kaosa na sveučilištu, te da ozbiljno ugrožava provedbu Bolonjskog procesa.

"Umjesto vaše dileme ili/ili mi ćemo reći i/i", poručio je premijer, istaknuvši da i struka o kojoj govori SDP-ova zastupnica živi u zemlji koja je nedavno izašla iz rata.

Sabor je zaključio 'aktualno prijepodne'.



Pisane vijesti