Premijer Sanader: Vlada budno prati slučaj radnika TDZ-a

Premijer Ivo Sanader izjavio je danas da Vlada i njezin Ured za socijalno partnerstvo budno prate slučaj radnika bivše Tvornice duhana Zagreb (TDZ), koja je sada u većinskom vlasništvu Tvornice duhana Rovinj (TDR).

ZAGREB, 20. travnja 2006. (Hina) - Premijer Ivo Sanader izjavio je danas da Vlada i njezin Ured za socijalno partnerstvo budno prate slučaj radnika bivše Tvornice duhana Zagreb (TDZ), koja je sada u većinskom vlasništvu Tvornice duhana Rovinj (TDR).

Predstojnik Vladina ureda Vitomir Begović u suradnji s nekim uredima Grada Zagreba i sindikatima pokušava pripomoći u rješenju tog sukoba, rekao je Sanader novinarima nakon sastanka s kardinalom Josipom Bozanićem u Banskim dvorima.

"Treba jasno reći da se radi o sukobu radnika TDZ-a i njihova vlasnika Adris grupe, i mi želimo da se taj sukob riješi na najbolji mogući način. Adris grupa je jedna od financijski najmoćnijih korporacija u Hrvatskoj", rekao je premijer i pozvao Adris grupu da učini dodatne napore te pronađe rješenje sa svojim radnicima.

U tom smislu će, kazao je Sanader, Vladin ured za socijalno partnerstvo u suradnji s nekim institucijama Grada Zagreba pokušati pridonijeti dobroj atmosferi.

Najavio je da će sutra sa čelnicima sindikalnih središnjica razgovarati o svim temama važnim za hrvatsku javnost, radnike i socijalne partnere.

"Vlada i ja osobno podržavamo socijalno partnerstvo i smatramo da ono mora biti istinsko, pa ćemo stoga sutra razgovarati o svim otvorenim pitanjima koja zanimaju sindikate i Vladu", izjavio je Sanader.

Sindikati, međutim, ne vide razloga da s predsjednikom Vlade razgovaraju o slučaju radnika TDZ-a, rekao je Hini predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Sindikalni čelnici usuglasili su se da se taj problem ne treba rješavati s premijerom, nego na drugim razinama, kazao je Sever.

Sanader i čelnici šest središnjica sutra bi trebali razgovarati o ovogodišnjem obilježavanju Praznika rada - 1. svibnja i podjeli sindikalne imovine.

"S premijerom se želimo dogovoriti o njegovu dolasku na središnju proslavu 1. svibnja u zagrebačkom parku Maksimiru, na kojoj bi se Sanader trebao pojaviti po prvi puta", rekao je Sever.

Proslavu u Maksimiru i ove će godine zajednički organizirati sve središnjice, a uz premijera pozvani su predsjednik Republike Stjepan Mesić i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

Sindikalci će u prvosvibanjskim porukama ovoga puta naglasak staviti na gospodarsko i socijalno stanje u zemlji, a posebice na zahtjeve za pravednijim zdravstvenim i mirovinskim sustavom.



Pisane vijesti