Premijer Sanader: Vlada će se uključiti u rješavanje spora radnika s TDR-om

Hrvatska Vlada do sada se nije uključivala u 'sukob' radnika Tvornice duhana Zagreb i Uprave TDR-a, odnosno Adris grupe, ali izgleda da je došao trenutak kada bi se i Vlada, odnosno resorno ministarstvo trebali uključiti, izjavio je danas premijer Ivo Sanader.

ZAGREB, 13. travnja 2006. (Hina) - Hrvatska Vlada do sada se nije uključivala u 'sukob' radnika Tvornice duhana Zagreb i Uprave TDR-a, odnosno Adris grupe, ali izgleda da je došao trenutak kada bi se i Vlada, odnosno resorno ministarstvo trebali uključiti, izjavio je danas premijer Ivo Sanader.

"To ćemo i napraviti. Nećemo mirno gledati što se događa, ali ćemo poštovati i načelo pravne države i načelo socijalne osjetljivosti", kazao je Sanader novinarima u Banskim dvorima.

Premijer je istaknuo da u slučaju TDZ - TDR, odnosno Adris grupa treba poštovati dva načela - pravne države i socijalne osjetljivosti.

"Hrvatska je pravna država i pravnu državu će braniti prije svega radnici i ja s njima na čelu. Nećemo dopustiti bezvlašće i bespravnost", poručio je premijer.

Poručuje i kako privatno-pravni odnos radnika TDZ i TDR-a, odnosno Adris grupe treba riješiti na najbolji mogući način.

Postoji sukob, mi smo taj sukob na relaciji radnici - Adris grupa pratili, ali se nismo miješali, kazao je premijer, napominjući kako se Vlada nije do sada uključivala u privatno pravne odnose radnika i vlasnika, a da je izgleda došao trenutak da se i Vlada uključi.

Premijer nije želio reći ništa konkretnije o mogućem uključenju Vlade u razrješenje slučaja TDZ-Adris grupa. Ne zna ni je li zatražena intervencija državnih organa u tom slučaju, te najavljuje da će prikupiti sve informacije.

Sanader je najavio i kako će koncem idućeg tjedna pozvati na sastanak sve sindikalne središnjice, a jedna od tema sastanka bit će i slučaj TDZ - TDR.

Pedesetak radnika je u petak, 7. travnja zauzelo Tvornicu duhana Zagreb, koja je nakon privatizacije postala zagrebačkim pogonom TDR-a, nakon što ih je Uprava TDR-a obavijestila da se prekida proizvodnja u Zagrebu, a radnike uputila na korištenje godišnjeg odmora i otkaznog roka. Radnici su najavili da će ostati u tvornici dok ne pokrenu proizvodnju, a tvornica bude vraćena u njihovo vlasništvo.



Pisane vijesti