Premijer Sanader: Vlada ima strategiju borbe protiv korupcije i spremna ja za provedbu reforme pravosuđa

"Hrvatska Vlada ima strategiju borbe protiv korupcije i spremna je za provedbu reforme pravosuđa", izjavio je večeras u Dublinu premijer Ivo Sanader, odgovarajući pri susretu s hrvatskim novinarima na blok pitanja iz unutarnje politike.

DUBLIN, 2. ožujka 2006. (Hina) - "Hrvatska Vlada ima strategiju borbe protiv korupcije i spremna je za provedbu reforme pravosuđa", izjavio je večeras u Dublinu premijer Ivo Sanader, odgovarajući pri susretu s hrvatskim novinarima na blok pitanja iz unutarnje politike.

Pri tom je naglasio kako njegovu Vladu zanima što može učiniti za hrvatske građane te da ju ne zanima prošlost.

"Moje generalno stajalište je da me ne zanima prošlost i bavljenje prošlošću. Mene zanima što moja Vlada i stranka mogu učiniti za hrvatske građane u ovom trenutku, za danas i za sutra. A rasprava o tome jesu li popisi suradnika Udbe ili KOS-a točni ili ne, uopće me ne zanimaju", rekao je Sanader, komentirajući na upit novinara, objavljivanje popisa suradnika bivših obavještajnih službi.

O reformi pravosuđa kazao je da je o tome govorio 23. prosinca 2003. na predstavljanju programa Vlade.

"Vladin dio programa koji se primjenjuje je i dio HDZ-ovog programa, a na tome smo i dobili mandat", kazao je premijer.

"Kada je riječ o strategiji borbe protiv korupcije, ona je napravljena i dogovorili smo se s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti (HAZU) da ćemo imati tri okrugla stola, a dva su već održana. Treći je na redu 10. ožujka i nikakvog zaostatka nema niti kašnjenja. Nakon toga strategija ide pred Vladu i Hrvatski sabor", najavio je premijer Sanader.

Upitan za komentar intervjua što ga je bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt dala za američki dnevnik Wall Street Journal, Sanader je kazao da su iznesene teze koje ne stoje.

"Što reći o onima koji domaće političke borbe i svoje nezadovoljstvo prenose u strane medije. Mislim da je to moguće ali nije dobro. Prije svega jer su ponovno iznesene teze koje ne stoje i koje nemam namjeru komentirati. Zna se zašto je razriješena (Vesna Škare Ožbolt), jer je kriza identiteta DC-a postala opterećenje za Vladu i za nju. To je jedini razlog", rekao je premijer Sanader.

Naglasio je da odgoda screeninga u pravosuđu nema nikakve veze s razrješenjem Škare Ožbolt.

Premijer Sanader također je kazao kako ne može komentirati mogućnost da kravlje tkivo iz Hrvatske, poslano na analizu u britanski laboratorij u Weybridgeu, nije uopće bilo tkivo krave iz Ivankova, kazavši da o tome najprije mora razgovarati s ministrom poljoprivrede.



Pisane vijesti