Predsjednik Vlade govorio na Europskom nacionalnom forumu

Hrvatska može brži razvoj osigurati u sigurnom i stabilnom okruženju kakvo pruža Europska unija, kazao je u četvrtak u debatnom klubu u Dublinu premijer Ivo Sanader te u svome govoru naglasio konsenzus svih političkih stranaka koji je već prepoznat kao hrvatski pregovarački model.

DUBLIN, 2. ožujka 2006. (Hina) - Hrvatska može brži razvoj osigurati u sigurnom i stabilnom okruženju kakvo pruža Europska unija, kazao je u četvrtak u debatnom klubu u Dublinu premijer Ivo Sanader te u svome govoru naglasio konsenzus svih političkih stranaka koji je već prepoznat kao hrvatski pregovarački model.

Sanader, koji je u četvrtak doputovao u službeni posjet Irskoj, izlagao je o tome kako budućnost Unije vidi zemlja koja je tek počela pregovore o članstvu, a u nastavku posjeta razgovarao je s domaćinom, irskim premijerom Bertijem Ahernom.

Europski nacionalni forum osnovan je prije četiri godine kao javni forum koji treba Ircima približiti funkcioniranje institucija Europske unije i ulogu Irske u njoj.

"Za Hrvatsku odgovor je euroatlantska integracija (EU i NATO). U okviru tih institucija Hrvatska može osigurati brži razvoj u sigurnom i stabilnom okruženju", rekao je hrvatski premijer.

U procesu pregovaranja naglasio je djelotvornost Saveza za Europu u kojemu su okupljene sve stranke u Hrvatskom saboru.

"Taj specifični pregovarački model već je priznat kao 'hrvatski model' jer još nijedna zemlja nije uspjela stvoriti takav oblik političke suradnje između vlade i oporbe u pregovaračkom procesu", rekao je.

U nastavku izlaganja istaknuo je da hrvatsko društvo postaje sve tolerantnije, da je hrvatski politički sustav moderan i napredan, te da ga podupiru sve nacionalne manjine.

Istaknuo je dobre gospodarske pokazatelje te ukazao da Europa ne može dobro funkcionirati bez jugoistočne Europe u kojoj Hrvatska želi igrati aktivnu i vodeću ulogu u okviru brojnih regionalnih inicijativa.

Na plenarnoj sjednici u četvrtak prije Sanadera je govorio bivši povjerenik Europske komisije za vanjske poslove Chris Patten koji je izlagao o brojnim izazovima što stoje pred Europom suočenom s globalizacijom ali je tom prigodom pružio snažnu potporu hrvatskom punopravnom članstvu u EU.

Europski nacionalni forum debatni je klub koji uključuje pripadnike svih parlamentarnih stranaka, socijalne partnere i nevladine udruge. On ne zagovara nikakve političke opcije a održava dva tipa sastanaka: plenarne sjednice u glavnome gradu Dublinu te javne sastanke diljem zemlje na kojima i obični građani mogu svoje mišljenje izraziti ili pojašnjenje potražiti na javnim raspravama u njihovom gradu.



Pisane vijesti