Patten: Još jače podupirem Hrvatsku za članstvo u EU

Prije sam snažno podupirao Hrvatsku a sada kada su riješeni svi problemi s Međunarodnim kaznenim sudom u den Haagu još jače podupirem Hrvatsku da postane punopravna članica Europske unije, rekao je u četvrtak u Dublinu bivši povjerenik Europske komisije za vanjske poslove Chris Patten.

DUBLIN, 2. ožujka 2006. (Hina) - Prije sam snažno podupirao Hrvatsku a sada kada su riješeni svi problemi s Međunarodnim kaznenim sudom u den Haagu još jače podupirem Hrvatsku da postane punopravna članica Europske unije, rekao je u četvrtak u Dublinu bivši povjerenik Europske komisije za vanjske poslove Chris Patten.

Danas savjetnik na sveučilištu u Oxfordu, bivši dužnosnik EK, to je kazao u uvodnim riječima svoga govora na Europskom nacionalnom forumu u Dublinu najavljujući idućeg govornika, hrvatskog premijera Ivu Sanadera.

U intervjuu emitiranom u četvrtak prije podne na irskome radio RTE 1, Patten je pohvalnim riječima govorio o hrvatskim postignućima koja tu zemlju čine pripremljenom kandidatkinjom za članstvo u Europskoj uniji.

Hrvatska će biti snažana i krajnje moćna članica EU, rekao je Patten za radio RTE 1.

To je prekrasna zemlja s velikim dohotkom per capita koja je pokazala da je sposobna provesti miran prijenos vlasti, rekao je Patten.

Bivši dužnosnik EK istaknuo je da se ne treba bojati proširenja EU, jer se proširenje provedeno 2004., a i ranije na Španjolsku, Portugal, Grčku, pokazalo kao najuspješniji domet vanjske politike EU zbog stabilizirajućeg učinka na regiju.

Stoga bi sličan učinak trebalo donijeti i proširenje EU na zapadni Balkan, rekao je Patten koji se također zauzima i za članstvo Turske upravo zbog stabilizirajućeg faktora.

U svome govoru na Forumu Patten je upozorio na izazove s kojima se suočava EU u globaliziranom svijetu te je polazeći od naslova plenarne sjednice Globalizacija, suverenitet i sigurnost rekao da su nacionalne vlade osuđene na suradnju kako bi se nosile s novim izazovima.

"Čak i najveće države i supersile ne mogu svoj problem rješavati same, to je jedna od mojih primjedaba na račun Sjedinjenih Država.

SAD ne može pitanje nuklearnog programa Sjeverne Koreje niti Irana rješavati bez pomoći drugih zemalja i Vijeća sigurnosti UN-a, upozorio je Patten.



Pisane vijesti