Premijer Sanader: Vlada ne prihvaća talijansku odluku o proširenju prava na državljanstvo

Premijer Ivo Sanader danas je u Hrvatskom saboru izjavio kako Vlada ne može prihvatiti odluku talijanskog parlamenta o proširenju prava na talijansko državljanstvo za hrvatske državljane, posebno stoga što se "aludira" na područja koja su bila pod talijanskom okupacijom.

ZAGREB, 1. ožujka 2006. (Hina) - Premijer Ivo Sanader danas je u Hrvatskom saboru izjavio kako Vlada ne može prihvatiti odluku talijanskog parlamenta o proširenju prava na talijansko državljanstvo za hrvatske državljane, posebno stoga što se "aludira" na područja koja su bila pod talijanskom okupacijom.

Premijer je u 'aktualnom prijepodnevu' manjinskom zastupniku Furiju Radinu odgovorio da je talijanski parlament "otišao predaleko", jer se, kaže, odluka ne odnosi samo na pripadnike talijanske manjine uHrvatskoj, već i na Hrvate, i to gotovo isključivo na područjima koja su do kraja Drugog svjetskog rata bila pod talijanskom okupacijom.

"To ne možemo prihvatiti", kazao je Sanader, ponovivši da odluku talijanskog parlamenta smatra "jednim od manevara političkih opcija u izbornoj kampanji".

"Ljudi s dvostrukim državljanstvom mogu biti most, a ne problem suradnje, ali otišlo se predaleko", rekao je, dodavši da će Vlada, kada s međunarodno-pravne strane razmotri tu odluku, znati odgovoriti "na primjeren način".

Furio Radin, nezadovoljan odgovorom, najavio je da će u talijanskom parlamentu predložiti da se pravo na državljanstvo proširi i na druga područja u Hrvatskoj, ne samo ona koja su bila pod talijanskom okupacijom.

Sanader je odbacio prozivke SDP-ovca Davorka Vidovića da je njegova vlada, time što nije ispoštovala odredbu iz koalicijskog ugovora s HSU-om o tome da visina prosječne mirovine do početka 2005. bude na razini 50 posto prosječne plaće, pokazala neozbiljnost i dekoncentriranost.

Vidović je, naime, rekao da je visina prosječne mirovine na razini tek 40 posto prosječne plaće, prozvavši Vladu da se precijenila u obećanjima umirovljenicima.

Premijer mu je odgovorio da, kada govori o ugovoru s HSU-om, treba pročitati i odredbu po kojoj će Vlada provesti takvo usklađivanje mirovina jedino ako to budu dopuštale financijske mogućnosti države."Da ste to pročitali, ne biste postavili ovakvo pitanje", kazao je.



Pisane vijesti