Premijer Sanader: Vlada podupire cijelu mesnoprerađivačku industriju

Hrvatski premijer Ivo Sanader posjetom varaždinskoj prehrambenoj industriji Vindija želio je, kako je rekao, iskazati potporu cijeloj mesnoprerađivačkoj industriji u Hrvatskoj, naglasivši da je ključna zadaća Vlade spriječiti da virus ptičje gripe ne prijeđe sa peradi na ljude.

VARAŽDIN, 28. listopada 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader posjetom varaždinskoj prehrambenoj industriji Vindija želio je, kako je rekao, iskazati potporu cijeloj mesnoprerađivačkoj industriji u Hrvatskoj, naglasivši da je ključna zadaća Vlade spriječiti da virus ptičje gripe ne prijeđe sa peradi na ljude.

"Stoga smo poduzeli energične mjere, a ovo što se dogodilo kod ribnjaka Grudnjak kod Berovca, Orahovice i Našica je pod kontrolom", rekao je Sanader, ujedno se zahvalivši Nacionalnom stožeru za suzbijanje ptičje gripe, kao i na razumijevanju ljudima kojima je u tom području bila usmrćena perad.

Sanader je odbacio medijske napise o tome da nije tako trebalo reagirati ubijanjem peradi, podsjetivši da, kao što su bili energični u eutanaziranju peradi, su isto tako bili energični u isplati odštete za ubijenu perad.

Sanader je podsjetio da je u ponedjeljak Europska komisija donijela odluku o zabrani izvoza žive peradi iz Hrvatske, ali ne i prerađenih peradarskih proizvoda.

"Ovaj posjet je potpora cijeloj mesnoprerađivačkoj industriji u Hrvatskoj koja se služi svim nužnim kriterijima za preradu peradi koji se zahtijevaju u Europskoj uniji", rekao je Sanader, dodajući da 25 provjera ima u tom procesu prerade peradi i pilića. Ustvrdio je da se u tom procesu primjenjuju najstrožiji i najviši standardi.

Valda će, kaže Sanader, i dalje otvoreno govoriti i o dobrim i o lošim stvarima, a ovom prilikom naglasio je da se građani ne trebaju bojati konzumirati termički obrađene piletine. Sam je sa suradnicima i objedovao piletinu.

Govoreći o peradarskoj industriji, Sanader je naglasio da će im Vlada dati svu podršku, jer je riječ o izvoznoj industriji, koja ima uspjeha na tržištu Europske unije.

Predsjednik Uprave Vindije Dragutin Drk je naglasio da je Vlada svojom brzom reakcijom na pojavu ptičke gripe pokazala da je s pravom Hrvatska postala kandidat za pristupanje Europskoj uniji. Drk je naglasio da Vindija svoje proizvode izvozi u Europsku uniju, a ne smije u BiH i SCG. Glede rezultata prodaje, Drk je kazao da je od subote, kad je objavljena vijest o pojavi ptičje gripe u Hrvatskoj, ona pala, te da prodaju prate na dnevnoj bazi, ali nije mogao reći koliki je taj pad prodaje.



Pisane vijesti