Potpredsjednik Polančec i ministar Čobanković obišli Farmu peradi tvrtke Vindija

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković ustvrdio je danas u Varaždinu da je piletina iz organziranoga uzgoja sigurna. "Nema šanse da dođe do pojave bolesti ptičje gripe uorganiziranom uzgoju", rekao je Čobanković nakon što je s potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom obišao Farmu peradi tvrtke Vindija i razgovarao s hrvatskim peradarima.

VARAŽDIN, , 28. listopada 2005. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković ustvrdio je danas u Varaždinu da je piletina iz organziranoga uzgoja sigurna. "Nema šanse da dođe do pojave bolesti ptičje gripe uorganiziranom uzgoju", rekao je Čobanković nakon što je s potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom obišao Farmu peradi tvrtke Vindija i razgovarao s hrvatskim peradarima.

Posebno je istaknuo zadovoljstvo pozitivnim ocjenama Europske komisije o mjerama koje je Hrvatska provela radi sprječavanja širenja ptičje gripe. Te mjere su bile drastične, morale su se provesti i bile su opravdane, rekao je Čobanković.

Ministar je naglasio i činjenicu da hrvatski izvoz mesa peradi zbog pojave ptičje gripe nije u zastoju, što je iznimno važno s obzirom na značenje peradarstva u hrvatskoj poljopriveredi. Tako, po Čobankovićevim riječima, peradarstvo troši 200.000 tona kukuruza godišnje, a tu su soja i drugi proizvodi koji sudjeluju u stočoj hrani.

Cilj Ministarstva poljoprivrede i dalje je, kaže Čobanković, spriječiti prelazak virusa ptičje gripe na domaću perad.

U izjavi nakon sastanka s predstavnicima hrvatske peradarske industrije, Čobanković je rekao da su tržišne štete od ptičje gripe evidentne, ali ih je teško točno ustanoviti. Novi sastanak s peradarima i moguće mjere za ublažavanje za rješavanje problema Čobanković je najavio za idući tjedan.

Mjere Ministarstva poljoprivrede u borbi protiv ptičje gripe podržao je i predsjednik Vlade Ivo Sanader, koji je danas bio u posjetu Vindiji. Sanader je odbacio tvrdnje iznijete u nekim medijima, da Vlada nije trebala tako oštro reagirati na pojavu ptičje gripe.

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, u prvih osam mjeseci ove godine iz Hrvatske je izvezeno peradi i mesa od peradi 4919 tona. Vrijednost toga izvoza je 13,3 milijuna američkih dolara. Hrvatska je pak u istom razdoblju uvezla peradi i mesa peradi 5413 tona, ili u vrijednosti 10,56 milijuna dolara.



Pisane vijesti