Premijer Sanader otvorio poslovno-tehnološki centar Microsofta u Varaždinu

Informatička tvrtka Microsoft Hrvatska danas je u Varaždinu otvorila svoj poslovno-tehnološki centar, investiciju vrijednu dva milijuna američkih dolara, čija je namjera pružati izravnu pomoć za stotinjak neovisnih proizvođača softwarea u Hrvatskoj u obliku formalne obuke ili tehničke pomoći pri razvoju softwarea. Centar je svečano otvorio hrvatski premijer Ivo Sanader.

VARAŽDIN,, 28. listopada 2005. (Hina) - Informatička tvrtka Microsoft Hrvatska danas je u Varaždinu otvorila svoj poslovno-tehnološki centar, investiciju vrijednu dva milijuna američkih dolara, čija je namjera pružati izravnu pomoć za stotinjak neovisnih proizvođača softwarea u Hrvatskoj u obliku formalne obuke ili tehničke pomoći pri razvoju softwarea. Centar je svečano otvorio hrvatski premijer Ivo Sanader kazavši da je Hrvatska mala zemlja koja se ne može nositi s velikim silama u gospodarstvu, ali može biti društvo utemeljeno na znanju. Dodao je da tomu treba dati poseban naglasak, pa je Vlada prihvatila inicijativu Microsofta za otvaranjem poslovno-tehnološkog centra.

Moramo usmjeriti znanost prema gospodarstvu i približiti znanosti gospodarstvo, jer su slabo povezani, smatra Sanader, dodajući da će Hrvatska podržati osnivanje Europskog vijeća za istraživanje. Objasnio je da je riječ o inicijativi koju je britanski premijer Tony Blair predložio jučer u Londonu na neformalnom sastanku europskih čelnika. Naime, Sanader drži da se Europa, želi li biti konkurentna na svjetskom tržištu, mora okrenuti istraživanju i novim tehnologijama.

Direktor Microsofta Hrvatska Davor Majetić nagašava da je to prvi centar takve vrste ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji.

Tijekom dvije i pol godine očekujemo rezultate odnosno pomoć za najmanje sto tvrtki neovisnih proizvođača softwarea u obliku obuke i tehničke pomoći pri razvoju softwarea, zapošljavanje barem 200 novih djelatnika zahvaljujući razvoju prodaji novih proizvoda, pokretanje 20 novih tvrtki neovisnih proizvođača softwarea, te razvijanje 50 novih softwareskih proizvoda, koji će biti registrirani i ponuđeni na tržištima Hrvatske i Europske unije, rekao je Majetić.

Nije riječ o Centru samo sa informacijsku industriju, nego za sve hrvatske poduzetnike koji će tu moći ispitati informacijska rješenja i vidjeti kako im informacijska tehnologija može pomoći u poslovanju, naglasio je Majetić.

U Centru se žele stvoriti kvalitetna hrvatska IT rješenja, te njihovom implementacijom pripremiti lokalno tržište i segment malih i srednjih poduzeća za nova europska tržišta i time ih čineći konkurentnim.

Državni tajnik Središnjeg ureda za e-Hrvatsku Miroslav Kovačić najavio je za idući tjedan prvu on-line uslugu za poduzetnike odnosno IE-Regos odnosno predaju RS1 obrasca putem interneta, a nakon toga i puštanje u funkciju e-katastra.

Od ukupne investicije od dva milijuna dolara u Centar, pola milijuna dolara dao je USAID.U projektu osim Microsofta Hrvatska sudjeluju tvrtke Cisco, HP, T-Com, kao i Grad Varaždin, koji su dali svoj doprinos u resursima potrebnim za razvoj Centra poput mrežne opreme, hardwarea, internetskih priključaka, te same nekretnine.



Pisane vijesti