Premijer Sanader: Vlada s umirovljenicima i sindikatima priprema mirovinsku reformu

Premijer Ivo Sanader danas je u Hrvatskom saboru izvijestio da Vlada zajedno s HSU-om i umirovljeničkim udrugama te sindikatima planira formirati radnu skupinu koja će pokušati pripremiti novu mirovinsku reformu i tako riješiti problem s razlikama u mirovinama između tzv. starih i novih umirovljenika.

Zagreb, 25. siječnja 2006. (Hina) - Premijer Ivo Sanader danas je u Hrvatskom saboru izvijestio da Vlada zajedno s HSU-om i umirovljeničkim udrugama te sindikatima planira formirati radnu skupinu koja će pokušati pripremiti novu mirovinsku reformu i tako riješiti problem s razlikama u mirovinama između tzv. starih i novih umirovljenika.

Premijer je, odgovarajući na upit HNS-ovca Dragutina Lesara u 'aktualnom prijepodnevu', kazao da je Vlada svjesna problema, odnosno velikih razlika u mirovinama koje primaju umirovljenici koji su u mirovinu otišli prije (stari) i nakon 1998. (novi), te da pokušava iznaći rješenje.

"Ne možemo u ovom trenutku ići s lažnim nadama. Pokušat ćemo zajednički riješiti taj problem", rekao je.

Premijer je izvijestio da je Vlada predložila umirovljeničkim udrugama i sindikatima formiranje radne skupine koja bi radila na mirovinskoj reformi.

Vlada, odnosno država, kazao je, u ovom trenutku ne može isplatiti 11 milijardi kuna koliko, tvrdi, iznosi razlika od uplaćenih doprinosa za mirovinsko osiguranje i isplaćenih mirovina.

"To je velik problem koji Vlada ne može riješiti (sama), već svi zajedno, prije svega gospodarstvo", rekao je premijer. Istaknuo je kako je jedini izlaz iz tog velikog problema borba protiv sive ekonomije i jačanje gospodarstva, "jer ako gospodarstvo ne jača, neće biti ni plaća, a kamoli mirovina".

Lesar je rekao da je razlika u mirovinama onih koji su u mirovinu otišli 1998. i onih 2000. 17,3 posto, a da je razlika između prijevremene mirovine i prosječne mirovine umirovljenih 2000. čak oko 40 posto.



Pisane vijesti