Premijer Sanader za Le Figaro: Hrvatska zaključuje pregovore s EU-om do 2008.

Hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je u razgovoru za francuski dnevni list Le Figaro od ponedjeljka da je "uvjeren" kako će njegova zemlja moći zaključiti pregovore o ulasku u Europsku uniju do početka 2008. godine.

PARIZ, 14. studenog 2005. (Hina/AFP) - Hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je u razgovoru za francuski dnevni list Le Figaro od ponedjeljka da je "uvjeren" kako će njegova zemlja moći zaključiti pregovore o ulasku u Europsku uniju do početka 2008. godine.

"Uvjeren sam da ćemo moći zaključiti pregovore do kraja 2007. ili početka 2008.", kazao je Sanader u razgovoru za list, objavljenom povodom njegovog dvodnevnog posjeta Francuskoj tijekom kojeg se treba sastati i s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom.

"Uvjeren sam da smo spremni", dodao je Sanader, "znali smo okrenuti stranicu socijalističkog ekonomskog sustava i, kako bismo prevladali posljedice rata, vodili smo politiku pomirenja i potaknuli sudjelovanje nacionalnih manjina".

"Do kraja godine predvidjeli smo završetak razmatranja sedam od 35 poglavlja pravne stečevine EU-a (acquis communautairea): znanost i istraživanje, obrazovanje, kultura...", nastavlja šef hrvatske Vlade.

"Poglavlje o poljoprivredi, smatrano jednim od najtežih za naše pregovaratelje i najbolnijim za naše poljoprivrednike, otvorit će se već u prosincu", ističe Sanader za Le Figaro.

Sanader je isto tako rekao da je "zahvalan predsjedniku Chiracu za iskrenu, dragocjenu i konstruktivnu podršku koju Francuska pruža Hrvatskoj na putu njezina pristupa EU".

Upitan o sudbini hrvatskog generala Ante Gotovine čije uhićenje zahtijeva Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), Sanader je rekao da njegova "Vlada u potpunosti surađuje sa sudom u Den Haagu i nastavit će surađivati dok se ne razriješi i posljednji slučaj".



Pisane vijesti