Premijer Sanader za Le Monde: EU bi trebala pridonijeti rješavanju problema na Balkanu

Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u intervjuu za francuski dnevnik Le Monde, tijekom radnog posjeta Parizu, da bi Europska unija trebala pridonijeti rješavanju problema na Balkanu.

ZAGREB, 15. studenoga 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u intervjuu za francuski dnevnik Le Monde, tijekom radnog posjeta Parizu, da bi Europska unija trebala pridonijeti rješavanju problema na Balkanu.

U članku koji će biti objavljen u srijedu, Le Monde kao probleme koji tište Balkan navodi pregovore o konačnom statusu Kosova, koji bi trebali uskoro početi, pitanje Bosne i Hercegovine i neizvjesnu sudbinu državne zajednice Srbije i Crne Gore.

"Nije važno koliko će u budućnosti biti država u regiji, čim se one odluče pridržavati europskih normi i vijednosti i kada ujedinjena Europa postane prostor bez granica", izjavio je Sanader, naglasivši da se poudzaje "u razum političara Srbije, Crne Gore i Kosova".

"Državna zajednica Srbije i Crne Gore naš je susjed i želimo normalizirati naše odnose s tom zemljom", dodao je hrvatski premijer.

Le Monde podsjeća da je Ivo Sanader prošle godine posjetio Beograd, što je bio prvi posjet jednog hrvatskog premijera od kraja rata. Primio ga je srbijanski kolega Vojislav Koštunica, koji bi uskoro trebao posjetiti Zagreb.

List navodi da između dviju zemalja postoji bolan problem osoba nestalih u ratu, kao i povratka izbjeglica. U Hrvatsku se dosad vratilo 125.000 izbjeglica (od oko 250.000), piše Le Monde.

"Oni koji su to željeli, vratili su se", rekao je Sanader. "Trilateralni napori između Zagreba, Beograda i Sarajeva nastavljaju se kako bi povratak bio dovršen do kraja 2006. godine", rekao je.

Ističući kako ne želi dijeliti savjete susjednoj državi, Sanader je izjavio kako se zauzima za "emancipaciju" Bosne i Hercegovine, koja je već deset godina de facto UN-ov protektorat, piše Le Monde.

"Ne odričući se pomoći međunarodne zajednice, trebalo bi omogućiti da ljudi izabrani na vlast u Bosni i Hercegovini sve više u vlastite ruke preuzimaju sudbinu svoje zemlje", rekao je, dodajući da je Daytonski mirovni sporazum "pokazao neka nesavršenstva".

Glede potrage za odbjeglim generalom Antom Gotovinom, Sanader je naglasio da hrvatska Vlada čini sve kako bi "razbila tajne mreže" koje pomažu bjeguncu. Još je jednom ponovio kako se Gotovina ne nalazi u Hrvatskoj.



Pisane vijesti