Premijer Sanader zatvorio međunarodnu konferenciju o članstvu Hrvatske u EU

EU treba stvoriti uvjete za prijam novih članica, ali to ne može biti izgovor za odgode i usporavanja, jer proces jačanja apsorpcijske moći i proces novog proširenja mogu biti komplementarni, rekao je u utorak u Zagrebu predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader.

ZAGREB, 9. svibnja 2006. (Hina) - EU treba stvoriti uvjete za prijam novih članica, ali to ne može biti izgovor za odgode i usporavanja, jer proces jačanja apsorpcijske moći i proces novog proširenja mogu biti komplementarni, rekao je u utorak u Zagrebu predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader.

Hrvatski premijer to je rekao u govoru kojim je zaključio rad jednodnevne međunarodne konferencije pod naslovom "Hrvatska na putu k punopravnom članstvu u EU: što smo naučili i što nas očekuje" održana u zagrebačkom hotelu Westinu.

"Proces jačanja apsorpcijske moći i proces novog proširenja možemo vidjeti kao usporedne procese promišljanja sazrijevanja i traženja novih rješenja kroz dijalog", jer je i sama ideja EU utemeljena na dijalogu i promišljanju, naglasio je premijer Sanader.

Podsjetio je pritom da je Unija u razvijanju europske ideje prolazila kroz brojne promjene, ali se uvijek potvrđivala kao integrirajuća snaga.

"To je upravo njezino svojstvo iz kojeg i proizlazi da u realizaciji genijalne Schumannove ideje o jedinstvenoj Europi nitko ne može imati pravo na zamor ni na posustajanje", kazao je Sanader.

Svim zemljama koje žele ući u zonu mira, stabilnosti, napretka i blagostanja, kakva je EU, to treba i omogućiti i Hrvatska je čvrsta u opredjeljenju da se ubrzano pripremi za punopravno članstvo i duboko uvjerena kako će taj cilj i ostvariti.

Hrvatska se prema riječima svojega premijera, radi vlastitog ubrzanog razvoja uključuje u sve procese koji bi trebali osigurati trajni i stabilni rast BDP-a, povećati konkurentnost gospodarstva, obrazovanje i znanost staviti u funkciju razvoja, zajednički s drugim međunarodnim čimbenicima uhvatiti se u koštac s terorizmom, kriminalom i dovesti Hrvatsku kao ravnopravnog čimbenika za stol u Bruxelles na kojem se donose najvažnije odluke o budućnosti Europe.

Sanader je također napomenuo kako zahvaljujući statusu države kandidatkinje za članstvo Hrvatska već danas preuzima i uspješno ostvaruje brojne zadaće na europskoj pozornici i aktivno prihvaća i svoj dio odgovornosti za mir i stabilnost u regiji koja je okružuje.

"Stoga se s pravom naglašava da je RH pozitivan primjer za ovdašnju regiju, a ta uloga postaje još važnijom u trenucima aktualnih zastoja u pozitivnim procesima, osobito u SCG", kazao je Sanader.

EU mora i dalje jačati i širiti se, a države kandidatkinje i potencijalni kandidati moraju dosljedno ispunjavati postavljene kriterije za članstvo, rekao je Sanader.

Hrvatska je svjesna da se za novo proširenje postavljaju nova i složenija mjerila (benchmarks) čije ispunjenje će se pomnije nadzirati, rekao je Sanader te dodao kako hrvatsku Vladu čak i raduju ta nova pozitivna mjerila, jer će određene visoke standarde zbog toga morati dostići i prije punopravnog članstva i tako čak preteći neke sadašnje članice koje su se s tim uhvatile u koštac tek nakon stjecanja tog statusa.

Hrvatska na takve zahtjeve, nastavio je Sanader, nastoji odgovoriti po svojim najboljim mogućnostima u svakom segmentu prilagodbe europskim standardima i to joj daje odlučnost u zagovaranju načela individualnog procjenjivanja spremnosti svake pojedine države kandidatkinje za članstvo u EU.



Pisane vijesti