Premijer Sanader završio posjet Irskoj

Sadnjom stabla u državnoj rezidenciji Farmleigh premijer Ivo Sanader završio je u petak službeni posjet Irskoj gdje je od svoga domaćina premijera Bertija Aherna dobio snažnu potporu za što brže pristupanje Hrvatske Europskoj uniji.

DUBLIN, 3. ožujka 2006. (Hina) - Sadnjom stabla u državnoj rezidenciji Farmleigh premijer Ivo Sanader završio je u petak službeni posjet Irskoj gdje je od svoga domaćina premijera Bertija Aherna dobio snažnu potporu za što brže pristupanje Hrvatske Europskoj uniji.

Dvojica premijera posadila su irsko stablo zvano Drvo jagode u državnoj rezidenciji povodom Nacionalnog tjedna stabala što se u Irskoj više od dva desetljeća održava u svrhu jačanja ekološke svijesti, ali i pošumljavanja te zemlje koja je u Europi među najslabije pošumljenima, s površinom pod šumama od tek deset posto što je daleko ispod europskog prosjeka.

U govoru uoči same ceremonije sadnje premijer Ahern je ponovio zadovoljstvo što mu u akciji pomaže premijer koji je "njegov osobni prijatelj, ali i veliki prijatelj Irske", te je i ovom prigodom, kao i u četvrtak nakon razgovora u uredu premijera, izrazio nadu da će Hrvatska vrlo brzo postati punopravni partner u Europskoj uniji.

Ahern u govoru održanome u petak o važnosti čuvanja okoliša nije propustio uputiti izuzetne riječi pohvale prirodnim ljepotama Hrvatske kazavši kako su mnogi Irci već tu zemlju posjetili, a mnogi će je tek otkriti.

Cilj hrvatskog priključenja Uniji u roku od tri godine središnja je tema sadržaja članka što ga je o posjetu hrvatskog premijera objavio Irish Times pod naslovom "Hrvatska teži brzom ulasku", u kojem list prenosi riječi premijera Sanadera da bi se pregovori o članstvu mogli zaključiti u roku od tri godine kako bi se već 2009. hrvatski kandidati natjecali za europske parlamentarne izbore.

"Svjesni smo da je to vrlo ambiciozan cilj, ali bilo bi sjajno kada bi ga ostvarili", citirao je Irish Times Sanadera.

List prenosi i riječi premijera Aherna da će priključenje i uspjeh Hrvatske biti pozitivan signal za regiju.

Premijer Sanader je u četvrtak osim razgovora sa svojim kolegom po dužnosti održao i predavanje u Europskom nacionalnom forumu u kojem je istaknuo dobru hrvatsku pripremljenost za članstvo i naglasio važnost takozvanog "hrvatskog modela", što uključuje sudjelovanje svih političkih stranaka u pregovorima s Europskom komisijom.

Na istome je Forumu govorio i bivši povjerenik Europske komisije za vanjske odnose Chris Patten koji se također zauzeo za brzo hrvatsko priključenje Uniji.

Irska je zemlja čiji je gotovo meteorski gospodarski uspjeh u posljednjih 15 godina istican kao dokaz da članstvo u Uniji donosi napredak, te je Sanader istaknuo kako bi Hrvatska željela slijediti njezin primjer.

Ponovljeno je da je Hrvatska već preuzela neka iskustva iz irskog procesa pregovora, a nekoliko irskih stručnjaka pomaže savjetima Agenciji za promicanje ulaganja i hrvatskome ministarstvu gospodarstva.



Pisane vijesti