Premijer Sanader završio posjet Rumunjskoj

Sastankom s predsjednikom rumunjskog Senata Nicolaeom Vacaroiuom hrvatski premijer Ivo Sanader završio je u petak u Bukureštu dvodnevni službeni posjet Rumunjskoj.

BUKUREŠT, 9. veljače 2007. (Hina) - Sastankom s predsjednikom rumunjskog Senata Nicolaeom Vacaroiuom hrvatski premijer Ivo Sanader završio je u petak u Bukureštu dvodnevni službeni posjet Rumunjskoj.

Sanader je ranije u petak razgovarao sa svojim kolegom i domaćinom Calinom Popescuom Tariceanuom od koga je dobio punu potporu za pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji i NATO-u. Dvojica su se premijera također suglasila da je potrebno dodatno unaprijediti gospodarsku suradnju dviju zemalja.

Rumunjska je zajedno s Bugarskom 1. siječnja postala punopravna članica Europske unije.

Iako je Rumunjska uz Bugarsku najsiromašnija članica EU-a, primjetni je veliki skok u gospodarskom rastu te zemlje. Usprkos ocjenama da je Hrvatska na mnogim područjima razvijenija od Rumunjske, treba podsjetiti da je ta zemlja znatno ranije započela proces integracije u Europsku uniju i nužne sveobuhvatne reforme.

Unatrag 10 godina Rumunjska je uspjela smanjiti nezaposlenost sa 19 na 7 posto, a gospodarski se rast u posljednjem tromjesečju zaustavio na 7,8 posto.

Prema The Wall Street Journalu i Institutu The Heritage foundation, Rumunjska je zemlja čiji indeks ekonomske slobode pokazuje da ostvaruje poboljšanje veće od bilo koje druge zemlje na svijetu.

IT industrija grabi velikim koracima, a rumunjski softver Bit Defender jedini je svjetski proizvod i antivirusna aplikacija iz srednje i istočne Europe uvršten među 100 najvažnijih visokotehnoloških proizvoda u svijetu.

Potkraj prošlog tjedna Bukurešt je posjetio i Bill Gates, osnivač Microsofta, i otvorio globalni centar za tehničku potporu namijenjen prije svega klijentima iz Francuske i Njemačke. Izrazio je uvjerenost da će ulaskom Rumunjske u Europsku uniju najveća ulaganja doživjeti upravo IT industrija. Gates je inače u Rumunjskoj primljen na najvišoj državničkoj razini.



Pisane vijesti