Premijer Stanišev: Bugarska podupire RH na putu u EU i NATO

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/premijer_stanisev_bugarska_podupire_rh_na_putu_u_eu_i_nato.jpg

Bugarska podržava Hrvatsku na putu prema EU-u i NATO-u i nudi joj svoja iskustva, izjavio je u srijedu u Zagrebu bugarski premijer Sergej Stanišev, koji boravi u službenom posjetu RH, nakon susreta sa svojim domaćinom, premijerom Ivom Sanaderom.

ZAGREB, 4. travnja 2007. (Hina) - Bugarska podržava Hrvatsku na putu prema EU-u i NATO-u i nudi joj svoja iskustva, izjavio je u srijedu u Zagrebu bugarski premijer Sergej Stanišev, koji boravi u službenom posjetu RH, nakon susreta sa svojim domaćinom, premijerom Ivom Sanaderom.

"Nama je u interesu da Hrvatska što prije ispuni kriterije za članstvo u NATO-u i Europskoj uniji i da postane punopravnom članicom tih integracija. Iskustva Bugarske na tom putu stoje Hrvatskoj na raspolaganju", rekao je Stanišev u izjavi za novinare nakon susreta.

"Bugarska je dobar prijatelj i zagovornik Hrvatske što se tiče članstva u NATO-i EU-u i mi ćemo joj nastaviti pružati potporu", dodao je bugarski premijer.

Sanader je u ime Vlade RH čestitao Bugarskoj veliki povijesni uspjeh, ulazak u Uniju 1. siječnja ove godine. Ulaskom Bugarske u EU i NATO Hrvatska sada tamo ima jednog prijatelja više, kazao je novinarima hrvatski premijer.

Hrvatska očekuje pozivnicu za članstvo u NATO-u na summitu Sjevernoatlantskog saveza u proljeće 2008., rekao je Sanader, a što se tiče pregovora o članstvu u Europskoj uniji oni bi mogli završiti do kraja 2008., a 2009. mogao bi se finalizirati ulazak RH u EU.

Što se tiče stanja u regiji, "i jednima i drugima je u interesu trajna politička stabilizacija jugoistoka Europe i tu ćemo nastaviti dalje surađivati i bilateralno i u okviru Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP)", izjavio je Sanader.

"Bugarska smatra da trajnu stabilnost, prosperitet i demokratski razvoj u cijeloj regiji može jamčiti samo euroatlantska perspektiva", istaknuo je Stanišev.

"Europska budućnost ove regije neće biti zajamčena ako ne pokažemo našu zrelost i sposobnost da razvijamo regionalnu suradnju. U ovom trenutku je vrlo važno da se pronađe trajno i stabilno rješenje situacije na Kosovu kao i da se međunarodna javnost nastavi angažirati na osiguravanju europske perspektive razvoja u BiH", dodao je.

Što se tiče Kosova, Sanader i Stanišev su se suglasili da se UN-ov izaslanik za Kosovo Martti Ahtisaari našao pred "nemogućom misijom" kada je dobio u zadatak izradu plana o budućem statusu Kosova.

"Ahtisaari je dobio nemoguć zadatak da postigne prihvatljivo rješenje budući da dvije strane (Srbi i kosovski Albanci) imaju nepomirljiva stajališta", rekao je Stanišev. "Mislim da je Ahtisaarijev plan u tom pogledu jedno dobro rješenje, dobar temelj".

"Hrvatska podupire Ahtisaarijev plan. Mi znamo da kao i u svakoj situaciji i u međunarodnoj politici nema idealnih planova. Međutim, Ahtisaari se našao pred nemogućom misijom i mislimo da je zaista taj plan u ovom trenutku možda i najbolje što je mogao ponuditi", rekao je Sanader dodajući da s velikom pažnjom prati što će se dogoditi u Vijeću sigurnosti UN-a.

Iako su bilateralni odnosi između Hrvatske i Bugarske odlični i prijateljski, Sanader je izrazio nezadovoljstvo hrvatskim udjelom u trgovinskoj razmjeni i pozvao je hrvatske poduzetnike da budu što aktivniji u Bugarskoj.

Robna razmjena između Bugarske i Hrvatske dosta se povećala u radoblju od 2000. do 2006. godine. Tako je 2000. godine iznosila 9 milijuna eura, a 2006. je narasla na 240 milijuna eura, što nije maksimum nego dobar temelj daljnje gospodarske suradnje, istaknuo je Stanišev.

Oba premijera smatraju da bi zrakoplovne kompanije trebale uspostaviti izravnu liniju između Zagreba i Sofije radi daljnjeg unapređenja gospodarske suradnje te da bi trebalo potaknuti luke Rijeku i Burgas na što tješnju suradnju.



Pisane vijesti