Prestavnici zemalja jugoistočne Europe za regionalnu suradnju

Jugoistočna Europa treba biti regija razumijevanja, stabilnosti i razvijene gospodarske suradnje, a svaka zemlja odgovorna je za svoj napredak koji će je uvesti u Europsku uniju, opća je konstatacija dvodnevnog skupa o razvoju i suradnji zemalja Jugoistočne Europe, koji je u četvrtak počeo u Skopju.

SKOPJE, 10. ožujka 2005.(Hina) - Jugoistočna Europa treba biti regija razumijevanja, stabilnosti i razvijene gospodarske suradnje, a svaka zemlja odgovorna je za svoj napredak koji će je uvesti u Europsku uniju, opća je konstatacija dvodnevnog skupa o razvoju i suradnji zemalja Jugoistočne Europe, koji je u četvrtak počeo u Skopju.

Na skupu sudjeluje 150 predstavnika država, vlada te gospodarstava zemalja Jugoistočne Europe i Europske unije. U raspravi je naglašena potreba potpore međunarodne zajednice, posebice Europske unije, zemljama Jugoistočne Europe, kao i potreba jačanja regionalne suradnje.

Hrvatska je poduzela sve korake za početak pregovora o članstvu u Europskoj uniji, naglasio je u govoru na skupu potpredsjednik hrvatske vlade Damir Polančec koji vodi hrvatsko izaslanstvo.

Polančec je uz ostalo rekao da Hrvatska sustavno provodi programe za usklađivanje s europskim standardima i da radi na stvaranju povoljnog ozračja za strane ulagače.

Hrvatska, dodao je Polančec, razvija suradnju sa svim zemljama u regiji i sudjeluje u više regionalnih inicijativa a spremna je i svoja iskustva prenijeti zemljama koje su na putu približavanja Europskoj uniji.

Očekuje se potpisivanje zajedničke izjave na kraju skupa predstavnika zemalja Jugoistočne Europe i Europske unije.



Pisane vijesti