Preuzimanje poslova državne uprave omogućit će županijama da budu još snažniji i kvalitetniji akteri

  • Slika /Vijesti/2019/12 prosinac/16 prosinca/Vijest na A/2019-12-16_20h00_02.png

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je u Koprivnici 7. sastankom Vlade s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu i područnu samoupravu u Hrvatskom saboru, ocijenivši današnji sastanak referentnim jer, kazao je, dolazi do spajanja ureda državne uprave u svim županijama sa županijskom administracijom.

Premijer Plenković naglasio je uvodno da ovaj sastanak potvrđuje sinergiju, dijalog i komunikaciju koja omogućuje ostvarivanje dvaju aspekata, a to je politika decentralizacije i ravnomjernoga regionalnog razvoja Hrvatske.

Istaknuo je i današnje otvorenje nove dionice pruge Gradec – Sveti Ivan Žabno, dodajući kako je riječ o važnom događaju za koprivničko-križevački kraj, ali i svojevrsnoj uvertiri u daljnju modernizaciju i izgradnju željezničke infrastrukture.

"Planirajući aktivnosti iz tog područja izdvojili smo, po današnjoj procjeni, oko tri milijarde eura investicija u sljedećih 10-ak godina jer je Hrvatska, kad gledamo prometno, jako puno uložila u autoceste, izrazito puno i u zračne i morske luke, i sada je vrijeme da se okrenemo i željezničkoj infrastrukturi", rekao je premijer Plenković.

Podsjetio je na dva kruga sastanaka Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem te najavio da bi takav model djelovanja bio perspektivan za druge dijelove Hrvatske. 

"Ovaj model za jedno područje je svojevrsni pilot i put za iduću financijsku perspektivu, kako da prioritetima za idućih 10 godina vodimo računa i o drugim krajevima Hrvatske, za što su već župani sjeverozapadne Hrvatske dali signal", kazao je.

Premijer Plenković naglasio je i da je Hrvatska na dobrom putu za ulazak u schengenski prostor te kako očekuje ispunjavanje kriterija za uvođenje eura u sljedećih nekoliko godina.

Ocijenio je da će današnji sastanak sa županima u Koprivnici biti referentan jer, kazao je, dolazi do spajanja ureda državne uprave sa županijskom administracijom.

Potpisivanje sporazuma završetak jednog dijela reforme javne uprave

"Ovaj sastanak nije samo redoviti susret sa županima unutar Hrvatske zajednice županija, već je po meni bitno, a možda i povijesno važno, što ćemo danas potpisati sporazume o preuzimanju poslova ureda državne uprave, kao završetak jednog dijela reforme javne uprave koju smo pripremali gotovo četiri godine", istaknuo je koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Sporazume o preuzimanju predmeta, pismohrane, ostale dokumentacije, opreme te sredstava za rad od mjerodavnog ureda državne uprave u županiji potpisao je sa županima ministar uprave Ivan Malenica.

U izjavi za medije, po završetku sastanka, predsjednik Vlade je kazao da je riječ o velikoj reformi jer preko 200 poslova prelazi s razine države na razinu županija.

"Vjerujemo da ćemo na taj način omogućiti da budu još snažniji i kvalitetniji akteri i najbliži građanima, poštujući i primjenjujući načelo supsidijarnosti", ustvrdio je Plenković, podsjetivši na učinke fiskalne decentralizacije, gdje su od 2017. izravni prihodi županija puno veći.

Premijer je izvijestio da se na današnjem sastanku razgovaralo o tri posebne točke: Prva je predstavljanje četvrtoga vala porezne reforme, zatim predstavljanje prioriteta predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, a treća točka su aktivnosti koje se odvijaju u okviru pripreme Nacionalne razvojne strategije Hrvatske do 2030., gdje se, rekao je Plenković, prvi put predstavnici županija od samoga početka uključuju u različite radne skupine po svim prioritetima ove strategije.

Zadovoljstvo prijenosom poslova državne uprave na županije izrazio je i predsjednik  Hrvatske zajednice županija Goran Pauk, kao i ministar uprave Ivan Malenica.

"Ovo je je vrhunac onoga što smo željeli i htjeli i velika zahvala premijeru na tome, ali i na cijeloj politici dijaloga, suradnje i uvažavanja", kazao je Pauk.

Projekti aglomeracije za Đurđevac i Koprivnicu vrijedni 865 milijuna kuna

U nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića danas su potpisani ugovori za projekte financiranja poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije za područje Koprivnice i Đurđevca, a ukupna vrijednost oba ugovora je 865 milijuna kuna, od čega je 489 kuna bespovratnih europskih sredstava.

"Ovdje se dominantno radi o izgradnji mreže javne odvodnje, ali i o sanaciji te izgradnji dijela vodovodne mreže, kako u kojoj aglomeraciji", izjavio je ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, nakon što je u Koprivnici potpisao ugovor s direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem i direktorom Koprivničkih voda Zdravkom Petrasom.

Ujutro je ugovor potpisao i u Đurđevcu, uvjeren da će po završetku oba projekta doći do značajnog povećanja priključenosti na sustav javne vodoopskrbe i javne odvodnje.

Đuroković je kazao da su Đurđevac i Koprivnica projekte aglomeracije s Ministarstvom zaštite okoliša i Hrvatskim vodama pripremali pet do šest godina, ističući kako je ovo takav 51. ugovor koji je potpisan na razini države.

Dodao je da će se realizacijom aglomeracija u Koprivničko-križevačkoj županiji omogućiti priključenje za 18.500 domaćinstava na sustav javne odvodnje. Isto tako, kaže, realizacijom projekata bit će pružena mogućnost za 14.500 građana da svoju nekretninu priključe na sustav javnog vodovoda.

Petras je istaknuo da Aglomeracija Koprivnica stoji 410 milijuna kuna, od čega se čak 284 milijuna ili 69,2 posto sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije.

Poduzetnički inkubator potpora poduzetnicima

Premijer Plenković je u Đurđevcu bio i na otvaranju Poduzetničkog inkubatora, gdje je izrazio uvjerenje da je 11 milijuna kuna, koliko vrijedi objekt s opremom, dobra investicija koja će pomoći tom gradu u njegovu razvoju.

"Objekt koji se prostire na 600 četvornih metara, osim što je funkcionalno i lijepo je arhitektonsko djelo", zaključio je premijer.

Gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči je poduzetnički inkubator opisao kao potporu poduzetnicima za razvoj novih i postojećih ideja.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković tijekom boravka u Koprivničko-križevačkoj županiji posjetio je i poslovno-proizvodni pogon društva RASCO u Kalinovcu, koji se bavi proizvodnjom komunalne opreme.

"Jedan krasan primjer poduzetništva koji se raširio, ne samo van ove županije, nego i na druge kontinente", kazao je premijer.   

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković