U idućih deset godina 3 milijarde eura ulaganja u željezničku infrastrukturu

  • Slika /Vijesti/2019/12 prosinac/16 prosinca/10.jpg

Predsjednik Vlade u Svetom Ivanu Žabnom prisustvovao je svečanosti u povodu puštanja u promet nove pruge na dionici Gradec – Sveti Ivan Žabno. To je prva novoizgrađena pruga u posljednje 52 godine, a vrijednost projekta, sufinanciranog iz europskih fondova, iznosi 258 milijuna kuna.

Današnji posjet Koprivničko-križevačkoj županiji, predsjednik Vlade Andrej Plenković započeo je u Križevcima, gdje se sastao s predstavnicima Križevačke eparhije Caritas.

Nakon toga, u Svetom Ivanu Žabnom prisustvovao je svečanosti u povodu puštanja u promet nove pruge na dionici Gradec – Sveti Ivan Žabno. To je prva novoizgrađena pruga u posljednje 52 godine, a vrijednost projekta, sufinanciranog iz europskih fondova, iznosi 258 milijuna kuna.

Tom je prilikom istaknuo da će, zahvaljujući novih 12 kilometara pruge koji spajaju Sveti Ivan Žabno i Gradec, stanovnici Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije uštedjeti 50 minuta putovanja.

Korak u unaprjeđenju naše željezničke infrastrukture

"To je sjajan potez, dio je investicija koje se financiraju europskim fondovima i jedan korak unaprjeđenja naše željezničke infrastrukture“, kazao je premijer i naglasio: "Ovo desetljeće koje je pred nama, nakon što smo jako puno investirali u ceste, nakon što smo investirali u zračne luke, pomorske luke u svim varijantama, bit će desetljeće za jačanje i modernizaciju željezničke infrastrukture."

Predsjednik Vlade Plenković kazao je da se u idućih deset godina u željezničku infrastrukturu planira uložiti 3 milijarde eura, pritom naglasivši da su to veliki projekti koji koštaju. "To su ogromna ulaganja, koja moramo raditi u okviru nacionalnih sredstava, ali i europskih sredstava koja su nam na raspolaganju", zaključio je premijer.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da se u Hrvatskoj trenutno realiziraju projekti u željezničkoj infrastrukturi vrijedni oko 1,25 milijarde eura te da će uskoro biti započeti i neki novi projekti.

"Putovanje vlakom od Bjelovara do Zagreba sada traje nešto više od sat vremena, a nakon što se dovrši rekonstrukcija postojećeg i izgradnja novog kolosijeka od Križevaca do Dugog Sela, što očekujemo potkraj 2021. godine, putovat će se 50 minuta", rekao je Butković.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković