Prijava PDV-a elektroničkim putem

Poduzetnici ili obrtnici u sustavu PDV-a od sada će prijavu poreza na dodanu vrijednost za određeno obračunsko razdoblje, mjesečno ili tromjesečno, moći podnijeti elektronički, korištenjem usluge e-PDV, nove usluge u okviru Hitro.hr servisa koja je danas predstavljena u Banskim dvorima.

ZAGREB, 24. siječnja 2006. (Hina) - Poduzetnici ili obrtnici u sustavu PDV-a od sada će prijavu poreza na dodanu vrijednost za određeno obračunsko razdoblje, mjesečno ili tromjesečno, moći podnijeti elektronički, korištenjem usluge e-PDV, nove usluge u okviru Hitro.hr servisa koja je danas predstavljena u Banskim dvorima.

Tom je prigodom premijer Ivo Sanader podsjetio da je Vlada u protekle dvije godine dala veliki značaj promicanju informacijsko-komunikacijskih tehnologija te na uvođenje i značaj servisa Hitro.hr, nazivajući to pretvaranjem birokracije u hitrokraciju.

Preduvjeti za korištenje usluge e-PDV su posjedovanje korisničkog, digitalnog certifikata kojeg izdaje Financijska agencija (FINA), te programsku podršku, odnosno aplikativni softver koji osigurava Porezna uprava.

e-PDV prva je elektronička usluga Porezne uprave iz sustava e-Porezna, a ravnatelj Porezne uprave Ivica Mladineo kao sljedeću uslugu najavljuje e-porezno knjigovodstvo, čime će obveznici moći imati neposredan uvid u obveze i potraživanja prema Poreznoj upravi, a uslijedit će i usluge elektroničkog podnošenja godišnjih prijava poreza na dohodak i poreza na dobit.

Do kraja ove godine praktično sve usluge Porezne uprave trebale bi biti dostupne on-line, pa bi građani, kako je najavljeno, iduće godine mogli elektroničkim putem poslati i godišnju prijavu poreza na dohodak.

Uvođenje e-PDV-a ocijenjeno je do sada najzahtjevnijim i najsloženijim, s obzirom da "lavovski" dio proračuna prolazi kroz sustav PDV-a.

Godišnje se od PDV-a ukupno naplati nešto manje od 42 milijarde kuna, kroz povrat PDV-a obveznicima se vrati oko 9 milijardi, pa je prihod proračuna od PDV-a oko 32 milijarde kuna, kazao je ministar financija Ivan Šuker.

Značaj uvođenja elektroničkih usluga i projekta e-Porezna potkrijepio je i podatcima da se Poreznoj upravi godišnje podnese više od 1,1 milijardu obrazaca.

Samo pravne osobe mjesečno Poreznoj upravi podnesu 630 tisuća obrazaca, tromjesečno 80 tisuća, a godišnje 75 tisuća, što je ukupno oko 782.500 obrazaca godišnje, kazao je Šuker.

Kada bi se tih 782.500 obrazaca poredali jedan do drugoga to bi bio niz od 232 kilometra, ili kada bi se stavili jedan na drugi stup visok 86 metara, a visina zgrade 'Zagrepčanke' je 95 metara, slikovito je opisao Šuker.

Uz projekt e-Porezna, ministar je poseban značaj dao i projektu e-Riznica, povezivanju proračunskih korisnika i državne riznice.

e-Riznica strateška je odrednica Ministarstva za ovu godinu, kazao je Šuker, koji se nada da će se krajem ove godine moći reći da je Državna riznica u potpunosti profunkcionirala.

Premijer Sanader istaknuo je kako je želja Vlade da država, građani, poduzetnici budu partneri u punom smislu te riječi.

Servis Hitro.hr do sada je otvoren u osam gradova, a premijer je najavio da će se za 15-ak dana biti uveden u sva županijska središta. Krajnji cilj je da svaka poslovnica FINA-e, njih 134, imaju svoj ured Hitro.hr, kazao je.



Pisane vijesti