Primorac: Destabilizacija društvene i ekonomske klime nije dobra ni poželjna

Slika /Vijesti/2024/Ožujak/18 ozujka/Ministar Primorac.JPG

Ministar financija Marko Primorac danas je sudjelovao na konferenciji "Štedi, uloži i život posloži" u povodu ovogodišnjeg Svjetskog i Europskog tjedna novca.

"Ulaskom u europodručje i šengenski prostor i popravljajući svoju makroekonomsku i fiskalnu poziciju, ostvarili smo preduvjete da Hrvatska praktički krene dalje", rekao je Primorac i dodao da to znači jačanje izvoza i zasnivanje gospodarskog rasta na izvozu, te jačanje produktivnosti i učinkovitost kao i ostvarenje određenih strateških iskorake u smislu profiliranja kao energetskog, digitalnog, financijskog i prometnog čvorišta ovoga dijela Europe.
 
Uz ogradu da nije stručan u tom području, u odgovoru na pitanje kakvu odluku očekuje od Ustavnog suda koji danas odlučuje o Milanovićevoj kandidaturi, rekao je kako smatra da Milanovićeva odluka o sudjelovanju na izborima nije nešto što stabilizira društvenu ni ekonomsku klimu te da je Hrvatskoj u narednom razdoblju jako važna upravo politička stabilnost i kontinuitet.
 
Upitan jesu li možda neki strani kreditori, u svjetlu odluke predsjednika Milanovića da se kandidira na parlamentarnim izborima, izrazili zabrinutost, odgovorio je da za sada nisu.
 
Što se državne obveznice tiče, kazao je da je Vlada planirala novu državnu obveznicu krajem ožujka, ali to nije bilo moguće s obzirom na raspuštanje Sabora, no financijska slika je takva da ne zahtijeva nužno zaduživanje u ožujku, dodao je.

Kod mladih potrebno intenzivnije jačati financijsko opismenjavanje

Mladi su skupina kod koje je potrebno intenzivnije jačati financijsko opismenjavanje od najranije dobi, a s tim ciljem se provodi i niz aktivnosti, istaknuo je ministar Primorac na konferenciji "Štedi, uloži i život posloži".

Konferenciju je u povodu ovogodišnjeg Svjetskog i Europskog tjedna novca, koji se obilježava od 18. do 24. ožujka, organiziralo Ministarstvo financija, koje je koordinator aktivnosti koje se provode u okviru financijskog opismenjavanja u Hrvatskoj.

Konferencija je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) okupila i brojne učenike te studente, a Primorac je istaknuo da, kada se govori o financijskoj pismenosti općenito, prema istraživanju OECD-a Hrvatska stoji prilično dobro, no postoji prostor za unapređenje, s obzirom da su rezultati znatno povoljniji kada se radi o financijskom znanju nego o financijskom ponašanju.

"Dakle, znanja imamo dosta, ali je potrebno to znanje transformirati, odnosno koristiti ga za financijsko ponašanje i za donošenje kvalitetnih, informiranih i dobrih odluka" poručio je Primorac.

Istraživanje je tako pokazalo da je u idućem razdoblju potrebno intenzivnije raditi na financijskom opismenjavanju mladih, kao i na stjecanju vještina i kompetencija u području digitalne financijske pismenosti.

Naime, prema istraživanju financijske pismenosti koje su lani po OECD-ovoj metodologiji proveli HNB i Hanfa, hrvatski građani su u prosjeku ostvarili 62 od 100 mogućih bodova, no pritom su mlađi od 19 godina detektirani kao skupina s najslabijim prosječnim rezultatima. Također, kada se usporedi s članicama OECD-a, razina digitalne financijske pismenosti u Hrvatskoj je znatno ispod njihovog prosjeka, pokazalo je to istraživanje.

Financijsko opismenjavanje što više uključivati u školske kurikulume

Primorac je rekao da su u aktivnostima podizanja financijske pismenosti mladih partneri Ministarstvu financija i ostala ministarstva, ali i škole, s obzirom da je važno uključivati što više takvih sadržaja u školski kurikulum.

Poručio je da je važno da mlade njihovi učitelji i općenito školski kurikulum motiviraju na usvajanje znanja i vještina koji će im pomoći da u svijetu koji se brzo mijenja i nudi brojne mogućnosti za ulaganja i potrošnju, donose pravovremene i ispravne financijske odluke. Rekao je da se mladi prije svega trebaju znati odnositi prema novcu, no da se polako mogu početi informirati i o mogućnostima ulaganja, s obzirom da će relativno brzo doći i u svijet rada.

Kao primjer Primorac je naveo ulaganje građana u "narodne" obveznice i trezorske zapise, istaknuvši i da je taj proces dao doprinos podizanju njihove financijske pismenosti.

U sklopu konferencije održan je i okrugli stol s predstavnicima zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, Hanfe i HGK, a održan je i kviz s voditeljicom Moranom Zibar, "lovkinjom" iz popularnog televizijskog kviza Potjera.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti