Primorac: Drago nam je da se građani vraćaju na tržište kapitala

Slika /Vijesti/2023/Studeni/20 studenog/Ministar Primorac Dnevnik HRT 20.11..JPG

Ministar financija Marko Primorac izjavio je u središnjem Dnevniku HTV-a da su interesi za trezorske zapisi bili vrlo veliki i da ih je 37.2290 građana upisalo. Tako je upisano ukupno 985 milijuna eura.  

- Do sada je upareno, u smislu uparivanja uplata i sjelo, da tako kažem, na račun 971 milijun eura. Očekujemo da će se do kraja obaviti uparivanje i da ćemo imati uskoro i konačne podatke, ali da oni neće značajno odstupati od dosadašnjih podataka, kazao je ministar financija.
 
- Treba istaknuti kako je uz izdanje narodne obveznice, kada smo prikupili nešto više od 1,3 mlrd. eura, uz ovo izdanje od 971 mil. eura za sada trezorskih zapisa, de facto iz poslovnih banaka sa štednje, odnosno s depozita po viđenju, u državnu riznicu uplaćeno preko 2 mlrd. eura. Dakle, radi se o značajnom iznosu, koji je isto tako značajan zbog toga što će iznos kamata koji će država plaćati za to ostati hrvatskim građanima. Radi se o oko 80 milijuna eura, otprilike na godišnjoj razini. To je onaj iznos koji neće otići u inozemstvo ili poslovnim bankama, kazao je ministar Primorac.

- Ovo je naravno i politička poruka. To je poruka poslovnim bankama. Imali smo intenzivne razgovore od ljetnih mjeseci, u smislu kamatnih stopa, koje su bile kod nas prisutne prije svega na štednju, dodao je.

Zahvalni smo građanima na povjerenju 

Istaknuo je da su trezorski zapisi nešto drugačiji instrument od nedavno izdanih narodnih obveznica.

- S obzirom da se po prvi put taj instrument otvara građanima, bili smo prilično oprezni pri našim procjenama. Radi se o instrumentu koji se izdaje uz popust, diskont, za razliku od narodne obveznice koja se izdavala uz kuponsku kamatnu stopu, rekao je ministar.

- Sve su to novi instrumenti na koje želimo naučiti naše građane. Jako smo zahvalni svim građanima na povjerenju, dodao je.
 
Programi financijske pismenosti
 
- Mijenjat ćemo u pojedinim segmentima i ročnost, dakle izdanja koja će slijediti u nastavku. Sve ćemo građanima na vrijeme pojašnjavati i vodit ćemo ih u tom procesu. Jako nam je drago da se građani vraćaju na tržište kapitala. Znamo da je prije svega jako važno očuvati i steći povjerenje građana u kontekstu tog povratka na tržište kapitala. Mi ćemo i uz programe financijske pismenosti i sve ono što kao Vlada možemo činiti i ustrajati na tome da dominantnije oživimo tržište kapitala u Hrvatskoj, a u tom smjeru ide i naš strateški okvir za razvoj tržišta kapitala, rekao je.

Odgovarajući na pitanje koliko očekuje da će se institucionalnih ulagača još javiti, Primorac je kazao da su za sutra predvidjeli 100 milijuna eura za institucionalne ulagače kada je riječ o trezorskim zapisima.

- Međutim, Ministarstvo financija kod izdanja trezorskih zapisa ima mogućnost zadržati tu autonomiju da prihvati manji iznos ili čak veći iznos ako ponude budu dobre. Vidjet ćemo kakva će situacija sutra biti, kakve će ponude dati institucionalni investitori i donijet ćemo pravovremenu i dobru odluku, dodao je Primorac.
 
Na jutrošnjem panelu ministar Primorac je kazao da očekuje angažman građana i mirovinskih fondova i ako bude nekakvih javnih ponuda javnih poduzeća. Potom je pojasnio o čemu se radi. 

- Ne mislim na ništa konkretno sada u smislu ponude i mogućnosti sudjelovanja građana u eventualnim, da tako kažem, privatizacijama javnih poduzeća. Govorio sam o tome u kontekstu izmjene zakonodavnog okvira koji će omogućiti bolje upravljanje javnim poduzećima u Hrvatskoj, a onda i donošenja jednog dokumenta po prvi puta vlasničke politike koju očekujemo u drugom kvartalu sljedeće godine gdje ćemo se kao država praktički opredijeliti prema tome koja poduzeća želimo zadržati u državnom vlasništvu i gdje želimo imati 100% vlasništvo, a gdje želimo imati neke manje udjele, da tako kažem, odnosno nepotpuna vlasništva, kazao je.
 
Izvor: HRT/Vlada

Pisane vijesti