Primorac za N1: Naš cilj je vrlo jasan, želimo povećati pravednost poreznog sustava

Slika /Vijesti/2024/Listopad/2_listopada/Ministar_Primorac_N1_2_listopada.JPG

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac gostovao je danas u N1 Studiju uživo.

Osvrnuvši se na paket izmjena poreznih zakona koji je nedavno predstavio, kazao je kako se sve izmjene zakona donose da bi se poboljšalo ekonomsko stanje i da je dobrodošao svaki konstruktivan prijedlog.

"Prije nego što izađemo s paketom zakona svaki put imamo niz konzultacija s različitim dionicima, bilo iz političke arene ili poduzetnicima, predstavnicima u GSV-u. Dok se nešto pusti u javnost, to je već relativno izbrušeno i radi se o gotovim proizvodima. Ako smatramo da ima savjeta koji mogu poboljšati paket, rado takve savjete prihvaćamo", rekao je ministar.

Smatra da mediji uglavnom odražavaju ono što se događa u procesu javnog savjetovanja. "Ove izmjene su izazvale snažne rasprave, konačno se uvodi porez na nekretnine. To je bilo područje oko kojeg se najviše komentara događalo. Naravno, i oporezivanje turističkog paušala. To je značajna promjena koja ima za cilj utjecati na promjenu strukture hrvatskog gospodarstva. Dosad je oporezivanje nekretnina bilo vrlo blago. Porez na dohodak od imovine je također bio blag, posebno u segmentu kratkoročnog najma", kazao je Primorac, dodavši da je takva struktura poreznog sustava kreirala i motiv da se ulaže u nekretnine.

Treba rasteretiti one koji žive od rada

Naglasio je da su Vladina ambicija i cilj vrlo jasni. "Želimo povećati pravednost poreznog sustava i prebaciti teret s oporezivanja rada na oporezivanje nekretenina. Smatramo da one koji žive od rada treba rasteretiti, a opteretiti one koji se bave rentanjem", poručio je.

Ministar je spomenuo i stotine tisuća praznih stanova. Kazao je da ako je netko izbjegavao iznajmljivati stan, sad će možda biti motiviran na to. "Ako se samo 10 posto vlasnika takvih stanova odluči na najam, dobit ćemo 60 tisuća stanova. Toliko država nije u stanju izgraditi u tako kratkom roku. Isto tako, ako bi se država odlučila na takvu operaciju, ona bi rezultirala značajnim rastom cijena jer je ponuda tvrtki i materijala za taj potez ograničena", pojasnio je.

Rekao je i da je Vlada jedinicama lokalne i područne samouprave dala novi alat koji im je dosad nedostajao, dodavši da su nekretnine najbolji izvor financiranja jedinica lokalne samouprave.

"To ponavljam već dvije godine u javnom prostoru, a pisao sam i niz radova i knjiga. Odlučili smo povećati autonomiju jedinicama lokalne samouprave", naglasio je.

Kazao je i kako se dogodilo baš suprotno od onog što se misli, preko 170 jedinica lokalne samouprave je povećalo porez na kuće za odmor. Smatra da će koristiti i nove alate koje im Vlada daje. "Lokalni čelnici su najviše svjesni problema koji postoje i siguran sam da će ih pokušati na ovaj način rješavati", dodao je Primorac.

Smatra da bi im, u kontekstu idućih lokalnih izbora, to mogao biti motiv da povećaju porez na nekretnine, ali smanje porez na rad. "Tu je i šira izborna baza, a mi smo im olakšali taj posao. Ono što je još važno, jedince lokalne samouprave nisu bile obvezne uvoditi porez na kuće za odmor. Te jedinice sada imaju minimalno 0,6 eura po kvadratu", naveo je ministar.

Smatra i da je jedinicama lokalne samouprave bilo jednostavnije povećati porez na kuće za odmor. "Kada govorimo o porezu na dohodak, to je ipak domaće stanovništvo i nisu baš posezali rado za povećanjem poreznog opterećenja. Zato smo odlučili malo pomoći. Država treba pilotirati porezni sustav, da on ide u željenom smjeru, u skladu s politikom vlade", rekao je ministar.

Naša je ambicija, dodao je, približiti se oporezivanju vrijednosti nekretnina. "Sada smo jedinicama lokalne samouprave omogućili da izdvoje kategorije po vrijednosti nekretnina tako da taj porez može biti i veći za, npr., luksuzne nekretnine. U smislu turističkog najma, ovo izjednačava dugoročni i kratkoročni najam”, pojasnio je.  

Ako postoji potreba da se dodatno oporezuju rentijeri, razgovarat ćemo o tome

Ako, kako je rekao,  postoji potreba da se dodatno oporezuju rentijeri, kako to kaže Ministarstvo turizma, o tome ćemo dodatno razgovarati. Dodao je i da je ovaj paket na snazi od 1. siječnja.

Što se tiče dodatnog oporezivanja rentijera, ministar je kazao kako je malo prerano da se razgovara o tome. "Načelno sam razgovarao s ministrom Glavinom, ali to bi zahtijevalo izmjene zakona u resoru turizma", ustvrdio je, dodavši da bi to moglo stupiti na snagu od 1. siječnja 2026.

Država će, naveo je, po potrebi stvarati i dodatni okvir. “Kada se bude radila masovna procjena nekretnina, onda će tu doći do transformacije ovog sustava. Mi sad ne raspolažemo podacima o vrijednosti, a smatrali smo da bi odgađanje uvođenja ovog poreza dodatno produbilo te probleme. Smatrali smo da je ovo dobar iskorak i postupan prelazak prema vrijednosnom kriteriju”, kazao je Primorac.

Dodao je i da oni koji iznajmljuju, ako im je ovo previše, mogu početi voditi poslovne knjige, plaćati PDV i ponašati se kao pravi poduzetnici. "Ovo je još uvijek vrlo blagonaklon tretman ove djelatnosti", poručio Primorac.

Oporezivanje nekretnina koje se ne koriste ili su u kratkoročnom najmu

Kazao je i kako ne strahuje ni od čega kad je riječ o ovom pitanju, izrazivši očekivanje da će porez proći u Saboru. "Vjerujem da tu ne bi trebalo biti nikakvih poteškoća", dodao je.

Osvrnuo se i na izjavu bivšeg ministra financija Slavka Linića koji je kazao da je njegov prijedlog domišljat. "To je valjda dobro",  rekao je Primorac, dodavši da se pokušaj uvođenja poreza na nekretnine prije pretvarao u ideološko pitanje.

Nitko nije lud da bude za uvođenje novog poreza, kazao je, naglasivši da je važno pojasniti o čemu je riječ te da je veliki broj građana shvatio da nema neizvjesnosti.

"Ovo je de facto porez koji se uvodi kao dodatan namet za one koji imaju nekretnine koje se ne koriste ili su u kratkoročnom najmu”, zaključio je ministar.

Izvor: N1/Vlada

Pisane vijesti