Piletić: Mirovine se usklađuju dva puta godišnje prema povoljnijem indeksu

Slika /Vijesti/2024/Listopad/2_listopada/Ministar_Piletic_A_sada_Vlada_2_listopada.JPG

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić gostovao je danas u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada", gdje je govorio o mirovinama, njihovom usklađivanju i povećanju, istaknuvši kako se u Hrvatskoj mirovine usklađuju dva puta godišnje prema povoljnijem indeksu, što predstavlja jedan od najboljih europskih modela, kojim se čuva standard hrvatskih umirovljenika.

„Mogli ste čuti i jučer prilikom potpisivanja trećeg sporazuma o socijalnom partnerstvu umirovljeničkih udruga sa Vladom Republike Hrvatske, jedan od najboljih europskih modela, kojim zapravo čuvamo standard hrvatskih umirovljenika, tako da se mirovine dva puta godišnje usklađuju prema povoljnijem indeksu“, poručio je ministar Piletić u emisiji Hrvatskog radija „A sada Vlada“.
 
Ocijenio je, također, kako je ovakav model definitivno jedan od najboljih postotaka, odnosno, jedan od rijetkih europskih modela kojim se mirovine usklađuju po povoljnijem indeksu.
 
U drugim zemljama obično se mirovine usklađuju ili jednom godišnje i po jednom od indeksa koje Vlada, odnosno zakon donese, pojasnio je, i dodao kako Vlada u Hrvatskoj usklađuje mirovine dva puta godišnje, ovisno tome što je više raslo - prosječna plaća u posljednjih šest mjeseci u odnosnu na šest mjeseci ranije ili su rasle cijene.  
 
Podsjetio je i kako je bilo primjera kada plaće nisu rasle, bila je prisutna inflacija, a mirovine su rasle.
 
Štitimo standard hrvatskog umirovljenika
 
Piletić je kazao kako se to radi upravo zbog stope inflacije.
 
Tako mi štitimo standard hrvatskog umirovljenika, da te mirovine prate i udio u prosječnoj plaći, koji sada iznosi oko 47 posto, poručio je, istaknuvši kako time nisu u potpunosti zadovoljni, zbog čega je Vlada i najavila izmjenu zakona o mirovinskom osiguranju.
 
„Treći put mijenjamo zakon i mi smo sve ovo vrijeme, ne samo poboljšali tu formulu, koja je prije iznosila 50-50, a sada je 70-30, nego smo omogućili niz novih elementa u zakon kojim su povećane plaće“, naglasio je ministar.
 
U posljednjih osam godina mirovine narasle za 74 posto
 
Posjetio je i na to da je, od zadnje intervencije zakona, kada su obiteljske mirovine povećane odlukom Vlade za 10 posto, uvedeno novo pravo isplate dijela obiteljske mirovine uz vlastitu mirovinu, i tih 27 posto se pridodalo na osnovnu mirovinu, a taj iznos se opet svakih šest mjeseci ponovno usklađuje.
 
Dodali smo i novo pravo koje se tiče majki, navodi ministar, odnosno šest mjeseci dodatnog mirovinskog staža za svako dijete, a svi ti elementi su doprinijeli tome da je mirovina u posljednjih osam godina u Hrvatskoj narasla za 74 posto.
 
Cilj je osnažiti i povećati adekvatnost hrvatskih mirovina
 
Piletić je obrazložio da, kada se uzme da je Vlada najniže mirovine dva puta izvanredno povisila za tri posto, onda se dobije rezultat da su najniže mirovine u Hrvatskoj, za više od 300.000 umirovljenika, rasle gotovo 90 posto u protekla dva mandata ove Vlade.
 
Najavio je kako će slične namjere imati i izradom novog Zakona o mirovinskom osiguranju, gdje će se ponovno uvesti nova prava.
 
„Kolokvijalno se to naziva 13. mirovina, iako će to zapravo biti dodatak na mirovinu za sve umirovljenike, s obzirom na to da je Vlada u ovim kriznim vremenima devet puta intervenirala i omogućila umirovljenicima s najnižim primanjima jednokratno novčano primanje prošle godine, dakle tri puta“, poručio je.
 
Dodao je kako ove godine očekujemo i u desetom mjesecu isplatu, s obzirom na to da je to sastavni dio sedmog paketa Vlade.
 
„Činit ćemo dok god to bude potrebno, međutim cilj nam je osnažiti i povećati adekvatnost hrvatskih mirovina. Uz taj dodatak i ovih šest mjeseci ćemo pretvoriti u godinu dana mirovinskog staža za svako dijete, majkama. Izmijeniti formulu indeksacije, koja je sad među najboljima u Europi, da bude još bolja. Naš prijedlog je da to umjesto 70-30 bude 85-15, ovisno koji indeks bude više rastao, taj indeks će se onda množiti s 85 posto“, kazao je Piletić.
 
Izvor: HRT/Vlada

Pisane vijesti