Priopćenje o aktualnoj situaciji u protuminskom djelovanju u Hrvatskoj

Slijedom informacija koje se zadnjih dana pojavljuju u javnosti i medijima, a koje se odnose na različite aspekte protuminskog djelovanja u Republici Hrvatskoj, Ured za razminiranje želi izvijestiti kako slijedi:

Broj smrtno stradalih pirotehničara u RH
 
Od 30. lipnja 1996. i završetka ratnih djelovanja u Republici Hrvatskoj do danas na poslovima humanitarnog razminiranja smrtno su stradala 43 pirotehničara. Nakon što su strukovne udruge djelatnika Protueksplozijske zaštite MUP-a, Sindikat humanitarnog razminiranja i Društvo inženjera u humanitarnom razminiranju pokrenuli inicijativu za posthumnu dodjelu odlikovanja smrtno stradalim pirotehničarima od strane Predsjednika Republike Hrvatske, Ured za razminiranje je od svibnja do studenog 2013. aktivno radio na prikupljanju podataka o smrtno stradalim pirotehničarima na poslovima humanitarnog razminiranja. Ured je bio nositelj izrade baze podataka na temelju koje su odlikovanja dodijeljena i na tom poslu je pregledavao, uspoređivao i nadopunjavao podatke s Uredom Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskim centrom za razminiranje, Ministarstvom unutarnjih poslova, Ministarstvom branitelja, Ministarstvom uprave, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova te uredima državne uprave.
 
Nakon što je popis dostavljen na uvid i Koordinaciji braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata radi dodatne verifikacije prikupljene građe, Predsjednik Republike Hrvatske dodijelio je 18. ožujka 2014. posmrtno odličje Reda Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana  članovima obitelji 37 smrtno stradalih pirotehničara (36 hrvatskih državljana, jedan bosansko-hercegovački državljanin).
 
Obiteljima dvojice smrtno stradalih pirotehničara odličja su dodijeljena u prethodnom razdoblju, a dva smrtno stradala pirotehničara su državljani stranih zemalja (Mozambik i Južna Afrika) za koje nisu pribavljene suglasnosti njihovih matičnih zemalja te stoga nisu uvršteni u popis za dodjelu spomenutih odličja. Dvojica hrvatskih pirotehničara smrtno su stradali u 2015. odnosno 2016.
 
Prava članova obitelji smrtno stradalih pirotehničara
 
Zakon o protuminskom djelovanju (NN, 110/15) obvezuje poslodavce  da osiguraju svoje djelatnike za  slučajeve smrti u iznosu od najmanje 600.000,00 kn pri čemu su korisnici osiguranja zakonski nasljednici.
 
Također je propisano da članovi obitelji smrtno stradalih pirotehničara imaju pravo na obiteljsku invalidninu, prednost pri dobivanju stipendija tijekom redovitog studiranja na visokim učilištima, prednost pri smještaju u učeničke odnosno studentske domove kao i pravo na besplatne obvezatne udžbenike za potrebe redovitog ili izvanrednog školovanja u osnovnim i srednjim školama pod uvjetima propisanim Zakonom.
 
Zakonodavni okvir i sigurnost pirotehničara

Zakon o protuminskom djelovanju (NN, 110/15), u čijem su stvaranju sudjelovali predstavnici svih aktera u sustavu protuminskog djelovanja u RH (MUP, MORH, HCR, Ured, HUP, sindikati) donosi brojne promjene u cilju povećanja kontrole kvalitete obavljanja poslova razminiranja kao i povećanja sigurnosti pirotehničara. Prvenstveno se to odnosi na nemogućnost povećanja učinaka u pogledu onih dostavljenih u ponudi, odnosno nakon sklapanja ugovora jer Zakon o protuminskom djelovanju ne predviđa mogućnost povećanja učinaka u tijeku obavljanja poslova razminiranja.

Pravilnik o načinu obavljanja poslova razminiranja, kontrole kvalitete, općeg i tehničkog izvida i obilježavanja minski sumnjivog područja, u čiju su izradu također bili uključeni svi dionici sustava protuminskog djelovanja u RH, i koji je u postupku donošenja, ograničit će maksimalne moguće dnevne učinke i povećati sigurnost i kontrolu.

Pisane vijesti