Priopćenje sa 101. sjednice Vlade RH

Na zatvorenom dijelu današnje sjednice Vlada Republike Hrvatske je prihvatila Izvješće o provedbi Akcijskog plana za ostatak priprema za usklađivanje zakonodavstva i međunarodnih ugovora s pravnom stečevinom Europske unije za poglavlje 30.-Vanjski odnosi, za razdoblje od 1. lipnja do 1. prosinca 2010. godine. Naime, Republika Hrvatska obvezala se svakih šest mjeseci dostavljati Europskoj komisiji Izvješće o provedbi Akcijskog plana za ostatak priprema u smislu zakonodavstva i usklađivanja međunarodnih ugovora s pravnom stečevinom Europske unije za Poglavlje 30.-Vanjski odnosi. U Izvješću je dan pregled usklađivanja pravnih akata s pravnom stečevinom, potrebne akcije, predviđeni datumi i jačanje administrativnih kapaciteta.

Prihvaćeno je Izvješće o aktivnostima iz Akcijskog plana za realizaciju ciljeva i mjera predviđenih Strategijom razvoja sustava unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru Republike Hrvatske za razdoblje lipanj 2009.-prosinac 2011. godine, koje daje temeljit pregled aktivnosti iz navedenog Akcijskog plana.

Također, prihvaćen je Prijedlog Akcijskog plana za razvoj financijskog upravljanja i kontrola za ministarstva i izvanproračunske zavode. Navedenim Prijedlogom zadužuju se institucije koje imaju obvezu provođenja mjera sadržanih u Akcijskom planu da iste provedu, sukladno predviđenim rokovima.

Vlada je prihvatila Prijedlog horizontalnih i vertikalnih revizija za 2011. godinu, kojim se predlaže da se revizija provede u Ministarstvu obrane, Ministarstvu unutarnjih poslova i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa te da se sklopi sporazum s Ministarstvom financija o provođenju horizontalne revizije i dostavljanju revizijskih izvješća, u cilju dobivanja općeg pregleda kontrolnih mehanizama u procesu strateškog planiranja.

Donesena je Odluka o prenošenju sredstava za dane zajmove trgovačkim društvima, obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima s Fonda za razvoj i zapošljavanje Hrvatskom fondu za privatizaciju za istu namjenu.

Na sjednici je izmijenjena i dopunjena Uredba o viznom sustavu, kojom se ukida viza za državljane Albanije, kao i za nositelje putnih isprava izdanih na području Tajvana, Narodna Republika Kina. Također, ukida se viza za nositelje diplomatskih i službenih putovnica Gruzije prema načelu uzajamnosti, s obzirom da je Gruzija ukinula vizni režim za državljane Republike Hrvatske te slijedom politike jačanja i unaprjeđenja svekolikih bilateralnih odnosa s tom državom.

Izmijenjena je Odluka o provedbi mjera za ublažavanje porasta cijena električne energije građanima i kućanstvima. Izmjenom će se navedena Odluka primjenjivati za obračun potrošene energije do 30. lipnja 2011. godine. Naime, člankom 33. Zakona o tržištu električne energije propisano je da Vlada Republike Hrvatske može radi posebnoga gospodarskog i društvenog interesa privremeno utvrditi niže cijene električne energije za tarifnog kupca odnosno za kupca kategorije kućanstvo. Budući da je Vlada nadležna za donošenje cijene električne energije za tarifne kupce kategorije kućanstvo, a Hrvatska elektroprivreda d.d. i njena ovisna društva su Zakonom određeni za opskrbljivača tarifnih kupaca, to je Vlada ovlaštena svojom odlukom urediti i provođenje mjera iz navedene Odluke.

Isto tako, donesena je Odluka o provedbi posebne mjere za ublažavanje porasta cijena prirodnog plina kućanstvima u 2011. godini. Navedenom Odlukom se za kućanstva koja se opskrbljuju plinom na koje se primjenjuje Odluka o visini tarifnih stavki u tarifnom sustavu za opskrbu prirodnim plinom, s iznimkom povlaštenih kupaca, bez visine tarifnih stavki i Tarifni sustav za opskrbu prirodnim plinom, s iznimkom povlaštenih kupaca, bez visine tarifnih stavki, kupac će platiti povećanje iznosa od 15 posto u odnosu na prije važeći iznos, a preostali dio će se osigurati opskrbljivaču prirodnog plina iz državnog proračuna RH za 2011. godinu, provedbom posebne mjere za ublažavanje porasta cijena prirodnog plina u kućanstvima u 2011. godini.

Prihvaćena je Odluka o raspisivanju javnog poziva za prikupljanje ponuda za kupnju dionica društva Bizovačke toplice d.d. u Bizovcu. Odlukom će Hrvatski fond za privatizaciju raspisati javni poziv za prikupljanje ponuda za kupnju 86.785 dionica navedenog Društva, nominalne vrijednosti 1.500,00 kuna, ukupne nominalne vrijednosti 130.177.500,00 kuna, a što čini 99,44 posto temeljnog kapitala Društva, pod posebnim uvjetima i po početnoj cijeni od 1,00 kuna. Među uvjetima su zadržavanje osnovne djelatnosti Društva, preuzimanje obveze zadržavanja zatečenog broja zaposlenika u roku od jedne godine od dana sklapanja ugovora o prodaji i prijenosu dionica, dostavljanje programa restrukturiranja Društva u trajanju od najviše 5 godina od dana sklapanja ugovora o prodaji i prijenosu dionica te ponuda popusta za podmirenje svih dospjelih obveza Društva prema državnim vjerovnicima-korisnicima državnog proračuna RH. Rok za podnošenje ponuda je 60 dana od dana objave javnog poziva.

Donesena je Odluka o posebnoj interventnoj mjeri u sektoru proizvodnje goveđeg mesa. Odlukom se predlaže da se sa pozicija Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2011. godinu, iznos od 6.000.000,00 kuna osigura za intervenciju na tržištu utovljene junadi. Sredstva bi se koristila za sufinanciranje otkupa žive utovljene junadi mase veće od 500 kg ne starije od dvije godine. Tijekom provedbe mjere otkupit će se do 6.000 komada utovljene junadi. Otkup junadi obavit će se putem javnog natječaja odabirom najpovoljnijih ponuda zainteresiranih otkupljivača. Donesena je i Odluka o posebnim interventnim mjerama u mliječnom sektoru za razdoblje od 1. studenoga 2010. godine do 31. prosinca 2011. godine. Sredstva potrebna za sufinanciranje otkupa sirovog mlijeka osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2011. godinu na pozicijama Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, u iznosu od 250.000.000,00 kuna koja će se isplatiti proizvođačima kravljeg mlijeka za mlijeko isporučeno mljekarama za preradu u razdoblju od 1. studenoga 2010. godine do 31. listopada 2011. godine, te ovčjeg i kozjeg mlijeka za mlijeko isporučeno mljekarama za preradu u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2011. godine. Raspodjelu sredstava za sufinanciranje otkupa sirovog mlijeka obračunat će Hrvatska poljoprivredna agencija na početku svakog mjeseca za mlijeko isporučeno mljekarama za prethodni mjesec na način da će se sredstvima iz Državnog proračuna isplatiti 0,42 kn/kg kravljeg mlijeka za mlijeko I. razreda kvalitete i 0,70 kn/kg ovčjeg, odnosno kozjeg mlijeka za mlijeko I. razreda kvalitete. Ujedno je donesena i Odluka o posebnoj interventnoj mjeri u sektoru proizvodnje svinjskog mesa. Odlukom se predlaže da se sa pozicija Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2011. godinu, iznos od 4.000.000,00 kuna osigura za intervenciju na tržištu utovljenih svinja. Sredstva bi se koristila za sufinanciranje otkupa do 25.000 komada utovljenih svinja kategorije T1. Otkup će se obaviti putem javnog natječaja odabirom najpovoljnijih ponuda zainteresiranih proizvođača. Utovljene svinje otkupit će se u razdoblju ne dužem od 90 dana od zaključenja ugovora sa odabranim otkupljivačima.

Nadalje, donesena je Odluka o dodjeli tržišne kompenzacije za prodani ulov riba i drugih morskih organizama. Navedenom Odlukom planira se isplata za prodani ulov riba i drugih morskih organizama osim plave ribe, spužvi i koralja u 2011. godini. Tržišna kompenzacija u ribarstvu uvedena je 2006. godine i naišla je na dobar odaziv među ribarima, te je doprinijela boljoj evidenciji ukupnih količina ulovljene i prodane bijele ribe i drugih morskih organizama. Ova Odluka predstavlja nastavak dosadašnjeg mehanizma uspostavljenog 2006. godine, te se smatra da je potrebno osigurati kontinuitet u provedbi kako bi nakon pristupanja Europskoj uniji naši ribari bili spremniji i konkurentniji. Godišnji iznos od 26.000.000,00 kuna za isplatu predmetne tržišne kompenzacije osiguran je u Državnom proračunu za 2011. godinu, na poziciji Poticanje poljoprivredne proizvodnje i intervencije na tržištu.

Donesena je Odluka o građenju u slučaju neposredne opasnosti za područje Sisačko-moslavačke županije i Dubrovačko-neretvanske županije. Radi postojanja neposredne opasnosti za ljude i imovinu uzrokovane poplavama na području Sisačko-moslavačke županije i Dubrovačko –neretvanske županije, u cilju otklanjanja izravne opasnosti na navedenom području, dopušta se Hrvatskim vodama izgradnja i rekonstrukcija regulacijskih i zaštitnih vodnih građevina bez rješenja o uvjetima građenja, potvrde glavnog projekta, odnosno građevinske dozvole na: desnoobalnom savskom nasipu Željezno Desno - Dubrovčak Desni; desnoobalnom savskom nasipu Ljubljanica – Martinska Ves Desna; obaloutvrdi Palanjek; desnoobalnom savskom nasipu od Graduse do Selišća Sunjskog; objektima za zaštitu od štetnog djelovanja voda Grada Metkovića. Hrvatske vode dužne su u roku od dvije godine od prestanka djelovanja događaja ishoditi odgovarajuće akte.

Donesena je Odluka o raspisivanju prijevremenih izbora za Gradsko vijeće Grada Vukovara, a za dan provedbe izbora određuje se nedjelja, 6. veljače 2011. godine.

Na teret Posebnog dijela Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2010. godinu odobrava se Požeško-slavonskoj županiji iznos od 5.000.000,00 kuna za financiranje neophodnih rashoda te izvršavanje redovitih funkcija iz svog djelokruga, a Općini Gračac odobrava se iznos od 1.456.000,00 kuna za financiranje neophodnih rashoda i osiguranje redovnog izvršavanja funkcija iz djelokruga Općine. Autonomnoj ženskoj kući Zagreb odobrava se iznos od 7.866,00 kuna za sredstva uplaćenog PDV-a, pri održavanju humanitarne kampanje za pomoć Skloništu i Savjetovalištu za žene i djecu žrtve nasilja.



Pisane vijesti | Priopćenja