Priopćenje sa 116. sjednice Vlade RH

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske izmijenjena je i dopunjena Uredba o osnivanju Akademije lokalne demokracije. Predloženom Uredbom mijenjaju se odredbe članka 3. i 7. Uredbe, koje se odnose na sjedište Akademije i sastav Upravnog vijeća. Također se predlaže izmjena stavka 1. i dopuna stavka 2. članka 2. Uredbe, kojim je propisana djelatnost Akademije.

Donesena je Odluka o davanju ovlasti jedinicama lokalne samouprave i Gradu Zagrebu za davanje u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske koje je po uporabnom svojstvu poljoprivredno zemljište. Općinskim, odnosno Gradskim vijećima te Gradskoj skupštini Grada Zagreba daje se ovlast da sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu daju u zakup neizgrađeno građevinsko zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske koje je po uporabnom svojstvu poljoprivredno zemljište. Zemljište se ne može koristiti za podizanje trajnih nasada, višegodišnjih kultura i izgradnju objekata u svrhu poljoprivredne proizvodnje te se daje u zakup na najviše 5 godina, odnosno do privođenja tog zemljišta namjeni utvrđenoj Prostornim planom.

Nadalje, donesena je Odluka o količini i strukturi obveznih zaliha nafte i naftnih derivata za 2011. godinu. Predmetnom Odlukom propisuju se količina i struktura obveznih zaliha nafte i naftnih derivata za 2011. godinu. Količina obveznih zaliha nafte i naftnih derivata za 2011. godinu umanjuje se za 14.8% na račun domaće proizvodnje naftnih derivata iz sirove nafte proizvedene na teritoriju Republike Hrvatske. S obzirom na ostvarenu godišnju potrošnju u 2010. godini u količini od 2.687.000 tona i umanjenja iste za 14.8% na račun domaće proizvodnje sirove nafte, količina obveznih zaliha nafte i naftnih derivata u 2011. godini iznosi 502.000 tona. Dio obveznih zaliha može se čuvati u sirovoj nafti.

Vlada RH je dala pozitivno prethodno mišljenje na Proračun Hrvatske energetske regulatorne agencije za 2011. godinu.

Ujedno, dana je suglasnost na Statut Hrvatskog centra za razminiranje. Savjet Hrvatskog centra za razminiranje donio je, na sjednici održanoj 21. prosinca 2010. godine, novi Statut Hrvatskog centra za razminiranje. Ovim Statutom pobliže se uređuje djelatnost, ustrojstvo, ovlasti i način odlučivanja tijela Hrvatskog centra za razminiranje, imovina, javnost rada, donošenje općih akata te druga pitanja od značenja za obavljanje djelatnosti i poslovanje Hrvatskog centra za razminiranje. Broj ustrojstvenih jedinica ostao je nepromijenjen u odnosu na prethodno važeći statut, međutim, između jedinica izvršena je preraspodjela poslova i nadležnosti, te su stoga nekima od njih izmijenjeni i nazivi.

Donesena je Odluka o sudjelovanju Republike Hrvatske u općem povećanju kapitala Međunarodne banke za obnovu i razvoj. Prihvaća se sudjelovanje Republike Hrvatske u općem povećanju kapitala Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) na temelju Izvješća izvršnih direktora IBRD-a sa pripadajućim nacrtom Rezolucije od 20. srpnja 2010. godine pod nazivom Opće povećanje kapitala 2010. godine, upućenog Odboru guvernera IBRD-a na usvajanje. Opće povećanje kapitala Međunarodne banke za obnovu i razvoj iznosi 58,4 milijarde USD, od čega će biti uplaćeno 3,5 milijardi USD što bi bilo 6%, a ostatak 94%, odnosno 54,9 milijardi USD činit će kapital na poziv. U sklopu općeg povećanja kapitala IBRD-a Republika Hrvatska ima pravo upisati 613 dionica, sukladno svojem dioničkom udjelu u kapitalu IBRD-a. Ovime nastaje izravna financijska obveza u iznosu od 4.436.955,30 USD za upis uplaćenog kapitala, te potencijalna financijska obveza od 69.512.299,70 USD za upis kapitala na poziv. Rok za upis alociranih dionica je pet godina od datuma usvajanja Rezolucije, uz mogućnost produženja roka do dvije godine. Republika Hrvatska će izvršiti upis dionica u sklopu općeg povećanja kapitala IBRD-a u pet jednogodišnjih rata počevši od 2011. godine. Sredstva potrebna za podmirenje obveza na temelju općeg povećanja kapitala IBRD-a osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2011. godinu i projekcijama za 2012. i 2013. godinu na poziciji Ministarstva financija, na kojoj će se planirati potrebna sredstva i za naredne dvije godine.

Donesena je Odluka o utvrđivanju interesa Republike Hrvatske za izgradnju skloništa za životinje i pristupne prometnice sa parkiralištem za sklonište za životinje, u k.o. Bokanjec.

Izmijenjena je i dopunjena Odluka o rotaciji, broju i organizacijskoj strukturi pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda. Također, donesena je Odluka o rotaciji, broju i organizacijskoj strukturi pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnoj operaciji u Afganistanu (ISAF).

Vlada je donijela Odluku o osnivanju Povjerenstva za upravljanje sigurnošću u zračnom prometu. Povjerenstvo se osniva u svrhu nadzora nad provedbom Nacionalnog programa sigurnosti u zračnom prometu, donošenja odluka o obvezi provedbe preventivnih mjera za otklanjanje opasnosti za sigurnost zračnog prometa te učinkovitog djelovanja na cjelokupni sustav sigurnosti zračnog prometa.

Donesena je Obavijest o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja turističko-proizvodnog kompleksa za preradu i ugostiteljsku ponudu školjkaša u uvali Sutvid, u k.o. Popova Luka.

Na teret Posebnog dijela Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2011. godinu odobrava se Hrvatskom Caritasu, iznos od 500.000,00 kuna za financijsku potporu projektima koji će se realizirati u okviru Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini u 2011. godini. Festivalu suvremenog židovskog filma Zagreb, na teret Posebnog dijela Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2011. godinu, odobrava se iznos od 300.000, 00 kuna za financijsku potporu održavanju 5. festivala židovskog filma Zagreb, od 22. do 28. svibnja 2011. godine, u Zagrebu. Također se, na teret Posebnog dijela Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2011. godinu, odobrava Gradu Metkoviću iznos od 800.000,00 kuna, od čega za sanaciju prometnica u gradu 300.000,00 kuna i otkup zemljišta za građenje javne odvodnje 500.000,00 kuna. Na teret Posebnog dijela Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2011. godinu odobrava se Udruzi „Najklinci Hrvatske“ iz Čakovca iznos od 15.000,00 kuna za financijsku potporu završnoj manifestaciji projekta „Najklinci Hrvatske“, na temu „Za odrastanje bez nasilja“, koja se održava u Varaždinskim toplicama, od 15. do 18. lipnja 2011. godine.

Prihvaćeno je Izvješće o provedbi Odluke o sufinanciranju izlaženja dnevnih novina Vjesnik, od 1. srpnja 2010. godine. Naime, Vlada Republike Hrvatske donijela je 1. srpnja 2010. godine Odluku o sufinanciranju dnevnih novina Vjesnik od srpnja do prosinca 2010. godine. U navedenom razdoblju društvu Narodne novine-PRESS d.o.o., koje su nakladnik lista Vjesnik, isplaćeno je s pozicija Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva 18.000.000,00 kuna. Tijekom navedenog razdoblja društvo Narodne novine-PRESS d.o.o. izradilo je detaljnu analizu poslovanja i plan restrukturiranja, te provelo niz mjera u cilju smanjenja troškova poslovanja, povećanja prihoda, zbrinjavanja viška zaposlenika te grafičkog i sadržajnog redizajniranja lista. Smanjeni su troškovi tiskanja i distribucije, povećana je prodaja. Nakon grafičkog i sadržajnog redizajna broj prodanih primjeraka porastao je za 23 posto. Troškovi sufinanciranja izlaženja lista u 2010. godini iznosili su u ukupnom iznosu 36.000.000,00 kuna, od čega je 18.000.000,00 kuna sufinancirano iz državnog proračuna, a preostali iznos od 18.000.000,00 kuna sufinancirale su Narodne novine d.d. na teret vlastitog poslovanja.

Također je donesena Odluka o sufinanciranju izlaženja dnevnih novina Vjesnik, za 2011. godinu. Odlukom se odobravaju sredstva za sufinanciranje lista u iznosu od 18.000.000,00 kuna. Prema dostavljenom poslovnom planu za 2011. godinu predviđen je rast prihoda od prodaje i pretplate od 10-15 posto. Iz Plana je razvidno da je u 2011. godini nužno nastaviti program sufinanciranja lista kako bi se završio proces racionalizacije i restrukturiranja poslovanja, te kako bi do sredine 2012. godine društvo Narodne novine-PRESS d.o.o. kao nakladnik Vjesnika postalo sposobno samostalno financirati izlaženje lista Vjesnik. Tijekom 2011. godine predviđeni iznos potreban za sufinanciranje izlaženja lista manji je za 50 posto u odnosu na prethodnu godinu i iznosi u prosjeku 1.500.000,00 kuna mjesečno. Predloženi model sufinanciranja predložen je na najnižoj tiskanoj nakladi potrebnoj za nacionalnu distribuciju. Kako bi se postigla nacionalna pokrivenost minimalna tiskana naklada je 13.000 primjeraka, a prodaja na razini 2010. godine iznosila je 3.900 primjeraka. Sufinanciranje lista predlaže se radi javnog i društvenog interesa postojanja ozbiljnih i relevantnih dnevnih novina, sa ciljem objektivnog i pravovremenog informiranja hrvatske javnosti, a neopterećenim komercijalnim sadržajem kao jedinim nakladničkim mjerilom.

Donesena je Uredba o objavi Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske o zajedničkom istraživanju i eksploataciji ležišta ugljikovodika koja se nalaze duž zajedničke državne granice, potpisan u Zagrebu, dana 8. veljače 2011. godine. Sporazumom se omogućuje zajedničko istraživanje, utvrđivanje količine i kakvoće rezervi ugljikovodika te racionalna i svrhovita eksploatacija ugljikovodika na ležištima koja se protežu duž zajedničke državne granice. Zajednička istraživanja i eksploatacija ugljikovodika provodit će se snimanjem 3D seizmičkih podataka i izradama istražnih i eksploatacijskih bušotina s obje strane granice, na dijelom predloženim i pokrenutim projektima od strane gospodarsko-rudarskih subjekata, pod radnim nazivima „Slatina-Zalata“, „Novi Gradac-Potony“, „Ferdinandovac-Vizvar“ i „Vizvar-Gola“.

Također je donesena Uredba o objavi Sporazuma o suradnji između Vlade Republike Hrvatske, Frankofonske zajednice, Regije Valonije i Povjerenstva Frankofonske zajednice Regije Bruxelles-Glavni grad. Sporazum predstavlja pravni okvir za uspostavu i ostvarivanje suradnje u područjima od interesa stranaka Sporazuma, a posebice u području gospodarstva, zaštite okoliša, prostornog uređenja, stanovanja, turizma, poljoprivredne politike, energije, športa, znanosti, obrazovanja, kulture, zdravstva i socijalnih pitanja.

Izmijenjena je Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Crne Gore o policijskoj suradnji. Izmjenom se ovlašćuje državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova da u ime Vlade Republike Hrvatske potpiše navedeni Sporazum.

Vlada je upoznata s Protokolom između Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Republike Mađarske o provedbi Sporazuma između Vlade RH i Vlade Republike Mađarske o suradnji na području obrade zahtjeva za izdavanje vize u Veleposlanstvu Republike Mađarske u Republici Moldovi, potpisanim 28. listopada 2010. godine u Budimpešti.

Također, Vlada je upoznata s Protokolom o načinima djelovanja na granici između Republike Hrvatske i Republike Slovenije za olakšavanje prometa i unapređivanje suradnje u borbi protiv carinskih prijevara, potpisanim 13. veljače 2007. godine u Zagrebu.

Radi isteka mandata s danom 27. ožujka 2011. godine, a temeljem provedenog postupka po objavljenom Pozivu, Vlada je razriješila dosadašnje članove Savjeta za nacionalne manjine, te imenovala nove članove savjeta i to šest članova iz reda osoba koje predlažu vijeća nacionalnih manjina i pet članova iz reda istaknutih kulturnih, znanstvenih, stručnih i vjerskih pripadnika nacionalnih manjina koje predlažu manjinske udruge i druge organizacije manjina, vjerske zajednice, pravne osobe i građani pripadnici nacionalnih manjina. Nikola Mak, predloženik Vijeća njemačke nacionalne manjine razriješen je i ponovno imenovan, Darko Šonc, predloženik Vijeća slovenske nacionalne manjine, razriješen je i ponovno imenovan, Larisa Uglješić, predloženica Vijeća ukrajinske nacionalne manjine, razriješena je, a novom članicom imenovana je Marija Semenjuk Simeunović. Predloženik Vijeća makedonske nacionalne manjine Angel Mitrevski razriješen je i ponovo imenovan, kao i predloženik Vijeća rusinske nacionalne manjine Zvonko Kostelnik. Predloženik Vijeća slovačke nacionalne manjine Želko Lomiansky razriješen je dužnosti, a novom članicom imenovana je Branka Baksa. Predstavnik židovske nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer razriješen je i ponovno imenovan. Predstavnik srpske nacionalne manjine Đuro Zatezalo razriješen je dužnosti, a Veselko Čakić imenovan je novim članom. Predstavnik albanske nacionalne manjine Bashkim Shehu razriješen je i ponovno imenovan, kao i predstavnica austrijske nacionalne manjine Nives Rittig Beljak. Predstavnik crnogorske nacionalne manjine Dragutin Lalović razriješen je dužnosti, a novim članom imenovan je Radomir Pavićević.

Također, radi isteka mandata s danom 27. ožujka 2011. godine, razriješen je dosadašnji predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer te je ponovno imenovan na dužnost predsjednika. Đuro Zatezalo razriješen je dužnosti potpredsjednika Savjeta, a Veselko Čakić imenovan je novim potpredsjednikom. Nikola Mak razriješen je dužnosti potpredsjednika Savjeta te je ponovno imenovan na istu dužnost.

Radi isteka mandata s danom 31. ožujka 2011. godine Vlada je razriješila članice Odbora za državnu službu Stanku Vučicu i Sanju Pintar Gotal te ih ponovno imenovala na istu dužnost u novom mandatnom razdoblju, s danom 1. travnja 2011. godine, temeljem provedenog postupka po raspisanom internom oglasu.



Pisane vijesti | Priopćenja