Priopćenje sa 118. sjednice Vlade RH

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske prihvaćeno je Izvješće o praćenju poboljšanja kakvoće zraka na području Grada Siska i dinamike radova na modernizaciji postrojenja Rafinerije nafte Sisak, te zdravstvenim pokazateljima u Sisačko-moslavačkoj županiji diferenciranim po dobi i spolu-provedba Zaključka Hrvatskog sabora od 20. travnja 2007. godine. Naime, Hrvatski sabor je na 25. sjednici, održanoj 20. travnja 2007. godine, prihvatio Izvješće o poduzetim mjerama u vezi s onečišćenjem zraka iz INA Rafinerije nafte Sisak u razdoblju od 2004. do 2007. godine te donio Zaključak kojim je obvezao Vladu RH da svakih 6 mjeseci, a u iznimnim slučajevima i u kraćem roku, dostavlja Odboru za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Hrvatskog sabora Izvješće o rezultatima provedbe predloženih mjera. Na temelju provedenih nadzora inspekcije zaštite okoliša u 2010. godini utvrđeno je da je Rafinerija nafte Sisak provodila sve propisane mjere koje se odnose na smanjenje emisija benzena i sumporovodika iz I. faze modernizacije rafinerije. Također su tijekom prethodne godine stvoreni uvjeti za poduzimanje dodatnih mjera u prijelaznom razdoblju do cjelovite modernizacije rafinerije, izradom Elaborata s ciljem smanjenja onečišćenja sumporovodikom (blow down sustav). Tijekom 2010. godine u radu postrojenja RNS nije bilo nepravilnosti, koje bi zahtijevale poduzimanje mjera za sankcioniranje zbog povrede propisa.

Izmijenjena je Uredba o osnivanju Hrvatskog centra za razminiranje. Zbog trenutne gospodarske situacije, a u skladu s mjerama Programa gospodarskog oporavka, izmjenom Uredbe smanjio se broj članova Savjeta HCR-a i tako smanjili troškovi upravljanja Centrom. Izmjenom Uredbe predsjednika Savjeta Hrvatskog centra za razminiranje predlaže, kao i do sada, predsjednik Vlade RH, a pet članova Savjeta predlažu Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo obrane, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Također je izmijenjena Uredba o Uredu za ljudska prava. U cilju zatvaranja pregovora s Europskom unijom, Republika Hrvatska je izradila Plan aktivnosti za učinkovito ispunjavanje mjera koje je Europska komisija istaknula u Privremenom izvješću o Poglavlju 23 „Pravosuđe i temeljna prava“, usvojenom 2. ožujka 2011. godine. Jedna od predviđenih aktivnosti odnosi se na mjerilo Temeljna ljudska prava i definirana je na sljedeći način: „Usvajanje izmjena Uredbe o osnivanju Ureda za ljudska prava kojom će se proširiti nadležnost ureda za praćenje preporuka Pučkog pravobranitelja te osiguravanje njihove provedbe“. Rok provedbe navedene aktivnosti je 28. ožujka 2011. godine. Također, temeljem obveze Republike Hrvatske koja proizlazi iz Pregovaračkog stajališta Republike Hrvatske za Poglavlje 23, a odnosi se na podmjerilo 9.2.1. vezano za uspostavu evidencije rezultata u provedbi u slučajevima diskriminacije i zločina iz mržnje, proširuje se djelatnost Ureda za ljudska prava na način da Ured postaje središnje tijelo za prikupljanje i objavu podataka o zločinima iz mržnje. Navedeno proširenje djelokruga u skladu je s ciljevima i mjerama Nacionalnog programa zaštite i promicanja ljudskih prava 2008.-2011. godine. Planirana sredstva u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2011. godinu dostatna su za rad Ureda, budući da se ovim prijedlogom izmjena i dopuna ne mijenja sadašnji okvirni broj zaposlenih niti organizacijska struktura unutar Ureda.

Izmijenjena je i dopunjena Uredba o uvjetima za obavljanje trgovine na veliko i trgovine s inozemstvom za određenu robu, na način da se usklađuje s izmjenom određenih tarifnih brojeva u Carinskoj tarifi za 2011. godinu. Naime, dosadašnja Uredba propisuje da Ministarstvo nadležno za gospodarstvo, za svaku vrstu goriva iz članka 1. Uredbe izdaje suglasnost za razdoblje od 24 mjeseca. Budući da se u praksi pojavljuju slučajevi da gospodarski subjekti kao podnositelji zahtjeva za izdavanje suglasnosti dostavljaju dokumentaciju koja nije u skladu s rokom propisanim u članku 7. postojeće Uredbe, ovim izmjenama i dopunom Uredbe predlaže se izmjena u članku 7. na način da se suglasnost izdaje na rok do 24 mjeseca.

Hrvatskom fondu za privatizaciju dana je suglasnost za kreditno zaduženje kod Privredne banke d.d. u Zagrebu, u ukupnom iznosu od 100.000.000,00 kuna sklapanjem ugovora o kratkoročnom kunskom okvirnom kreditu. Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju na 3. sjednici održanoj dana 7. veljače 2011. godine donio je Odluku kojom je odobrio Fondu kreditno zaduženje kod poslovne banke, s time da se sredstva osiguraju putem javnog natječaja, sukladno odredbama Zakona o javnoj nabavi. Kako je dokumentacijom za nadmetanje bio određen kriterij za odabir-najniža cijena, od pristigle tri ponude ponuda PBZ Zagreb ocijenjena je kao prihvatljiva ponuda koja ispunjava sve uvjete i odabrana je kao najpovoljnija.

Dana je suglasnost za povjeravanje obavljanja sporednih djelatnosti manjeg opsega drugim pravnim i fizičkim osobama u luci posebne namjene-Luci nautičkog turizma Veruda. Ovom odlukom, Vlada RH, kao davatelj koncesije, daje suglasnost ovlašteniku koncesije trgovačkom društvu Tehnomont marina Veruda d.o.o. za povjeravanje sporednih djelatnosti manjeg opsega drugim pravnim i fizičkim osobama u Luci nautičkog turizma Veruda.

Izmijenjena je Odluka o osnivanju i imenovanju Stručnog tijela za ocjenu ponuda za koncesije na pomorskom dobru. Sukladno članku 23. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama Vlada Republike Hrvatske osnovala je i imenovala članove Stručnog tijela za ocjenu ponuda za koncesije na pomorskom dobru, koje čine predstavnici nadležnih ministarstava. Izmjena navedene Odluke odnosi se na promjenu člana Stručnog tijela za ocjenu ponuda za koncesiju.

Daje se prethodna suglasnost na Prijedlog Odluke o produženju roka trajanja koncesijskog razdoblja prvenstvene koncesije trgovačkom društvu Luka d.d., Split, dodijeljene Odlukom o dodjeli koncesije Lučke uprave Split od 10. svibnja 2005. godine, u tekstu kako je predložilo Upravno vijeće Lučke uprave Split na 135. sjednici održanoj 30. kolovoza 2010. godine. Ujedno, daje se prethodna suglasnost na prijedlog Odluke o produženju roka trajanja koncesijskog razdoblja koncesije trgovačkom društvu Trast d.d., dodijeljene Odlukom o dodjeli koncesije Lučke uprave Split od 5. lipnja 2001. godine, u tekstu kako je predložilo Upravno vijeće Lučke uprave Split na 135. sjednici održanoj 30. kolovoza 2010. godine. Sukladno odredbi članka 67. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, Upravno vijeće Lučke uprave Split donijelo je predmetne Prijedloge odluka radi novih investicija koje se ne mogu gospodarski opravdati u sadašnjem roku trajanja koncesije.

Nadalje, dana je suglasnost Ministarstvu kulture, za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2012. godini, u ukupnom iznosu do 1.000.000,00 kuna, za otkup djela iz zbirke pohrane, Ivan Meštrović: Veseli anđeli i Žalosni anđeli, 1916. godina.

Dana je suglasnost Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2012. i 2013. godini, u ukupnom iznosu do 4.000.000,00 kuna, i to u 2012. godini, s iznosom do 3.500.000,00 kuna i u 2013. godini, s iznosom do 500.000,00 kuna, za rekonstrukciju i dogradnje građevine Osnovne škole Pujanki u Splitu. Ujedno, dana je suglasnost prethodno navedenom Ministarstvu, za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2012. godini, u ukupnom iznosu do 3.412.344,00 kuna, za rekonstrukciju i nadogradnju škole i izgradnju športske dvorane Osnovne škole Višnjevac u Osijeku.

Donesena je Odluka o osnivanju i imenovanju članova Organizacijskog odbora za obilježavanje „Godine Ruđera Boškovića“.

Donesena je Odluka o davanju ovlaštenja Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu za sklapanje nagodbe s trgovačkim društvom „Cesta-Mineral“ d.o.o., Varaždin. Ovlašćuje se Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu da u ime Republike Hrvatske, sklopi nagodbu s trgovačkim društvom „Cesta-Mineral“ d.o.o., Varaždin radi razrješenja imovinskopravnih odnosa između Republike Hrvatske i društva „Cesta-Mineral“ d.o.o., Varaždin, vezano za eksploatacijsko polje „Hrastovljan-Stovrag“, u periodu od veljače 2006. do siječnja 2010. godine.

Dana je suglasnost Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama za sklapanje ugovora o kupoprodaji nekretnina za stambeno zbrinjavanje povratnika-bivših nositelja stanarskog prava na stanovima izvan područja državne skrbi (za nekretnine čija vrijednost kupoprodajnih ugovora prelazi iznos od 1.000.000, 00 kuna.

Vlada je donijela Odluku o davanju ovlasti općinskim sudovima za obustavu ovršnih postupaka te državnim odvjetništvima za povlačenje ovršnih prijedloga i tužbi. Ovlašćuju se općinski sudovi da obustave sve ovršne postupke koje vode po službenoj dužnosti radi naplate troškova kaznenog postupka, koji su pokrenuti do 31. 12. 2009. godine, a u kojima je ovrha postala nemoguća ili se iz drugih razloga ne može provesti, a pojedinačni iznosi ne prelaze 1.000,00 kuna. Također se, ovlašćuju državna odvjetništva da povuku ovršne prijedloge i tužbe koje su podignute do 31. 12. 2009. godine, pred sudovima radi naplate spornih potraživanja Republike Hrvatske koji pojedinačni iznosi ne prelaze 1.000,00 kuna, ako na temelju stanja spisa ocjene da će cijeli postupak uključujući i naplatu trajati neizmjerno dugo odnosno da je njegov dovršetak vezan uz nerazmjerne troškove pod uvjetom da tuženik ne potražuje naknadu parničnih troškova od RH.

Donesen je Zaključak o davanju odobrenja Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, za kupovanje jednog automobila za potrebe hitnog prijevoza transplantacijskih timova i organa za transplantaciju u okviru međunarodne suradnje s Eurotransplantom.

Izmijenjena je Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Dodatnog protokola između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Države Izrael o izmjenama i dopunama Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Države Izrael o uzajamnom poticanju i zaštiti ulaganja.

Vlada Republike Hrvatske je upoznata s Memorandumom o suglasnosti između Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Republike Hrvatske i Ministarstva regionalnog razvoja Republike Poljske o suradnji na području regionalnog razvoja, potpisanim u Zagrebu, 17. veljače 2011. godine.

Također, Vlada je upoznata s Protokolom između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Ravnateljstva policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Direkcija policije o osnivanju zajedničke kontaktne službe na graničnom prijelazu Bajakovo-Batrovci, potpisanim 29. prosinaca 2010. godine u Bajakovu.

Predlaže se Skupštini Hrvatske autoceste d.o.o. opoziv dosadašnjih članova Nadzornog odbora i to Tomislava Mihotića, Borisa Ordulja, Nikole Blagaića i Franje Lucića te izbor novih članova Nadzornog odbora temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju i to Rajka Čupića, Mladenka Solde, Katarine Čop Bajde i Joška Burice.

Skupštini Hrvatske ceste do.o. predložen je opoziv dosadašnjih članova Nadzornog odbora Tomislava Mihotića, Borisa Ordulja, Nikole Blagaića i Franje Lucića, a temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju izbor novih članova Nadzornog odbora Josipa Markovića, Borisa Ordulja, Dražena Antolovića i Ante Nevešćanina.

Predlaže se Skupštini Autocesta Zagreb-Macelj do.o. razrješenje dosadašnjih članova Nadzornog odbora i to Stjepka Bobana, Josipa Sapunara i Josipa Horvata te izbor novih članova Nadzornog odbora temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju i to Igora Malyja, Kristine Mičin i Zdenke Pavalić.

Skupštini Croatia Airlines d.d predložen je opoziv dosadašnjih članova Nadzornog odbora i to Miomora Žužula, Nike Raiča, Ante Nosića, Karla Gjurašića, Antuna Vrdoljaka i Ane Lovrin, a temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju predložen je izbor novih članova i to Nike Raiča, Zorana Šanguta, Ivice Poljičaka, Mislava Grgića, Krste Čvelje, Željana Simeonova i Gordana Tomičića.

Predlaže se Skupštini Brodarski institut d.o.o. opoziv dosadašnjih članova Nadzornog odbora Nikole Ružinskog, Mate Rabotega, Stipe Mamića i Branimira Horačeka te izbor novih članova Nadzornog odbora temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju i to Darka Bandule, Hrvoje Meštrića, Bojana Pečnika i Drage Perića.



Pisane vijesti | Priopćenja