Priopćenje sa 12. sjednice Vlade RH

Vlada Republike Hrvatske je na zatvorenom dijelu današnje sjednice usvojila Odluku o raspisivanju javnog poziva za prikupljanje ponuda za kupnju dionica društva Vupik d.d. Vukovar, pod posebnim uvjetima. Zadužuje se Hrvatski fond za privatizaciju da raspiše javni poziv za prikupljanje ponuda za kupnju 1.251.163 dionice društva Vupik d.d. iz državnog portfelja, što čini 87,98 % temeljnog kapitala Društva. Početna cijena ovih dionica, čija je ukupna nominalna vrijednost 500.465.200,00 kuna, iznosi jednu kunu. Ponuditelj se, između ostalog, obvezuje da zadrži sjedište Društva u Vukovaru, zadrži njegovu osnovnu djelatnost, zadrži zatečeni broj zaposlenika u roku od tri godine od dana sklapanju Ugovora, preuzme obavezu zadržavanja Kolektivnog ugovora dok je on na snazi te izradi poslovni plan i program ulaganja u Društvo za sljedećih pet godina.

Usvojen je Zaključak u vezi s Programom gospodarske uporabe geotermalne energije na području Slatine, koji Vlada podupire kao demonstracijski projekt uporabe ove energije u Hrvatskoj, budući je korištenje obnovljivih izvora energije u interesu Republike Hrvatske.

Vlada je izmijenila Zaključak u vezi sa sufinanciranjem troškova otkupa i skladištenja mandarina, jabuka I. klase i jabuka za industrijsku preradu, berba 2009. godine. S obzirom da je u ovom trenutku u susjednim zemljama, zbog širih tržišnih poremećaja, ostao znatan višak uskladištenih jabuka, a sam urod 2009. godine također je znatan, došlo je do pada cijene jabuka na europskom tržištu. Stoga su se domaći proizvođači i otkupljivači jabuka usuglasili da minimalna cijena jabuke I. klase za berbu 2009. godine bude 2.50 kn po kilogramu, kako bi se izbjegao znatniji uvoz jabuka.

Izmijenjena je Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske o osnivanju prekograničnog regionalnog foruma za koordinaciju. Ovom izmjenom Odluka se usklađuje sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu središnjih tijela državne uprave, prema kojem je prestao postojati Središnji državni ured za upravu, a ustrojeno je Ministarstvo uprave. Prihvaćeno je pokroviteljstvo nad humanitarnom utrkom Terry Fox Run 2009. koja će se održati 20. rujna ove godine na zagrebačkom jezeru Jarun.

Vlada je usvojila Izvješće o pregovorima za sklapanje Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Države Izrael o suradnji u borbi protiv kriminala.

Također su usvojeni Zaključci u vezi s potpisivanjem Memoranduma o suglasnosti između Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske i Nacionalnog instituta za šport, tjelesni odgoj i rekreaciju Republike Kube o suradnji u području tjelesnog odgoja i športa te Memoranduma o suglasnosti između Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske i Ministarstva visokog obrazovanja Republike Kube o suradnji u području visokog obrazovanja.

Budući da je Hrvatska stranka umirovljenika nedavno napustila vladajuću koaliciju, Vlada je uputila prijedlog Skupštinama trgovačkih društava u čijim su nadzornim odborima predstavnici te stranke da ih se opozove iz Nadzornih odbora. Radi se o Nadzornim odborima sljedećih trgovačkih društava: Hrvatske elektroprivrede d.d., Astre international d.d., Jadranskog naftovoda d.d., Brodogradilišta Trogir d.d. i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.



Pisane vijesti | Priopćenja