Priopćenje sa 120. sjednice Vlade RH

Na zatvorenom dijelu 120. sjednice Vlada Republike Hrvatske usvojila je stajalište za Vijeće za vanjske poslove u trgovinskom formatu (FAC TRADE) koje će se održati 18. listopada 2013. godine, zatim stajalište za Vijeće za vanjske poslove (FAC) koje će se održati 21. listopada 2013. godine, stajalište za Vijeće za poljoprivredu i ribarstvo (AGRI FISH) koje će se održati 17. listopada 2013. godine i naposljetku stajalište za Vijeće za opće poslove (GAC) koje će se održati 22. listopada 2013. godine. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara EU tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka Vijeća EU je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati RH. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima RH, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.

Također, Vlada je dala suglasnost za sklapanje Ugovora o pružanju usluga pravnog savjetovanja. Na temelju članka 5. Zakona o tajnosti podataka (Narodne novine, broj 79/2007) predmetna Odluka klasificirana je oznakom „povjerljivo“, pa je nismo u mogućnosti u cijelosti objaviti.

Izmijenjena je i dopunjena Odluka povodom tužbe Republike Hrvatske. Na temelju članka 5. Zakona o tajnosti podataka (Narodne novine, broj 79/2007) predmetna Odluka klasificirana je oznakom „ograničeno“, pa je također nismo u mogućnosti u cijelosti objaviti.

Vlada se očitovala o Prijedlogu za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske pojedinih odredbi Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda. Ustavnom sudu predlaže se da ne prihvati navedeni Prijedlog. Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnog suda.

Donesen je Zaključak o postupanju sa zahtjevima Ustavnog suda Republike Hrvatske za davanje očitovanja Vlade Republike Hrvatske u postupcima ocjene ustavnosti i zakonitosti pravilnika iz nadležnosti pojedinih čelnika središnjih tijela državne uprave. Pozive Ustavnog suda za davanje odgovora na navode iz prijedloga za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom i zakonom podzakonskih propisa (pravilnika) upućene Vladi Republike Hrvatske, Vlada će putem Glavnog tajništva prosljeđivati nadležnom čelniku središnjeg tijela državne uprave, temeljem članka 42. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, kao ovlaštenom donositelju određenog propisa. Zaključak iz ove točke možete pronaći na web stranici Vlade www.vlada.hr.

Što se tiče kadrovskih pitanja, Darko Srbljanin razriješen je dužnosti člana Sanacijskog vijeća Doma zdravlja Petrinja, a novim je članom imenovan Darko Jajčević, kao predstavnik navedenog Doma zdravlja.

Nadalje, članicom Upravnog vijeća Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, na prijedlog Gospodarsko-socijalnog vijeća, a iz reda predstavnika poslodavaca, imenovana je Jasminka Martinović. Navedene je dužnosti razriješen mr. sc. Mislav Balković.

Uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, a temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom natječaju, članovima Upravnog vijeća Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu imenovani su mr. sc. Zdravko Jakop, Miroslav Grgić i Stanislav Peruško. Ujedno, iz reda imenovanih članova, predsjednikom Upravnog vijeća Agencije imenovan je Zdravko Jakop, a njegovim zamjenikom Miroslav Grgić.

I na kraju, imenovan je novi predstavnik Republike Hrvatske u Upravnom odboru Razvojne banke Vijeća Europe Miroslav Papa, kao stalni predstavnik Republike Hrvatske pri Vijeću Europe u Strasbourgu, u svojstvu izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Republike Hrvatske. Anica Djamić te je dužnosti razriješena.



Pisane vijesti | Priopćenja