Priopćenje sa 122. sjednice Vlade Republike Hrvatske

Na današnjoj sjednici Vlada Republike Hrvatske je uputila mišljenje Hrvatskom saboru o Godišnjem izvješću o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2010. godinu.

Prihvaća se Izvještaj o radu Odbora za javni nadzor revizije za 2010. godinu, u tekstu koji je Vladi Republike Hrvatske dostavio Odbor za javni nadzor revizije aktom od 5. travnja 2011. godine. Iz predmetnog Izvještaja proizlazi da je Odbor tijekom 2010. godine održao ukupno 10 sjednica, te da je u suradnji s Ministarstvom financija i konzultantskim tvrtkama, sudjelovao u provedbi pojedinih aktivnosti u sklopu IDF Darovnice za jačanje financijskog izvještavanja u Republici Hrvatskoj, financirane sredstvima Međunarodne banke za obnovu i razvoj. Tijekom 2010. godine Odbor je pokrenuo postupak pristupanja IFIAR-u, u cilju ostvarivanja daljnje suradnje i razmjene najbolje međunarodne prakse u području javnog nadzora revizije. Sukladno odredbama Zakona o reviziji, Odbor se financira iz sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske, za što je u 2010. godini osigurano 300.000,00 kuna, a u 2011. godini 400.000,00 kuna.

Prihvaća se Izvješće o radu Hrvatske informacijsko-dokumentacijske referalne agencije u 2010. godini, s Planom rada za 2011. godinu, u tekstu koji je dostavila Hrvatska informacijsko-dokumentacijska referalna agencija aktom, od 30. ožujka 2011. godine. Predmetno Izvješće obuhvaća, između ostalog, izvršene i planirane zadaće, aktivnosti i ciljeve Agencije, izvješće o financijskom poslovanju s Planom za 2011. godinu, te izvješće i plan o kadrovima i poslovnom prostoru.

Nadalje, izmijenjena je i dopunjena Uredba o Uredu za udruge. Predlaže se reorganizacija unutarnjeg ustrojstva Ureda koji bi ubuduće trebao djelovati kroz tri odjela: Odjel za strateško planiranje, programiranje i informiranje, Odjel za provedbu programa Europske unije i međunarodnu suradnju, te Odjel za financijsko upravljanje i osiguranje kvalitete. Takvim ustrojem kvalitetnije se raspoređuju tematski zaokruženi poslovi u nadležnosti Ureda, ali ponajprije se ispunjavaju obveze strogog razgraničenja dužnosti unutar Jedinice za provedbu projekata odnosno unutar posredničkog tijela, sukladno pojedinim zadaćama/fazama projektnog ciklusa. Kako bi se pravodobno odgovorilo na zahtjeve akreditacije za sustav upravljanja fondovima EU bez prethodne kontrole Delegacije EU i osposobio neophodan broj djelatnika za poslove na upravljanju projektima i programima financiranima iz europskih fondova, osim novog ustroja Ureda nužno je pristupiti i povećanju okvirnog broja službenika Ureda, te sukladno tome uskladiti Pravilnik o unutarnjem ustroju. U proračunu Ureda za 2011. godinu osigurana su sredstva za zapošljavanje nova četiri djelatnika.

Daje se suglasnost društvu Hrvatske ceste d.o.o. na Plan građenja i održavanja državnih cesta za 2011. godinu, koji je Nadzorni odbor Društva odobrio na svojoj sjednici održanoj 15. veljače 2011. godine. Sukladno odredbama Zakona o javnim cestama propisano je, da se građenje i održavanje državnih cesta utvrđuje godišnjim planom, koji donosi društvo Hrvatske ceste d.o.o., uz suglasnost Vlade Republike Hrvatske. U skladu s tim, Nadzorni odbor Hrvatskih d.o.o. je, na prijedlog Uprave, utvrdio prijedlog plana građenja i održavanja državnih cesta za 2011. godinu. Planom građenja i održavanja državnih cesta za 2011. godinu predviđena su ulaganja u građenje i održavanje državnih cesta od ukupno 2.477.400.000,00 kuna i to za građenje 1.997.400.000,00 kuna, izvanredno održavanje 150.000.000,00 kuna i redovno održavanje 330.000.000,00 kuna.

Donesena je Odluka o davanju suglasnosti Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku na sklapanje nagodbe radi naplate dugovanja s naslova koncesijske naknade na pomorskom dobru za luku posebne namjene-brodogradilište Šibenik. Ovlašćuje se Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku na sklapanje nagodbe u parnici koja teče pred Trgovačkim sudom u Šibeniku po tužbi Republike Hrvatske protiv društva Nautički centar Prgin-Remontno brodogradilište Šibenik d.o.o., a s osnova naplate dospjelih koncesijskih naknada sa pripadajućim zakonskim zateznim kamatama za koncesiju koju je Vlada Republike Hrvatske dala društvu Odlukom o koncesiji pomorskog dobra u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene – brodogradilište Šibenik.

Donesene su Odluke o stupanju u posjed nekretnina prije pravomoćnosti rješenja o izvlaštenju, radi izgradnje nerazvrstane ceste, dionice Rujevica-Marinići u k.o. Zamet (k.č. br. 720/16 i 722/3), u ko.o. Zamet (k.č. br. 771/ 5 i 771/4), zatim u k.o. Zamet (k.č. br. 721/1 i 721/2), te u k.o. Zamet (k.č. br. 720/10) i u k.o. Zamet (k.č. br. 766/5, 766/7, 766/8, 766/1, 766/6, 766/2 i 766/4). Također, donesena je Odluka o stupanju u posjed nekretnina prije pravomoćnosti rješenja o izvlaštenju, radi izgradnje nerazvrstane ceste, dionice Rujevica-Marinići u ko.o. Hosti (k.č. br. 64/435).

Vlada je donijela Odluku o davanju suglasnosti Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje za prijenos vlasništva i vlasničkih ovlasti na stanovima na područjima posebne državne skrbi na Republiku Hrvatsku i prihvatu darovanja stanova. Sukladno Zakonu o područjima posebne državne skrbi povratak i ostanak te naseljavanje stanovništva na područjima posebne državne skrbi potiče se stambenim zbrinjavanjem između ostalog i davanjem u najam stana u državnom vlasništvu. Korisnici koji su ostvarili pravo na stambeno zbrinjavanje, a imaju status hrvatskog branitelja ili člana obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, pripadnici Hrvatskog vijeća obrane te članovi smrtno stradalog pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, a nemaju u vlasništvu ili suvlasništvu drugu useljivu obiteljsku kuću ili stan na područjima država nastalih raspadom SFRJ, mogu ostvariti pravo na darovanje stana na područjima posebne države skrbi. Korisnici koji su ostvarili pravo na stambeno zbrinjavanje u stanu ili kući na područjima posebne državne skrbi, a koji nemaju status hrvatskog branitelja ili pripadnika Hrvatskog vijeća obrane mogu kupiti taj stambeni objekt po povoljnim uvjetima. Ostali korisnici stambenog zbrinjavanja koji ne žele kupiti stambeni objekt ostaju u najmu i plaćaju zaštićenu najamninu. Ovom Odlukom izjednačeni su svi korisnici stambenog zbrinjavanja na područjima posebne državne skrbi i pod istim uvjetima ostvaruju pravo na kupnju ili darovanje stanova u kojima trenutno borave ili prebivaju.

Izmijenjena je i dopunjena Odluka o osnivanju Nacionalnog vijeća za elektroničko poslovanje. Odlukom Vlade Republike Hrvatske imenovana su 23 člana Nacionalnog vijeća, predsjedatelj i tajnik Nacionalnog Vijeća, te je određena naknada za njihov rad. Nacionalno vijeće osnovano je s ciljem razmatranja, utvrđivanja i promicanja svih bitnih pitanja razvitka elektroničkog poslovanja u Republici Hrvatskoj, a osobito prioritetnih mjera i razvojnih ciljeva kako bi se postigli efekti na nacionalnoj razini i na razini institucija. U cilju što operativnijeg rada Nacionalnog vijeća, na 1. sjednici Nacionalnog vijeća održanoj 3. veljače 2011. godine, prihvaćen je prijedlog Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva da se sastav Nacionalnog vijeća proširi za dva nova člana, prof.dr.sc. Dianu Šimić i mr.sc. Rina Matića, koji su već niz godina aktivni na području unaprjeđenja elektroničkog poslovanja.

Donesena je Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Republike Albanije o namiri duga Republike Albanije prema Republici Hrvatskoj. Ovlašćuje se ministrica financija Martina Dalić da u ime Vlade Republike Hrvatske potpiše Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Republike Albanije o namiri duga Republike Albanije prema Republici Hrvatskoj.

Vedran Duvnjak razriješen je dužnosti ravnatelja Agencije za upravljanje državnom imovinom te je na istu dužnost imenovana Iva Galić.

Vlada je Miroslava Poljaka razriješila dužnosti predsjednika Upravnog vijeća Hrvatskog mjeriteljskog instituta te na istu dužnost imenovala Milorada Miluna. Dužnosti članova Upravnog vijeća Hrvatskog mjeriteljskog instituta razriješeni su Antun Benčić i Krešimir Buntak te su novim članovima imenovani Damir Veža i Miran Škerl.



Pisane vijesti | Priopćenja