Priopćenje sa 135. sjednice Vlade RH

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici donijela Uredbu o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Uredbom se određuje unutarnje ustrojstvo Ministarstva, nazivi upravnih organizacija i drugih unutarnjih ustrojstvenih jedinica u sastavu Ministarstva, njihov djelokrug i način upravljanja, te okvirni broj državnih službenika i namještenika potrebnih za obavljanje poslova iz djelokruga Ministarstva. Uredba se usklađuje s Uredbom o načelima za unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave. Predlaže se reorganizacija Ministarstva na način da se osnivaju 2 nove uprave i 3 nova sektora, a ukidaju se 3 samostalne službe, 13 odjela i 54 odsjeka u odnosu na sadašnju organizaciju, čime se smanjuje broj rukovodećih državnih službenika.

Izmijenjena je Uredba o Stručnoj službi Savjeta za nacionalne manjine. Iz razloga povećanja obujma poslova koji su nastali prihvaćanjem strateških planova i realizacije zadanih ciljeva, provođenja Vladinog Akcijskog plana za provedbu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, kao i stupanjem na snagu Zakona o fiskalnoj odgovornosti, Stručna je služba izradila novi način izvještavanja, a time i obveza koje udruge i ustanove moraju ispuniti, a sve u cilju boljeg praćenja i namjenskog utroška sredstava koja se isplaćuju krajnjim korisnicima iz Državnog proračuna. Kako bi Stručna služba i dalje bila u mogućnosti nesmetano obavljati dodijeljene poslove i zadatke, predlaže se dodatno zapošljavanje jednog savjetnika, što je predviđeno za sljedeću godinu.

Vlada je podnijela Hrvatskom saboru amandmane na Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku. Amandmanom na članak 38. se ispravlja pogreška u pisanju, koja je rezultirala pozivanjem na krivu odredbu Zakona o kaznenom postupku, a amandmanom na članak 48. odredba navedenog članka nomotehnički se uređuje.

Donesena je uredba o objavi Dodatka br. 1 Sporazuma o financiranju između Vlade Republike Hrvatske i Europske komisije u vezi s Nacionalnim programom u okviru programa IPA-komponenta Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2008. godinu, potpisanog 5. svibnja 2011. godine u Bruxellesu i 26. svibnja 2011. godine u Zagrebu. Navedeni Dodatak nadopunjuje i mijenja Nacionalni program za Hrvatsku u okviru programa IPA- komponenta Pomoć u tranziciji i jačanju institucija za 2008. godinu, u svrhu produljenja rokova ugovaranja projekata i roka izvršenja projekata za 12 mjeseci.

Prihvaćen je tekst Nacrta Protokola o određenim aranžmanima vezanim za mogući jednokratni prijenos Hrvatskoj jedinica dodijeljene kvote izdanih temeljem Kyotskog protokola, kao i o s tim povezanoj nadoknadi, i pokretanju postupka povlačenja žalbe Hrvatske protiv Konačne odluke CC-2009-1-8/Croatia/EB Ogranka za izvršenje Odbora za kontrolu pridržavanja obveza stranaka Kyotskog protokola. Naime, dana 17. lipnja 2011. Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva je dostavljen nacrt Protokola u kojem se navodi kako je EU spremna posuditi do 7 milijuna tona CO2 za razdoblje 2008.-2012. godine, ako Hrvatskoj to bude potrebno, uz uvjet da će potrošeni dio ovog iznosa Hrvatska morati vratiti u narednom razdoblju od 2013. do 2020. godine. Uvjet je da Hrvatska povuče žalbu s dnevnog reda 7. konferencije stranaka Kyotskog protokola koja će se održati u prosincu 2011. godine u Južnoj Africi. Iz priloženog teksta Nacrta vidljivo je da se Protokol usuglašava u okviru pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji i da bi trebao biti uvršten kao sastavni, pravno obvezujući dio Ugovora o pristupanju.

Dopunjena je Odluka o davanju suglasnosti za vođenje pregovora između Vlade Republike Hrvatske i MOL-Hungarian Oil and Gas Plc. s ciljem izmjena Ugovora o međusobnim odnosima dioničara koji se odnosi na INA-Industriju nafte d.d. i Prve izmjene i dopune Ugovora o međusobnim odnosima dioničara koji se odnosi na INA-Industriju nafte d.d. Dopunom se u točki IV. izaslanstvu Vlade Republike Hrvatske za vođenje pregovora o Drugoj izmjeni i dopuni Ugovora o međusobnim odnosima dioničara koji se odnosi na INA-Industrija nafte d.d. dodaje i ministar pravosuđa.



Pisane vijesti | Priopćenja