Priopćenje sa 139. sjednice Vlade RH

Vlada Republike Hrvatske s današnje sjednice uputila je Hrvatskom saboru mišljenje o Prijedlogu zaključaka vezanih za sprječavanje ometanja signala televizijskih i radijskih nakladnika duž Jadrana, koje je predložio Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora. Vlada predlaže Saboru da prihvati naveden Prijedlog zaključaka, s time da se točka 3. Zaključka izmijeni na način da se zaduži Vijeće za elektroničke medije da u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvom kulture, Ministarstvom financija i Agencijom za elektroničke komunikacije poduzme sve potrebne aktivnosti za utvrđivanje relevantnih činjenica od značaja za rješavanje nastale situacije.

Vlada je Hrvatskom saboru predložila da prihvati Godišnji izvještaj o radu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za 2010. godinu, koji je predsjedniku Hrvatskog sabora podnio Upravni odbor Zaklade, aktom od 20. travnja 2011. godine.

Također, Vlada nema primjedbi na Izvješće Umirovljeničkog fonda za 2010. godinu, koje je predsjedniku Sabora dostavio Središnji državni ured za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova Europske unije, aktom od 31. svibnja 2011. godine. Naime, HPB-Invest d.o.o., koji u skladu s Ugovorom o upravljanju imovinom Umirovljeničkog fonda od 22. studenog 2005. i 22. studenog 2007. godine obavlja poslove upravljanja Fondom, je profesionalno i učinkovito, unutar svih Zakonom predviđenih rokova, organizirao i omogućio provedbu ovog velikog i tehnički složenog projekta. U suradnji s Upravnim odborom Fonda i HZMO-om, te uz pomoć ostalih institucija izvršene su isplate svih rata obeštećenja po otkupu udjela modela A i Osnovnog Registra i Registra korisnika obiteljskih i najviših mirovina, četiri rate obeštećenja po otkupu udjela modela B, te tri rate obeštećenja modela B korisnicima obiteljskih i najviših mirovina.

Isto tako, Vlada je Saboru uputila mišljenje o Izvješću o obavljenoj financijskoj reviziji visokih učilišta za 2009. godinu, s prilozima, koje je predsjedniku Hrvatskog sabora podnio Državni ured za reviziju, aktom od 25. svibnja 2011. godine. Revizijom je obuhvaćeno 91 visoko učilište: sedam sveučilišta (Dubrovnik, Osijek, Pula, Rijeka, Split, Zadar i Zagreb), 62 fakulteta, šest akademija, 13 veleučilišta, dvije visoke škole (Bjelovar i Virovitica) i jedno učilište (Križevci), a Vlada Republike Hrvatske nema primjedbi na navedeno Izvješće.

Vlada je prihvatila Izvješće o radu Nacionalnog vijeća za zaštitu potrošača u 2010. godini, koje je izradilo i Vladi dostavilo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva aktom od 27. lipnja 2011. godine.

Također je izmijenjena Odluka o osnivanju Nacionalnog vijeća za zaštitu potrošača, sukladno Odluci o visini naknade članovima povjerenstava, vijeća, savjeta, radnih skupina i drugih sličnih tijela, kojom je Vlada utvrdila da zaposlenici u središnjem tijelu državne uprave za rad u navedenim tijelima ne mogu primati naknadu, dok se vanjskim članovima za taj rad može isplatiti najviše 150,00 kuna po sudjelovanju na sjednici.

Prihvaćeno je Izvješće o provedbi mjera iz Strategije razvitka elektroničkog poslovanja u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2007.-2010., za 2010. godinu. Naime, Vlada je Zaključkom od 7. prosinca 2007. godine usvojila Strategiju razvitka elektroničkog poslovanja u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2007.-2010., te obvezala tijela državne uprave na provođenje niza mjera čiji su konačni učinci povećanje konkurentnosti gospodarstva i povećanje djelotvornosti javnog sektora. Vlada je također prihvatila Akcijski plan za 2010. godinu za provedbu mjera iz Strategije razvitka elektroničkog poslovanja u RH za razdoblje 2007. -2010. godine. Temeljem prihvaćenog Akcijskog plana, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva izradilo je navedeno Izvješće.

Izmijenjena je Odluka o osnivanju Nacionalnog vijeća za elektroničko poslovanje. Sukladno Odluci o visini naknade članovima povjerenstava, vijeća, savjeta, radnih skupina i drugih sličnih tijela, izmjenom se za rad članova Nacionalnog vijeća koji nisu zaposlenici u središnjim tijelima državne uprave utvrđuje naknada u iznosu od 150,00 kuna po prisustvu na sjednici.

Vlada je prihvatila Izvješće o provedbi Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova 2006.-2010., u 2009. i 2010. godini. Analiza provedbe mjera pokazala je da se u cjelokupnom izvještajnom razdoblju nastavilo s provedbom svih propisanih mjera i aktivnosti. Većina mjera uspješno je provedena što je potvrda učinkovite provedbe Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova 2006.-2010., koja je uspostavila brojne nove standarde u provedbi politike ravnopravnosti spolova u Republici Hrvatskoj.

Prihvaćeno je Izvješće o radu Centra za ljudska prava u 2010. godini, koje obuhvaća prikaz rada i poslovanja Centra, kao i osvrt na stanje ljudskih prava u Republici Hrvatskoj.

Vlada je prihvatila Objedinjeno godišnje izvješće o sustavu unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru Republike Hrvatske za 2010. godinu. Izvješće je sastavljeno na temelju pojedinačnih godišnjih izvješća korisnika proračuna o aktivnostima vezanima uz sustav financijskog upravljanja i kontrola te unutarnje revizije, a ujedno sadrži Izvješće o radu Središnje harmonizacijske jedinice za 2010. godinu. U Objedinjenom izvješću navedene su aktivnosti koje su u 2010. godini provedene na području razvoja sustava unutarnje financijske kontrole, trenutno stanje i budući pravac razvoja sustava unutarnje financijske kontrole te se detaljnije izvješćuje Vlada o praćenju napretka privremeno zatvorenog Poglavlja 32-Financijski nadzor i njime preuzetih obveza.

Donesena je Uredba o odorama državnih službenika odjela osiguranja u kaznionicama, zatvorima i odgojnim zavodima te službenim vozilima, kojom se propisuje odora službenika, oprema, zaduženje, zamjena, povrat, nošenje odore, opreme, oznaka pravosudne policije i zvanja, te vrsta, boja, oprema i oznake službenih vozila u kaznionicama, zatvorima i odgojnim zavodima Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa.

Donesena je Odluka o davanju suglasnosti Općini Klana za zaduženje kod Erste&Steiermärkische bank d.d. u Rijeci, u iznosu od 6.823.929,30 kuna, a sredstva će se koristiti za financiranje obnove katastarskih knjiga, izgradnje plinovoda i izrade urbanističkog plana uređenja građevinskog područja poslovne namjene K-6-poslovna zona Škalnica.

Dodijeljena je koncesija za zahvaćanje voda za potrebe javne vodoopskrbe društvu Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije d.o.o. u Zagrebu. Na temelju dodijeljene koncesije društvo stječe pravo zahvaćanja voda na vodocrpilištu Kosnica I. faza iz šest zdenaca (BK1, BK2, BK3, BK4, BK5 i BK6), u količini do 900 l/s, odnosno u ukupnoj količini do najviše 28.382.400 m3/godišnje, a koncesija se dodjeljuje na rok od 30 godina.

Donesena je Odluka o sudjelovanju pripadnika Interventne specijalističke postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske za spašavanje iz ruševina na EU međunarodnoj vježbi zaštite i spašavanja SI QUAKE 2011. Vježba se održava od 19.-22. listopada 2011. godine u okolici Ljubljane, u organizaciji Europske komisije i konzorcija, kojeg čine Državna uprava za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske, Savezna agencija za tehničku potporu Savezne Republike Njemačke, Uprava za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije i Agencija za hitne situacije Kraljevine Švedske.

Vlada je donijela Odluku o prijedlogu Ive Jularića za oduzimanje statusa javnog dobra u općoj uporabi dijelu željezničke infrastrukture. Ivo Juralić, zastupan po odvjetniku Hrvoju Baniću iz Vinkovaca obratio se Vladi Republike Hrvatske sa zahtjevom za oduzimanje statusa javnog dobra u općoj uporabi dijelu željezničke infrastrukture, u k.o. Antin, u naravi stambeni objekt. Postupak oduzimanja statusa željezničkoj infrastrukturi javnom dobru u općoj uporabi uređen je člankom 38. Zakona o željeznici. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture zatražilo je mišljenje Upravitelja infrastrukture, HŽ Infrastrukture d.o.o. o statusu predmetne nekretnine, u smislu članka 38. Zakona, te utemeljenosti pokretanja postupka za oduzimanje statusa javnog dobra u općoj uporabi na predmetnoj nekretnini. Utvrđeno je da se predmetna čestica k.č. 1075, k.o. Antin u naravi stambeni objekt, nalazi unutar granica željezničkog infrastrukturnog pojasa i predstavlja željezničku infrastrukturu, kao i da se stan predlagatelja, sukladno ugovoru o najmu stana sa zaštićenom najamninom, nalazi u stambeno-poslovnom objektu. S obzirom na malu udaljenost novosagrađenog perona nema elementa u postojećim propisima za predloženo izdvajanje predmetne nekretnine iz infrastrukturnog pojasa i oduzimanje statusa javnog dobra u općoj uporabi u vlasništvu Republike Hrvatske na istoj.

Dano je ovlaštenje ministru mora, prometa i infrastrukture za zastupanje Vlade Republike Hrvatske na Glavnoj skupštini društva Croatia Airlines d.d., koja će se održati 19. srpnja 2011. godine.

Na teret posebnog dijela Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2011. godinu odobrava se Gradu Kninu iznos od 1.240.941,25 kuna, za financiranje projekta gradnje Spomenika pobjedi „Oluja 95.“ u Kninu. Naime, Rješenjem Vlade Republike Hrvatske od 4. kolovoza 2010. Gradu Kninu odobrena su sredstva pomoći u iznosu od 2.500.000,00 kuna za projekt gradnje Spomenika pobjedi „Oluja 95.“ u Kninu, na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2010. godinu. Od navedenog iznosa Gradu Kninu je u 2010. godini isplaćeno 1.295.058,75 kuna, dok preostali iznos nije isplaćen jer je javni natječaj za nabavu radova dovršen u 2011. godini. Budući da se sredstva proračunske zalihe državnog proračuna mogu koristiti samo u godini za koja su planirana, Gradu Kninu se ne mogu isplatiti preostala sredstva temeljem navedenoga Rješenja Vlade, te je doneseno novo Rješenje kojim se odobrava isplata razlike sredstva u već navedenom iznosu.

Na teret Posebnog dijela Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2011. godinu odobrava se Savezu crnogorskih udruga Hrvatske, iznos od 40.000,00 kuna za financijsku potporu obilježavanju 5. obljetnice smrti Drage Kastratovića-Tovića, u Zagrebu, 16. srpnja 2011. godine.

Također se, na teret Posebnog dijela Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2011. godinu, odobrava Udruzi vinara i vinogradara Zadarske županije „Vina Liburna“ iznos od 10.000,00 kuna za financijsku potporu organiziranju Festivala vina i hrane, koji će se održati u Zadru, od 28. do 30. srpnja 2011. godine.

Prihvaćeno je Izvješće o vođenim pregovorima za sklapanje Ugovora između Republike Hrvatske i Crne Gore o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima.

Vlada Republike Hrvatske je upoznata s Dogovorom između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o uzajamnom utvrđenju primjene postupka dostavljanja podataka o izgubljenim i otuđenim putovnicama putem Interpolove baze podataka o izgubljenim i otuđenim putovnicama, kako je utvrđeno Memorandumom o suglasnosti o dostavljanju podataka o izgubljenim i otuđenim putovnicama (LASP), sklopljenim razmjenom nota u Zagrebu, 9. lipnja 2011. godine.

Također, Vlada Republike Hrvatske je upoznata s Memorandumom o suglasnosti o poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju između Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Republike Hrvatske i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj, potpisanim 3. lipnja 2011. godine u Zagrebu.

Vlada je upoznata i sa Sporazumom između Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske i Ministarstva obrazovanja i znanosti Ruske Federacije o suradnji u području obrazovanja i znanosti, potpisanim u Moskvi, 27. svibnja 2011. godine.



Pisane vijesti | Priopćenja