Priopćenje sa 140. sjednice Vlade RH

Vlada Republike Hrvatske s današnje sjednice uputila je Hrvatskom saboru mišljenje o Izvješću o poslovanju Hrvatske agencije za malo gospodarstvo u 2010. godini, koje joj je uputio predsjednik Hrvatskog sabora aktom, od 4. srpnja 2011. godine. Vlada nema primjedbi na navedeno Izvješće.

Također, Vlada nema primjedbi na Godišnje izvješće Hrvatske zaklade za znanost za 2010. godinu, koje je predsjedniku Hrvatskog sabora, podnio Upravni odbor Hrvatske zaklade za znanost, aktom od 7. lipnja 2011. godine.

Vlada nema primjedbi ni na Godišnje izvješće Hrvatske narodne banke za 2010. godinu, koje je predsjedniku Hrvatskog Sabora podnijela Hrvatska narodna banka aktom od 30. svibnja 2011. godine, ali ukazuje da je Hrvatska narodna banka ostvarila manji neto kamatni prihod u odnosu na 2009. godinu za 345,40 milijuna kuna ili 59,1 % manje nego 2009. godine.

Prihvaća se Izvješće o napretku Strategije partnerstva Svjetske banske s Republikom Hrvatskom. Cilj Strategije partnerstva je da svojim kreditiranjem Svjetska banka pruži Republici Hrvatskoj potporu za što uspješniji proces pristupanja Europskoj uniji, ubrza konvergenciju s razinama dohodaka sadašnjih država članica Europske unije na fiskalno, socijalno i ekološki održiv način, te osigura kvalitetniji životni standard hrvatskim građanima. Navedeni sveobuhvatni cilj u potpunosti je u skladu s prioritetima Vlade Republike Hrvatske iskazanim u različitim programima.

Također, prihvaća se Izvješće o radu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za 2010. godinu, koje je Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje donijelo na sjednici održanoj 2011. godine. Izvješće sadrži pregled aktivnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje tijekom 2010. godine prema sljedećim ključnim područjima: posredovanje pri zapošljavanju, aktivna politika zapošljavanja i priprema za zapošljavanje; pravni poslovi i rješavanje o pravima nezaposlenih; istraživanje, statističko i analitičko praćenje kretanja i pojava na tržištu rada; priprema i provedba projekata te financiranje i ugovaranje projekta Europske unije: kadrovska politika i ljudski potencijali; ekonomsko-financijsko poslovanje, nabava i upravljanje imovinom Zavoda i dr.

Vlada je prihvatila Izvješće o provedbi Akcijskog plana za unapređenje statusa hrvatske zastave na listama Pariškog memoranduma za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2010. godine s planom aktivnosti za 2011. godinu.

Donesena je Uredba za nacionalne manjine. Postojećom Uredbom o Uredu za nacionalne manjine u Uredu su ustrojena 3 odijela: Odjel za razvojne projekte i projekte pomoći nacionalnim manjinama, Odjel za romsku nacionalnu manjinu i Odjel za pravne poslove. Sukladno Zaključku Vlade Republike Hrvatske, od 21. listopada 2010. godine, kojim su tijela državne uprave zadužena da preispitaju racionalnost unutarnjeg ustroja, ovom Uredbom, umjesto postojeća 3 odjela, predloženo je ustrojavanje 2 odjela: Odjela za provedbu nacionalnih programa i projekata za nacionalne manjine i Odjela za izradu i provedbu politika i strategija za nacionalne manjine, uz zadržavanje postojećeg okvirnog broja potrebnih službenika za obavljanje poslova Ureda.

Izmijenjena je i dopunjena Odluka o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2011. Imajući u vidu kontinuirano iskazane potrebe i zahtjeve nadležnih resora te brojčane pokazatelje od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u određenim djelatnostima evidentan je nedostatak određene radne snage na tržištu rada u određenim zanimanjima/djelatnostima koje su ovom trenutku nužno potrebne gospodarstvu Republike Hrvatske. Navedeni zahtjevi za zapošljavanjem stranaca posebno su naglašeni u djelatnostima turizma i ugostiteljstva, kulture, zdravstva te znanosti i obrazovanja. Slijedom navedenog Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva je na osnovu već ranije pribavljenih prijedloga i mišljenja nadležnih ministarstava, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore te socijalnih partnera (sindikata i poslodavaca) izradilo Nacrt prijedloga Odluke o dopuni odluke o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku 2011. te je sukladno navedenom predložena godišnja kvota za novo zapošljavanje stranaca koja iznosi 566 radnih dozvola.

Dana je suglasnost Općini Primorski Dolac za zaduženje kod Privredne banke Zagreb d.d., u iznosu od 4.650.000,00 kuna. Sredstva će se koristiti za financiranje izgradnje komunalne infrastrukture u gospodarskoj zoni „Bristovača-Trištenica“ i izgradnju sportske školske dvorane u Primorskom Dolcu, sukladno Odluci Općinskog vijeća o zaduženju Općine Primorski Dolac.

Također, dana je suglasnost društvu Hrvatske ceste d.o.o. za kreditno zaduženje kod Banca Infrastrutture Innovazione e Sviluppo SpA, Erste&Steiermaerkiche Bank d.d., Hrvatske poštanske banke d.d., Hypo Alpe Adria Banke d.d., Privredne banke Zagreb d.d , Zagreb (nositelj zajedničke ponude) i Zagrebačke banke d.d., Zagreb u iznosu od 155.000.000,00 EUR, za financiranje građenja i održavanja državnih cesta za 2011. godinu, sukladno financijskom planu Hrvatskih cesta d.o.o. za 2011. godinu.

Dano je državno jamstvo u korist Banca Infrastrutture Innovazione e Sviluppo SpA, Erste&Steiermaerkiche Bank d.d., Hrvatske poštanske banke d.d., Hypo Alpe Adria Banke d.d., Privredne banke Zagreb d.d , Zagreb (nositelj zajedničke ponude) i Zagrebačke banke d.d., Zagreb za kreditno zaduženje društva Hrvatske ceste d.o.o.;

Izmijenjena je Odluka o davanju državnog jamstva za kreditno zaduženje HŽ-Hrvatskih željeznica d.o.o. kod Privredne banke Zagreb d.d., Zagreb. U Odluci o davanju jamstva za kreditno zaduženje HŽ-Hrvatskih željeznica d.o.o. kod Privredne banke Zagreb d.d., Zagreb od 2. veljače 2006. godine i 3. kolovoza 2009. godine, u točki II. alineje 6.i 7. mijenjaju se i glase: „način otplate: u mjesečnim ratama, od kojih prva dospijeva 31.7. 2013. godine, a posljednja na dan dospijeća plasmana 31.12.2017. godine, kamatna stopa: promjenjiva, tromjesečni EURIBOR uvećan za kamatnu maržu od 2,80 p.p. godišnje, najmanje 4,90% godišnje.“

Donesena je Odluka o osnivanju i imenovanju Stručnog povjerenstva za koncesije za žičare za prijevoz osoba. Sukladno Zakonu o žičarama za prijevoz osoba propisano je da se pravo građenja i pravo upravljanja žičarom koje uključuje pravo gospodarskog korištenja žičarom stječe koncesijom. Sukladno zakonu o koncesijama Vlada Republike Hrvatske imenuje Stručno povjerenstvo za koncesije iz redova istaknutih stručnjaka iz područja prava, ekonomije, tehničkih i drugih odgovarajućih struka, ovisno o predmetu koncesije.

Izmijenjena je i dopunjena Odluka o sudjelovanju Republike Hrvatske na Svjetskoj izložbi EXPO 2012, Yeosu, Republike Koreja, te imenovanju predsjednika i članova Nacionalnog odbora i nacionalnog povjerenika Republike Hrvatske za Svjetsku izložbu EXPO 2012. Naime, zbog odustajanja Republike Slovenije od sudjelovanja na svjetskoj izložbi sredstva za provođenje predmetne Odluke planirana su na pozicijama Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija za 2011. godinu (i projekcijama za 2012. i 2013. godinu). Nadalje. smanjenjem površine izložbenog prostora (modula) za naš nastup kojeg osigurava organizator, te racionalizacijom ostalih troškova, unatoč odustajanju Republike Slovenije od nastupa na Svjetskoj izložbi neće doći do povećanja ukupnog troška Republike Hrvatske, u odnosu na ranije planirana sredstva za zajednički nastup s republikom Slovenijom. Za tajnika Nacionalnog odbora i glavnog koordinatora EXPO 2012. imenuje se Vedran Žagrović iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. U točki VI. stavak 1. alineji 5 riječ: „zajedničkog“ i riječi „Republike Slovenije“, brišu se. Za zamjenika nacionalnog povjerenika za Svjetsku izložbu i direktora paviljona na Svjetskoj izložbi imenuje se Bruno Startz iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. U točki VII. stavku 1. alineji 5. riječi „hrvatsko-slovenskog“ zamjenjuju se riječju „hrvatskog“.

Podnesen je amandman na Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskom registru. U odnosu na prijašnji tekst članka 70. dodane su odredbe (u stavcima 1,3, i 6) u kojima se rješava pitanje subjekata upisa u sudski registar za koje je zatražen, ali nije proveden do kraja postupak upisa, odnosno koji su zastali u fazi prije samog osnivanja, pa predstavlja problem njegovo brisanje iz registra (kako likvidirati ono što nije osnovano). Ovim se rješavaju predmeti kao što je na primjer predmet likvidacije bolnice „Blato“ u Zagrebu koja je ostala subjekt u osnivanju.

Na teret Posebnog dijela Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2011. godinu odobrava se Srpskom narodnom, vijeću iznos od 1.200.000,00 kuna u svrhu razvoja institucija srpske zajednice.

Objavljena je Odluka Zajedničkog odbora EFTA-Hrvatska br. 1 iz 2009 (usvojena 4. lipnja 2009.) o izmjenama i dopunama Dodatka I s obzirom na proizvode koje ovaj Ugovor ne obuhvaća. Također, objavljena je Odluka Zajedničkog odbora EFTA-Hrvatska br. 2 iz 2009. (usvojena 4. lipnja 2009.) o izmjenama i dopunama Dodatka II. ribe i ostali morski proizvodi. Objavljena je i Odluka Zajedničkog odbora EFTA-Hrvatska br. 3 iz 2009. (usvojena 4. lipnja 2009.) o izmjenama i dopunama Dodatka III. s obzirom na definiciju pojma „proizvoda s podrijetlom“ i metoda upravne suradnje. I na kraju, objavljena je Odluka Zajedničkog odbora EFTA-Hrvatska br. 4 iz 2009. (usvojena 4. lipnja 2009.) o ukidanju carina na uvoz i pristojbi jednakog učinka.

Donesena je Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Dodatka Sporazumu o financiranju između Republike Hrvatske i Europske komisije o Programu prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina u okviru komponente Prekogranična suradnja programa IPA za 2008. godinu.

Također, donesena je Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Dodatka Sporazumu o financiranju između Republike Hrvatske i Europske komisije o Programu prekogranične suradnje Hrvatska-Crna Gora u okviru komponente Prekogranična suradnja programa IPA za 2008. godinu.



Pisane vijesti | Priopćenja