Priopćenje sa 145. sjednice Vlade RH

Vlada Republike Hrvatske s današnje sjednice uputila je Hrvatskom saboru mišljenje o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, koji je podnio Danijel Srb, zastupnik u Saboru. Prijedlogom zakona o dopuni predlaže se da se kao spomendan u Republici Hrvatskoj uvrsti i 27. srpnja-Dan sjećanja na žrtve četničkih i komunističkih zločina u Republici Hrvatskoj, kao dan spomena na sve žrtve tih zločina. Vlada ne podržava navedeni Prijedlog, budući da je temeljni cilj Prijedloga zakona već ostvaren Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, kojim se 23. kolovoza i u Republici Hrvatskoj proglašava Europskim danom sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Također, Saboru je upućeno mišljenje o Godišnjem izvještaju o poslovanju Financijske agencije za 2010. godinu, na koji Vlada nema primjedbi te se navedeni Izvještaj prihvaća.

Vlada je donijela Uredbu o izmjenama Tarife upravnih pristojbi iz Zakona o upravnim pristojbama. Naime, budući da se Uredba u tarifnim brojevima 105., 106., 107. i 108. koji uređuju upravne pristojbe iz područja tržišnog natjecanja i državnih potpora izravno poziva na članke Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja i Zakona o državnim potporama koji više nisu na snazi, bilo je potrebno izmijeniti Uredbu.

Zagrebačkoj županiji dana je suglasnost za zaduženje kod Privredne banke d.d. u Zagrebu, u iznosu od 9.996.000,00 kuna, a sredstva će se koristiti za financiranje investicija u školstvu.

Gradu Prelogu dana je suglasnost za zaduženje kod Hypo Alpe-Adria-Bank d.d., u iznosu od 3.000.000,00 kuna, a sredstva će se koristiti za financiranje izgradnje i rekonstrukcije komunalne infrastrukture na području Grada Preloga.

Dana je suglasnost Gradu Novskoj, za zaduženje kod Privredne banke Zagreb d.d., u iznosu od 11.000.000,00 kuna, za financiranje kapitalnih projekata.

Gradu Sisku dana je suglasnost za zaduženje kod Hypo Alpe-Adria-Bank d.d., pristupanjem dugu po kreditu br. 408-2/2008 trgovačkog društva Komunalac Sisak d.o.o. iz 2008. godine, za koji je Grad Sisak dao jamstva sukladno tada važećim propisima. Ostatak duga po kreditu kojem se pristupa je 6.009.382,32 kuna, na dan 30. lipnja 2011. godine. Otplatom kredita pristupanjem dugu Grad Sisak postaje vlasnikom zemljišta kupljenog kreditom.

Za financiranje izgradnje ceste „Močilo“, dana je suglasnost Općini Križ za zaduženje kod Privredne banke d.d. u Zagrebu, u iznosu od 3.000.000,00 kuna.

Donesena je Odluka o obnavljanju strateških robnih zaliha kukuruza, kojom će se izvršiti obnavljanje strateških robnih zaliha kukuruza u količini od 3.283.554 kilograma, na način da se rok za povrat kukuruza u omjeru 1:1 izvrši najkasnije do 1. prosinca 2011. godine. Naime, Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva –Ravnateljstvu za robne zalihe, obratile su se tvrtke Gorup d.o.o., Klanjec, Granolio d.d., Zagreb i PP Orahovica d.d., Orahovica sa zamolbom za odobrenje obnavljanja kukuruza iz strateških robnih zaliha s ciljem osiguranja sirovine za proizvodnju stočne hrane te tov žive stoke koja je u vlasništvu Ravnateljstva za robne zalihe. Budući da je riječ o dugogodišnjim poslovnim partnerima Ministarstva te sagledavajući cijelu problematiku, donesena je navedena Odluka.

Donesena je Odluka o koncesiji na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja turističko-proizvodnog kompleksa za preradu i ugostiteljsku ponudu školjkaša u uvali Sutvid, k.o. Popova luka, kojom se koncesija daje obrtu za uzgoj školjki „Školjka“, na rok od 15 godina.

Dana je suglasnost Kliničkom bolničkom centru Zagreb, za sklapanje Dodatka II. Ugovoru o dugoročnom klupskom kreditu u iznosu od 572.859.628,55 kuna, za produženje roka kredita do 1. travnja 2012. godine.

Izmijenjena je Odluka o minimalnim financijskim standardima za decentralizirane funkcije za zdravstvene ustanove u 2011. godini, kojom se preraspodjeljuju iznosi minimalnih financijskih sredstava za decentralizirane funkcije u pojedinim županijama, za investicijsko i tekuće održavanje, za investicijsko ulaganje, za otplate kredita, s time da ukupni iznosi sredstava ostaju nepromijenjeni.

Dana je suglasnost Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2012. i 2013. godini, u ukupnom iznosu od 11.171.913,45 kuna, za izgradnju Područne škole Novo Čiče, Osnovne škole Vukovina.

Također, navedenom Ministarstvu dana je suglasnost za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna za razdoblje od 2012. do 2013. godine, u ukupnom iznosu od 14.729.355,00 kuna, za nastavak radova na uređenju okoliša i radova na nastavku izgradnje športske dvorane Obrtne tehničke škole u Splitu.

Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti dana je suglasnost za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske za razdoblje od 2012. do 2014. godine, u ukupnom iznosu od 376.650,00 kuna, za zakup poslovnog prostora za potrebe Obiteljskog centra Dubrovačko-neretvanske županije.

Navedenom Ministarstvu je također dana suglasnost za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna u 2012. godini u iznosu do 5.646,00 kuna, za zakup poslovnog prostora za potrebe Centra za psihosocijalnu pomoć Međimurske županije.

Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva odobrava se isplata sredstava iz državnog proračuna za 2011. godinu, s pozicija Ministarstva, u iznosu od 800.000,00 kuna, za izgradnju crkve u Gradu Kninu.

Također se navedenom Ministarstvu daje se suglasnost za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna za razdoblje od 2012. do 2013. godine, u ukupnom iznosu do 7.000.000,00 kuna, za izgradnju crkve u Kninu.

Vlada je dala suglasnost na Statut Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata.

Radi otklanjanja teško nadoknadive štete za Republiku Hrvatsku na izgradnji međunarodnog cestovnog graničnog prijelaza I. kategorije Zaton Doli – Neum II, Vlada je donijela Odluku o stupanju u posjed nekretnine u k.o. Imotica prije pravomoćnosti rješenja o izvlaštenju.

Osim toga dopunjena je Odluka o visini naknade članovima povjerenstava, vijeća, savjeta, radnih skupina i drugih sličnih tijela iz svibnja ove godine.

Izmijenjena je Odluka o osnivanju Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga zakona o plaćama, kojom je za predsjednika Povjerenstva imenovan je Davor Ljubanović, državni tajnik u Ministarstvu uprave.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o osnivanju Povjerenstava za praćenje postupka prodaje dionica brodogradilišta pod posebnim uvjetima, i to: 893.150 dionica društva Brodogradilište Kraljevica, d.d., 1.177.014 dionica društva Brodotrogir d.d., 8.073.568 dionica društva Brodograđevna industrija Split d.d. te 1.051.038 dionica društva Brodograđevna industrija 3. maj d.d., Rijeka.

Na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2011. godinu odobravaju se sredstva Gradu Kninu za izgradnju crkve, u iznosu od 2.000.000,00 kuna.

Nadalje, Udruzi građana općine Zagvozd „Biokovo“ za financiranje izgradnje spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata s područja Općine Zagvozd, odobrava se iznos od 600.000,00 kuna.

Općini Lovreć odobrava se, na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna za 2011. godinu sredtsva u iznosu od 1.000.000,00 kuna, za financiranje izgradnje školske športske dvorane u Lovreću.

Hrvatskom atletskom savezu za financijsku potporu organizaciji 61. atletskog mitinga IAF World Challenge Zagreb 2011., Memorijala Borisa Hanžekovića, koji će se održati u Zagrebu u rujnu 2011. godine, odborava se iznos od 500.000,00 kuna.

Vlada Republike Hrvatske prihvatila je pokroviteljstvo na 7. međunarodnom festivalu kazališta slijepih i slabovidnih BIT, koji se od 7. do 13. listopada ove godine održava u Zagrebu.

Prihvaćen je Zaključak u vezi s Izvješćem Međuresorne radne skupine za pripremu aktivnosti potrebnih za definiranje i određivanje kritične nacionalne infrastrukture Republike Hrvatske te se ista skupina zadužuje da, radi neposredne koordinacije zaštite i osiguranja djelovanja kritičnih nacionalnih infrastruktura, do travnja 2012. godine, izradi nacrt prijedloga zakona kojim će se urediti područje kritičnih nacionalnih infrastruktura.

Vlada je na današnjoj sjednici dala suglasnost Hrvatskom skijaškom savezu za održavanje FIS Svjetskog kupa u ski rolerima, u Oroslavlju, od 16. do 18. rujna 2011. godine.

Slijedom višegodišnje provedbe ISPA u Republici Hrvatskoj ukazala se potreba za izmjenama i dopunama nekih od Memoranduma i to u pogledu produženja roka provedbe te osiguravanja usklađenosti pojedinih dijelova Memoranduma vezanih uz opis i karakteristike projekta sa stvarnim stanjem proizašlim iz tijeka provedbe projekta. Stoga je Vlada Republike Hrvatske na današnjoj sjednici donijela odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade RH i Europske komisije o: izmjeni i dopuni Memoranduma o financiranju usuglašenog između EK i Vlade RH o dodjeli pomoći iz Instrumenta za pretpristupnu strukturnu politiku za Pripremu liste projekata za Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) u sektoru zaštite okoliša u Zagrebu. Također je izmijenjen i dopunjen Memorandum o financiranju usuglašenog između Europske komisije i Vlade RH o dodjeli pomoći iz Instrumenta za pretpristupnu strukturnu politiku za Regionalni centar za gospodarenje otpadom Bikarac u Šibensko-kninskoj županiji. Donesena je odluka o izmjeni i dopuni Memoranduma o financiranju usuglašenog između EK i Vlade RH o dodjeli pomoći iz Instrumenta za pretpristupnu strukturnu politiku za Rehabilitaciju željezničke pruge na dionici Vinkovci-Tovarnik-državna granica za Vukovarsko-srijemsku županiju. Izmijenjen je i dopunjen Memorandum o financiranju usuglašenog između Europske komisije i Vlade Republike Hrvatske o dodjeli pomoći iz Instrumenta za pretpristupnu strukturnu politiku za Program za vode i otpadne vode u Karlovcu.

Hrvatska je Vlada na današnjoj sjednici izmijenila Odluku o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Kosova o međunarodnom cestovnom prijevozu putnika i tereta.

Vlada Republike Hrvatske usvojila je Memorandum o suglasnosti o poljoprivredi i ruralnom razvoju između Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Republike Hrvatske i Ministarstva poljoprivredne, prehrambene i šumarske politike Talijanske Republike te Memorandum o suglasnosti između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva obrane Republike Slovenije o načelima za doprinos Školi vojne policije u NATO misiji obuke – Afganistan u okviru operacije ISAF.

Na sjednici je prihvaćeno Izvješće o vođenim pregovorima za sklapanje Ugovora između Republike Hrvatske i Republike Makedonije o izručenju.



Pisane vijesti | Priopćenja