Priopćenje sa 146. sjednice Vlade Republike Hrvatske

Vlada Republike Hrvatske je s današnje sjednice uputila mišljenje Hrvatskom saboru u kojem nema primjedbi na Poslovno izvješće o radu Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2010. godinu, koje je predsjedniku Hrvatskog sabora podnio predsjednik Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja.

Također, Vlada nema primjedbi ni na Godišnje izvješće o radu Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave za 2010. godinu, koje je predsjedniku Hrvatskog sabora podnijela Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave.

Vlada Republike Hrvatske predložila je Hrvatskom saboru da prihvati Izvješće o radu i poslovanju Hrvatskog fonda za mirovinsko osiguranje za 2010. godinu, koje je predsjedniku Hrvatskog sabora podnio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Vlada nema primjedbi na Godišnje izvješće o radu Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga za 2010. godinu, koje je predsjedniku Hrvatskog sabora podnijela Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga.

Također, Vlada nema primjedbi ni na Godišnje izvješće o radu Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije za 2010. godinu.

Vlada Republike Hrvatske dala je prethodnu suglasnost na Godišnji program rada te na Financijski plan Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije za 2012. godinu, čime se utvrđuju ciljevi i zadaće u obavljanju regulatornih i drugih poslova propisanih Zakonom o elektroničkim komunikacijama i Zakonom o pošti te planiraju sredstva za obavljanje poslova iz djelokruga Agencije.

Dana je suglasnost Gradu Zadru za zaduženje kod Zagrebačke banke d.d., Zagreb, u iznosu od 18.500.000 eura, za refinanciranje izdanih municipalnih obveznica Grada Zadra.

Također, dana je suglasnost i Općini Vinodolska općina za zaduženje kod Erste & Steiermärkische Bank d.d. Rijeka, u iznosu od 5.510.725, 78 kuna, za financiranje izgradnje kanalizacijskih sustava na području Općine Vinodolska općina.

Dana je suglasnost na Izmjene i dopune Statuta Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Izmjene i dopune Statuta predlažu se radi usklađivanja odredbi s Odlukom o strateškim dokumentima i institucionalnom okviru za korištenje strukturnih instrumenata Europske unije u Republici Hrvatskoj, kojom je propisano da je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dužan prilagoditi organizacijsku strukturu u skladu sa Strategijom organizacijskog razvoja i Operativnim programom za okoliš i energetiku.

Vlada je donijela Odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za gradonačelnika Grada Varaždina te općinskog načelnika i zamjenika općinskog načelnika Općine Sibinj. Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok podnio je ostavku na dužnost gradonačelnika koja je zaprimljena u stručnim službama Garda Varaždina 19. srpnja 2011. godine. Dana 11. kolovoza 2011. godine u stručnim službama Općine Sibinj zaprimljena je ostavka načelnika Općine Ivice Batinića. Sukladno odredbi članka 8. stavka 1. Zakona o izborima općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba ako mandat općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba prestane prije isteka mandata, raspisat će se prijevremeni izbori. Za dan provedbe izbora određuje se nedjelja, 16. listopada 2011. godine.

Donesena je Odluka o rotaciji, broju i organizacijskoj strukturi pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda. U rujnu 2011. godine izvršit će se redovite rotacije pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske koji sudjeluju u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda i to: u mirovnoj misiji na Cipru (UNFICYP) upućivanjem jednog pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u svojstvu vojnog promatrača do 31. prosinca 2011. godine i u mirovnoj misiji Ujedinjenih naroda na Golanskoj visoravni (UNDOF) upućivanjem dvojice pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u svojstvu stožernih časnika do 31. prosinca 2011. godine.

Također, donesena je Odluka o osnivanju Međunarodne resorne skupine za izradu Nacionalne strategije zaštite od požara. Zadaća Radne skupine je, do 31. prosinca 2011. godine, izraditi predmetnu Nacionalnu strategiju za razdoblje 2012. - 2021., a predsjednik Radne skupine bio bi predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova.

Vlada Republike Hrvatske odobrava Hrvatskom povijesnom muzeju uvid, odnosno korištenje arhivskog gradiva nastalog djelovanjem dr. Franje Tuđmana kao predsjednika Republike Hrvatske, koje se odnosi na izvještaj Promatračke misije Europske zajednice, od 26. studenoga 1991. godine pod nazivom „Situation in Croatia“, te pismo tadašnjeg člana Vlade Republike Hrvatske Dražena Budiše Promatračkoj misiji Europske zajednice od 15. listopada 1991. godine u svrhu izložbe povodom dvadesete obljetnice nakon agresije na Republiku Hrvatsku, odnosno za potrebe djelokruga Hrvatskog povijesnog muzeja.



Pisane vijesti | Priopćenja