Priopćenje sa 148. sjednice Vlade Republike Hrvatske

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici prihvatila Izvješće o tijeku pregovaračkog procesa Republika Hrvatska-Europska unija za vrijeme predsjedavanja Republike Mađarske Vijećem Europske unije, u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2011. godine, temeljem Izjave Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske o zajedničkom djelovanju u procesu pregovora za članstvo u Europskoj uniji te će Izvješće predstaviti Hrvatskom saboru.

Izmijenjena je Uredba o određivanju lučkog područja luke Osijek. Izmjenom se proširuje lučko područje luke Osijek otvorene za javni promet, koje će se koristiti za obavljanje lučkih djelatnosti kojima upravlja upravitelj luke.

Vlada je dala avansno jamstvo za praćenje izgradnje broda Nov. 519 u Brodosplit-Brodogradilištu specijalnih objekata d.o.o. u Splitu. Avansno jamstvo je u korist domaćih i/ili inozemnih banaka u zemlji i/ili inozemstvu za izdavanje garancija i/ili kontragarancija za osiguranje avansnih uplata naručitelja broda LAPLAINE MANAGEMENT Ltd., British Virgin Islands, a u svrhu financijskog praćenja izgradnje broda Nov. 519, u iznosu do najviše 12.160.000,00 eura.

Agenciji za upravljanje državnom imovinom daje se suglasnost za sklapanje Ugovora o zajmu s društvom Adriachem d.d. iz Kaštel Sućurca, u iznosu od 11.984.738,11 kuna, u svrhu podmirenja neisplaćenih plaća za rujan 2010. godine do travnja 2011. godine.

Donesena je odluka o stupanju u posjed nekretnine prije pravomoćnosti rješenja o nepotpunom izvlaštenju, radi Plinovodnog sustava Like i Dalmacije IV. dio sustava od PČ/MRS Benkovac do PČ Dugopolje (MRS Split), Odvojnog plinovoda do MRS Pirovac DN 200/75, u k.o. Velim (k.č. br. 97/5). Stupanje u posjed odobrava se društvu Plinacro d.o.o. iz Zagreba, radi hitnosti i izbjegavanja znatnije štete na izgradnji plinovodnog sustava.

Prihvaća se Nacrt javnog poziva za imenovanje člana/ice Upravnog vijeća Hrvatske izvještajne novinske agencije iz reda zaposlenih u Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji. Hrvatski sabor je na sjednici 8. srpnja 2011. godine donio Odluku o razrješenju članova Upravnog vijeća Hine, zbog isteka mandata te Odluku o imenovanju članova Upravnog vijeća Hine iz reda stručnjaka za medije i iz reda ekonomsko-financijskih, pravnih i informatičkih stručnjaka. Zadužuju se Ministarstvo kulture da, u ime Vlade Republike Hrvatske, objavi navedeni Javni poziv u Narodnim novinama i Vjesniku, prikupi prijave kandidata/kinja i dostavi ih Vladi Republike Hrvatske radi predlaganja Hrvatskome saboru imenovanja člana/ica Upravnog vijeća Hrvatske izvještajne novinske agencije iz reda zaposlenih u Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji.

Prihvaća se Izvješće o radu Središnjeg registra osiguranika za 2010. godinu, u tekstu koji je Upravno vijeće Središnjeg registra osiguranika usvojilo na 93. sjednici održanoj 15. srpnja 2011. godine. Izvješće obuhvaća izvršene zadaće i aktivnosti Središnjeg registra osiguranika u vezi s članstvom u obveznim mirovinskim fondovima, te bankama skrbnicima, vođenje osobnih računa, informiranja i odnosa s javnošću, te računovodstveno poslovanje i planiranje.

Donesena je Uredba o objavi Dodatka Sporazumu o financiranju između Republike Hrvatske i Europske komisije o Programu prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina u okviru komponente Prekogranična suradnja programa IPA za 2008. godinu. Također, donesena je i Uredba o objavi Dodatka Sporazumu o financiranju između Republike Hrvatske i Europske komisije o Programu prekogranične suradnje Hrvatska-Crna Gora u okviru komponente Prekogranična suradnja programa IPA za 2008. godinu.

Izmijenjena je Uredba o objavi Sporazuma o financiranju između Vlade Republike Hrvatske i Europske komisije u vezi s Nacionalnim programom u okviru IPA-komponenta Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2011. godinu-prvi dio. Navedenom Uredbom mijenja se članak 4. Uredbe o objavi Sporazuma o financiranju između Vlade Republike Hrvatske i Europske komisije u vezi s Nacionalnim programom za Hrvatsku u okviru IPA-komponenta Pomoć u tranziciji i jačanja institucija za 2011. godinu-prvi dio na način da se utvrđuje da predmetni Sporazum o financiranju na dan donošenja Uredbe nije na snazi te da će se podaci o njegovom stupanju na snagu objaviti sukladno odredbi članka 30. stavka 3. Zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora.

Donesena je Odluka o objavljivanju mnogostranog međunarodnog ugovora kojeg je Republika Hrvatska stranka na temelju notifikacije o sukcesiji. Naime, Vlada Rumunjske je depozitar Sporazuma o ribarstvu u vodama Dunava između vlada Federativne Narodne Republike Jugoslavije, Narodne Republike Bugarske, Rumunjske Narodne Republike i Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika potpisanog u Bukureštu 29. siječnja 1958. godine, izmijenjenog Protokolom o izmjeni članka 17. Sporazuma, potpisanog u Bukureštu 29. lipnja 1979. godine i Protokolom o izmjeni članka 11. Sporazuma, potpisanog u bukureštu 24. svibnja 1984. godine, kojeg je bivša FNRJ odnosno SFRJ bila stranka te je Republika Hrvatska stranka tog mnogostranog međunarodnog ugovora od 8. listopada 1991. godine.

Vlada Republike Hrvatske upoznata je s Memorandumom o suglasnosti između Državne geodetske uprave Republike Hrvatske i Agencije za katastar nekretnina Republike Makedonije o suradnji u području geodezije, katastara, kartografije, geoinformatike i infrastrukture prostornih informacija.

Također, Vlada Republike Hrvatske upoznata je i s Memorandumom o suradnji između Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske Uprave za zatvorski sustav i Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Crne Gore u zatvorskim stvarima, potpisanim 29. lipnja 2011. godine u Podgorici.

Vlada je upoznata i s Memorandumom o suglasnosti između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministra nacionalne obrane Republike Poljske o suradnji između Bojne za specijalna djelovanja Oružanih snaga Republike Hrvatske i Zapovjedništva specijalnih operacija Republike Poljske, potpisanim 5. srpnja 2011. godine u Krakovu.

Vlada Republike Hrvatske upoznata je sa Sporazumom između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva obrane Češke Republike o suradnji na području vojnih geoprostornih informacija i s Provedbenim dogovorima A i B Sporazumu, potpisanim 1. srpnja 2011. godine u Bruxellesu.



Pisane vijesti | Priopćenja