Priopćenje sa 157. sjednice Vlade Republike Hrvatske

Vlada Republike Hrvatske s današnje je sjednice uputila Hrvatskom saboru mišljenje o Izvješću o radu Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje u 2010. godini i strateškom dokumentu Mreža visokih učilišta i studijskih programa u Republici Hrvatskoj, koji je predsjedniku Sabora podnijelo Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje, aktom od 27. rujna 2011. godine, te predlaže Saboru da prihvati navedene dokumente.

Također, Saboru se upućuje mišljenje da je Vlada je suglasna s tekstom Prijedloga deklaracije o potpori hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini i Bosni i Hercegovini u procesu ustavnih promjena. Vlada pozdravlja i podupire ustavne promjene u BiH koje će osigurati punu i provedivu jednakopravnost svih triju konstitutivnih naroda u BiH, te davanje potpore Hrvatima u BiH i njihovim političkim predstavnicima u pregovorima vezanim za promjene Ustava. Također, Vlada pozdravlja i podupire svaki napredak na polju povratka i poboljšanja kvalitete života Hrvata na cjelokupnom teritoriju Bosne i Hercegovine. Kroz ustavne promjene Vlada Republike Hrvatske također podupire uspostavu zastupljenosti Hrvata na svim razinama vlasti i u svim tijelima vlasti u Bosni i Hercegovini, s punim pravom biranja vlastitih predstavnika.

Donesena je Odluka o osnivanju Radne skupine za izradu prijedloga mjera za izvršenje Plana djelovanja za provedbu Europske konvencije o ljudskim pravima na nacionalnoj razini. Zadaća skupine je priprema prijedloga mjera kojima će se povećati svijest tijela javne vlasti o potrebi primjene konvencijskih pravnih standarda, odnosno o primjeni sudske prakse Europskog suda za ljudska prava, i o načinima primjene istog.

Vlada je donijela Odluku o stupanju u posjed nekretnine prije pravomoćnosti rješenja o izvlaštenju, radi rekonstrukcije i izmještanja dijela prometnice Dubrava-Podi (L.C.-65064), u k.o. Dubrava.

Donesena je Odluka o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske na međunarodnoj obučnoj aktivnosti „KFOR-15“, koja će se održati u Saveznoj Republici Njemačkoj od 1. do 21. studenog 2011. godine. Uz pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske, na obučnoj aktivnosti će sudjelovati pripadnici oružanih snaga država članica NATO-a i država članica Partnerstva za mir.

Izmijenjena je Odluka o određivanju državnih linija u javnom prijevozu u linijskom obalnom pomorskom prometu. Naime, od donošenja navedene Odluke 5. prosinca 2008. godine, te Odluke o Izmjenama navedene Odluke od 4. ožujka 2010. godine, nastupile su okolnosti zbog kojih je ocijenjeno potrebnim izvršiti promjene na pojedinim linijama u cilju poboljšanja prometne povezanosti otoka s kopnom međusobno vodeći računa o racionalnosti korištenja brodova na predviđenim linijama (usklađivanje učestalosti putovanja i/ili kapaciteta u izvansezoni, predsezoni i posezoni odnosno premještanje relacija pojedinih linija radi dovršetka izgradnje pojedine lučke infrastrukture).

Dana je koncesija u svrhu gospodarskog korištenja pomorskog dobra radi obavljanja djelatnosti uzgoja školjaka na lokacijama Malenica i Val delle Navi u Limskom zaljevu. Koncesija se daje na vremensko razdoblje od 20 godina.

Dana je suglasnost Hrvatskom gimnastičkom savezu, za održavanje Challenger cupa u muškoj i ženskoj športskoj gimnastici, koji se održava u Osijeku, od 2. do 7. studenoga 2011. godine.

Donesena je Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Azarbajdžana o ukidanju viza za nositelje diplomatskih i službenih putovnica. Sklapanje sporazuma pojednostavilo bi uvjete putovanja državljana dviju zemalja, koji su nositelji diplomatskih i službenih putovnica i tako stvorilo osnovu za daljnje razvijanje bilateralnih odnosa, gospodarske, kulturne i druge suradnje. Sklapanje Sporazuma ne bi bilo protivno obvezama što ih je Republika Hrvatska preuzela glede usklađivanja viznog sustava s viznim sustavom Europske unije.

Vlada Republike Hrvatske upoznata je s Protokolom o suradnji u procesu europskih integracija između Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Ministarstva europskih integracija Republike Kosova, potpisanim 24. kolovoza 2011. godine u Prištini.

Vlada je upoznata s Dogovorom između Državne geodetske uprave Republike Hrvatske i Instituta za geodeziju, kartografiju i daljinsko istraživanje Republike Mađarske o razmjeni kartografskog materijala.

Donesena je Odluka o darovanju Gradu Pločama bivšeg vojnog skladišta „Šipak“ u Pločama. Grad Ploče je namijenio predmetne nekretnine za smještaj komunalnih ustanova i poduzeća Grada Ploča-Javnu ustanovu za komunalno gospodarstvo „Izvor“ i dr. (koji trenutno koriste neadekvatan prostor), čime bi unaprijedio komunalni standard u Grad Pločama. Također, donesena je Odluka o darovanju nekretnina Općini Župa Dubrovačka u vrijednosti 3.911.368,00 kuna, za izgradnju dječjeg vrtića i doma za smještaj starijih i nemoćnih osoba. Donesena je i Odluka o darovanju nekretnina Općini Brela, čija vrijednost iznosi 19.770.501, 64 kune, za potrebe legalizacije postojećih objekata javne namjene, s obzirom da je na navedenim česticama izgrađena osnova škola dr. Franjo Tuđman, zgrada Općine Brela, nogometno igralište, parkiralište i skladišni prostor.

Hrvatskim vodama predlaže se da na teret prihoda ostvarenih iznad Plana upravljanja vodama za 2011. godinu osiguraju i temeljem sporazuma s Agencijom za vodne putove doznače navedenoj Agenciji 6 milijuna kuna, radi financiranja radova tehničkog čišćenja od šljunčanog i pješčanog nanosa na rijekama Savi, Dravi i Dunavu, u okviru programa radova tehničkog održavanja vodnih putova Agencije za vodne putove, a koji ujedno služe zaštiti od štetnog djelovanja voda.



Pisane vijesti | Priopćenja