Priopćenje sa 160. sjednice Vlade RH

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici izmijenila i dopunila Uredbu o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva pravosuđa, na način da se ustrojava nova Kaznionica i zatvor u Šibeniku, budući da je njihova izgradnja nužan preduvjet uza ispunjavanje obveza Republike Hrvatske prema Europskoj komisiji u odnosu na Poglavlje 23. Pravosuđe i ljudska prava. Akcijskim planom za unaprjeđenje zatvorskog sustava za razdoblje od 2009. do 2014. godine prihvaćena je izgradnja navedenog objekta, a Projekt gradnje prezentiran je radi kreditiranja Razvojnoj banci Vijeća Europe. Da bi zajam bio odobren, nužno je u Uredbi dati prikaz kadrovske strukture u Kaznionici i zatvoru te broj službenika i namještenika.

Izmijenjena je Odluka o davanju državnog jamstva u korist Zagrebačke banke d.d. u Zagrebu, za kreditno zaduženje društva Hrvatske autoceste d.o.o., radi financiranja izgradnje autocesta iz Plana građenja i održavanja autocesta za 2008. godinu te je izmijenjena s tim vezana Odluka o davanju suglasnosti navedenom Društvu. Naime, Ugovor o kreditu u iznosu od 70.000.000,00 eura potpisan je 12. prosinca 2008. godine, a izmjenom se odgađa dospijeće glavnice za 12. prosinca 2016. godine.

Ustavnom sudu Vlada je podnijela zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom Odluke o osnovici i koeficijentu za obračun plaća općinskom načelniku i zamjeniku općinskog načelnika u Općini Pribislavec, jer je ista u suprotnosti s odredbom članka 3. Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Naime, predmetna Odluka donesena je na prijedlog općinskih vijećnika, a ne na prijedlog općinskog načelnika koji je prema članku 3. zakona, jedini ovlašteni predlagatelj visine koeficijenta i osnovice za obračun plaće općinskog načelnika i njegovog zamjenika.

Rok za izradu analize o dosadašnjem djelovanju vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave produžuje se do kraja studenog 2011. godine, budući da su u međuvremenu održani izbori za članove vijeća i za predstavnike nacionalnih manjina.

Na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike za 2011. godinu Hrvatskom Crvenom križu odobren je iznos od 500.000,00 kuna, kao pomoć stanovništvu Turske koje je pogođeno potresom.

Također, Hrvatskom Caritasu odobren je iznos od 200.000,00 kuna, za potporu akciji „Za 1000 radosti“, povodom Božićnih blagdana.

Vlada je upoznata s Memorandumom između Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Republike Hrvatske i Saveznog ministarstva poljoprivrede, šumarstva, okoliša i vodnog gospodarstva Republike Austrije o suradnji na području poljoprivrede, potpisanim 5. listopada 2011. godine u Beču.

Isto tako, Vlada je upoznata s Protokolom 5. zasjedanja hrvatsko-kineskog Povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju, potpisanim u Splitu 19. rujna 2011. godine



Pisane vijesti | Priopćenja