Priopćenje sa 164. sjednice Vlade RH

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici dopunila Odluke o objavljivanju pravila o državnoj potpori kinematografskoj i ostaloj audio vizualnoj djelatnosti, radi potvrde primjene postojećih kriterija sve do stupanja na snagu novih pravila o državnim potporama kinematografskoj i ostalim audio vizualnim djelatnostima ili najkasnije do 31. prosinca 2012. godine.

Donesena je odluka kojom se Hrvatskoj elektroprivredi-Operator distribucijskog sustava d.o.o., Elektrojug Dubrovnik odobrava stupanje u posjed nekretnina prije pravomoćnosti rješenja o potpunom izvlaštenju, radi izgradnje energetskog objekta-transformatorske stanice 110/20(10) kV „Srđ“ i priključnih vodova 110 i 20(10) kV s kabelskim raspletom (investicijska stanica Dubrovnik).

Daje se suglasnost Glavnom državnom odvjetniku Republike Hrvatske za otkaz punomoći odvjetničkom društvu Freshfields Bruckhaus Deringer iz Frankfurta za zastupanje u predmetu koji se vodi kod Zemaljskog suda u Frankfurtu temeljem Odluke Vlade Republike od 8. svibnja 2003. godine po tužbi Republike Hrvatske protiv LHB Internationale Handelsbank iz Frankfurta te se daje suglasnost Glavnom državnom odvjetniku za davanje punomoći odvjetničkom društvu Latham&Watkins iz Hamburga za zastupanje Republike Hrvatske u navedenom predmetu, radi utvrđenja i isplate.

Donesena je Odluka o rotaciji, broju i organizacijskoj strukturi pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda, kojom se pripadnicima OS-a koji su u mirovine misije UN-a upućivani tijekom 2011. godine produljuje sudjelovanje do isteka planiranog mandata.

HŽ Infrastrukturi d.o.o. iz Zagreba daje se prethodna suglasnost za raspisivanje javnog natječaja za davanje u zakup poslovnog prostora u sklopu željezničke infrastrukture, a koji u naravi čini restoran u prizemlju zgrade Glavnog kolodvora u Zagrebu, s rokom zakupa od deset godina.

Vlada je odobrila Izmjene i dopune Financijskog plana Agencije za civilno zrakoplovstvo za 2011. godinu, koje je donijelo Vijeće Agencije na sjednici održanoj 21. listopada 2011. godine.

Hrvatskoj agenciji za poštu i elektroničke komunikacije daje se prethodna suglasnost na Izmjene i dopune Statuta, koje se predlažu radi usklađivanja odredbi Statuta sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim komunikacijama, koji je stupio na snagu 10. kolovoza 2011. godine, te u jednom dijelu i sa Zakonom o izmjenama Zakona o poštanskim uslugama.

Dana je prethodna suglasnost na Statut Akademije lokalne demokracije, koji je Upravno vijeće Akademije predložilo na svojoj 1. sjednici održanoj 29. rujna 2011. godine.

Hrvatskoj agenciji za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata dana je prethodna suglasnost na Izmjene Statuta, predložene radi usklađivanja odredbi Statuta sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata.

Izmijenjena je Odluka o obnavljanju strateških robnih zaliha kukuruza, te se društvu Farma Jelas d.o.o. iz Hrvatske Dubice odgađa rok povrata dogovorene količine kukuruza do 1. prosinca 2012. godine, budući da je zbog ovogodišnjih loših vremenskih uvjeta ovogodišnji urod količinski smanjen za više od 40 posto, a na nekim parcelama i više od 50 posto.

Ovlašćuje se predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor za verifikaciju zapisnika sa zadnje sjednice Vlade Republike Hrvatske, koja će se održati u sadašnjem mandatu.

Imenuje se Izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske za VIII. ministarsku konferenciju Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u sastavu: Vesna Vuković, veleposlanica i stalna predstavnica u Stalnoj misiji Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima, sa sjedištem u Ženevi, i stalna predstavnica Republike Hrvatske pri Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) sa sjedištem u Ženevi, Božena Gajica Uzelac, načelnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, Borislava Bukvić, načelnica u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Jasna Derviš, ministar savjetnik u Stalnoj misiji Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima u Ženevi, Kitica Slade Pavičić, voditeljica Odsjeka u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, Božena Rukavina, prva tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija. VIII. ministarska konferencija Svjetske trgovinske organizacije (WTO) održat će se u Ženevi, od 15. do 17. prosinca 2011. godine.

Donesena je Uredba o objavi Sporazuma o provedbi Odluke Komisije od 17. lipnja 2011. godine o dodjeli bespovratne pomoći iz Fonda solidarnosti Europske unije za financiranje izvanrednih mjera u Republici Hrvatskoj nakon katastrofalnih poplava u svibnju/lipnju 2010. godine.

Također, donesena je i Uredba o objavi Sporazuma o provedbi Odluke Komisije od 19. kolovoza 2011. godine o dodjeli bespovratne pomoći iz Fonda solidarnosti Europske unije za financiranje izvanrednih mjera u Republici Hrvatskoj nakon katastrofalnih poplava u rujnu 2010. godine.

Dopunjena je Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma o uspostavi funkcionalnog bloka zračnog prostora Središnje Europe. Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 28. travnja 2011. godine donijela Odluku o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma o uspostavi funkcionalnog bloka zračnog prostora Središnje Europe. Sporazum je 5. svibnja 2011. godine potpisan u Brdu pri Kranju. S obzirom da Odluka ne predviđa privremenu primjenu Sporazumna, kako je predviđeno odredbama sporazuma, predložena je dopuna Odluke na način da se odobrava ugovaranje privremene primjene Sporazuma do njegovog potpisivanja, na način kako je to utvrđeno člankom 24. Sporazuma.

Vlada Republike Hrvatske upoznata je s Memorandumom o suglasnosti između Ministarstva obrane Republike Albanije i Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva obrane Republike Makedonije i Ministarstva obrane Crne Gore o načelima za doprinos Školi vojne policije u NATO misiji obuke-Afganistan u okviru operacije ISAF, potpisanim 6. listopada 2011. godine u Bruxellesu.

Vlada je upoznata i s Memorandumom o suglasnosti između Državne uprave za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske i Predsjedništva Vijeća ministara Talijanske Republike-Odjel civilne zaštite, potpisanim 11. studenog 2011. godine u Rimu.

Također, Vlada je upoznata s Protokolom s treće sjednice Zajedničkog odbora o gospodarskoj suradnji između Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Republike Hrvatske i Ministarstva industrije i trgovine Češke Republike.

Vlada Republike Hrvatske upoznata je i sa Sporazumom 03/2011 o suradnji na provedbi projekta Jačanje kapaciteta Hrvatske, Crne Gore i Srbije za praćenje i kontrolu prekograničnih kretanja kemikalija i opasnog otpada pod vodstvom Regionalnog centra za Baselsku konvenciju pri Slovačkoj agenciji za okoliš, Centar za upravljanje otpadom i zaštitom okoliša, Bratislava.

Vlada je upoznata s Dogovorom o prethodnom odobrenju između Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Republike Hrvatske i Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Novog Zelanda, potpisanim 27. svibnja 2011. godine u Bruxellesu i 4. srpnja 2011. godine u Zagrebu.

Na osobni zahtjev, dužnosti tajnice Vlade Republike Hrvatske razriješena je Jagoda Premužić, s danom 7. prosinca 2011. godine.

Zlatko Hamarić, ravnatelj Uprave za organizaciju pravosuđa, kojemu prestaje državna služba po sili Zakona sukladno Zakonu o državnim službenicima, razrješuje se s dužnosti s danom 31. prosinca 2011. godine.

Također, ravnateljica Uprave za kulturni razvitak Branka Šulc, kojoj prestaje državna služba po sili Zakona sukladno Zakonu o državnim službenicima, razrješuje se dužnosti s danom 31. prosinca 2011. godine.



Pisane vijesti | Priopćenja