Priopćenje sa 36. sjednice Vlade Republike Hrvatske

Vlada Republike Hrvatske na zatvorenom dijelu današnje sjednice donijela je Nacionalnu strategiju suzbijanja prijevara za zaštitu financijskih interesa Europske unije u Republici Hrvatskoj i Akcijskog plana za njezinu provedbu. Kao zemlja korisnica pretpristupnih programa pomoći Europske unije, Republika Hrvatska je, sukladno međunarodno preuzetim obvezama, u pretpristupnom razdoblju dužna osigurati zakonodavni okvir za zaštitu financijskih interesa Europske unije u Republici Hrvatskoj, te uspostaviti učinkovit i djelotvoran sustav upravljanja nepravilnostima i prijevarama, vezano uz korištenje sredstava pomoći Europske unije. Svrha donošenja ove Strategije jest osigurati učinkovitu zaštitu financijskih interesa Europske unije kroz jačanje AFCOS sustava u Republici Hrvatskoj te provođenjem unaprijed definiranih mjera i postizanjem postavljenih ciljeva.

Prihvaćena je Uredba o izmjenama Uredbe o osnivanju Zavoda za telemedicinu. Između ostalog, Uredbom se mijenja sjedište Zavoda za medicinu te naziv, tako da glasi „Hrvatski zavod za medicinu“. Predloženom Uredbom proširuju se djelatnosti Zavoda za telemedicinu te se uređuje da ista obuhvaća uvođenje i promicanje primjene novih tehnika i tehnologija u dijagnostici i liječenju na daljinu. Provedba predložene Uredbe neće zahtijevati dodatna sredstva u državnom proračunu.

Nadalje, Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o dodijeli pomoći Ličko-senjskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Prema Odluci, Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje odobrena je žurna nabava 10 komada motornih pumpi kapaciteta 20001/min, 10 komada usisnih kompleta za pumpu, 5 komada agregata za struju kapaciteta 11kW, 200 pari ribarskih čizama te 200 komada vodonepropusnih odijela, u ukupnoj vrijednosti od 520.000 kuna, s PDV-om. Donesena je i Odluka o dodjeli humanitarne pomoći Republici Albaniji. Vlada Republike Albanije je putem Veleposlanstva Republike Hrvatske u Tirani zatražila žurnu pomoć u zbrinjavanju stanovništva stradalog u poplavama na sjeveru Albanije u siječnju 2010. godine. Dodijeljena je humanitarna pomoć Republici Albaniji iz strateških robnih zaliha kroz isporuku 60.000 litara eurodizel goriva.

Hrvatska Vlada odobrila je iznos od 1.000.000 kuna Hrvatskom Caritasu za pomoć stradalima u potresu na Haitiju.

Vlada je upoznata s Protokolom Trećeg zasjedanja Zajedničkog povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju između Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske i Ministarstva za znanost i tehnološki razvoj Republike Srbije te s Izjavom o namjeri sklapanja Memoranduma o suglasnosti između Vlade RH i Vlade kanade o mobilnosti mladih.

Na sjednici, temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom natječaju, ravnateljicom Uprave za opću upravu Ministarstva uprave imenovana je Ruža Šimunec, a Sanda Pipunić imenovana je ravnateljicom Uprave za ljudske potencijale.

Anica Lucević razriješena je dužnosti ravnateljice Ravnateljstva za tržišnu i strukturnu potporu u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, radi odlaska na novu dužnost u Agenciju za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koja sukladno Zakonu o državnoj potpori poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju preuzima poslove spomenutog Ravnateljstva.

Razriješen je Miljenko Pavlović, član Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, te je imenovan novi član Ivan Bubić, kao predstavnik Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

Vlada je imenovala Ruđera Friganovića predsjednikom Upravnog vijeća Agencije za opremu pod tlakom, te Nikolinu Sladoljev, Sandra Mustafagića, Marijana Krešića, Vedranu Cetina, Mladena Vrebčevića te Srećka Švaića članovima Vijeća, kao predstavnike Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Državnog inspektorata, Hrvatske akreditacijske agencije i Hrvatske komore arhitekata i inženjera u graditeljstvu.

Na osobni zahtjev, Maja Vrtarić razriješena je dužnosti državne tajnice za organizaciju i upravljanje Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Nataša Vujec imenovana je državnom tajnicom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.



Pisane vijesti | Priopćenja