Priopćenje sa 44. sjednice Vlade RH

Na zatvorenom dijelu današnje sjednice Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o objavljivanju pravila o državnim potporama za javne radiodifuzijske usluge (EU). Cilj Odluke je daljnje pružanje adekvatne potpore za javne radiodifuzijske usluge koje koriste tehnološki napredak, koje javnosti donose prednosti novih audiovizualnih usluga i novih tehnologija, te pokreću razvoj i diversifikaciju aktivnosti u digitalnom dobu. Izmijenjena i dopunjena je Odluka o objavljivanju Pravila o potpori u prometu (EU). Došlo je do izmjene u vezi s važenjem pravne stečevine Europske unije, a u cilju osiguranja usklađenosti i učinkovitog praćenja i pravovremenog objavljivanja pravila o državnim potporama. Također je izmijenjena i dopunjena Odluka o objavljivanju popisa pravila o državnim potporama. Naime, Odluka se sadržajno nadopunjuje dodajući postojećem popisu pravila nove akte pravne stečevine Europske unije koji će biti objavljeni i time preneseni u hrvatski pravni sustav u dijelu koji određuje državne potpore.

Nadalje, donesena je i Odluka o organizaciji Summita/Konferencije o procesu euroatlantskih integracija koji će se održati u Dubrovniku, od 9. do 10. srpnja 2010. godine.

Dana je suglasnost Hrvatskim autocestama d.o.o. na Plan građenja i održavanja autocesta za 2010. godinu. Planom građenja i održavanja autocesta za 2010. godinu predviđena su ulaganja u građenje i održavanje autocesta od ukupno 2.230.379.000,00 kuna i to za građenje 1.878.606.000,00 kuna, izvanredno održavanje 217.500.000,00 kuna i redovno održavanje 134.273.000,00 kuna. Prema Planu glavnina radova je na izgradnji autocesta i odvija se na pravcima Split-Ploče i Zagreb-Sisak.

Izmijenjena je Odluka o određivanju državnih linija u javnom prijevozu u linijskom obalnom pomorskom prometu. Sukladno članku 7. Zakona o prijevozu i linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, izmjene utvrđenih državnih trajektnih, brzobrodskih i klasičnih brodskih linija, na način da će se na određenim relacijama smanjiti obujam plovidbe kao i kapaciteti plovila, isključivo u izvan sezonskom razdoblju od 1. ožujka do 31. svibnja i od 1. listopada do 31. prosinca 2010. godine.
Također je prihvaćen Statut Tajništva Unije za Mediteran, a Nives Malenica, koordinator za barcelonski proces-Uniju za mediteran, je ovlaštena da na sastanku Odbora Visokih dužnosnika zemalja sudionica Barcelonskog proces – Unije za Mediteran iskaže suglasnost na usvajanje teksta Statuta Tajništva Unije za mediteran.


Prihvaćeno je pokroviteljstvo nad obnovljenom povijesnom regatom gajeta falkuša od Komiže do Palagruže pod nazivom Rota Palagruzona – 2010, koja će se održati 24. lipnja 2010. godine te pokroviteljstvo nad stručnim skupom na temu „Profesionalna rehabilitacija osoba s invaliditetom – vrata za ponovni ulazak u svijet rada, koji će se održati u Zadru, 27. i 28. svibnja 2010. godine.

Hrvatska Vlada je odobrila 500.000 kuna Hrvatskom Caritasu i 500.000 kuna Hrvatskom Crvenom križu za prikupljanje pomoći za stradale od potresa u Čileu.

Donesena je Uredba o objavi Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Turske o suradnji u području zaštite okoliša, prirode, voda i šumarstva. Sporazum je potpisan u Ankari 18. veljače 2009. godine, a njime se dvije zemlje obvezuju na suradnju u općim pitanjima zaštite okoliša; prirode, voda i šumarstva, zaštiti klime, gospodarenju otpadom, sprječavanju i kontroli onečišćenja okoliša, obrazovnim, znanstvenim, tehničkim i tehnološkim aspektima zaštite okoliša i očuvanja prirodnih resursa, uspostavi i korištenju informacijskog sustava okoliša te usklađivanju nacionalnih zakonodavstava s pravnom stečevinom Europske unije.

Dosadašnji predsjednik Stručnog tijela za ocjenu ponuda za koncesije na pomorskom dobru Mario Babić razriješen je dužnosti, kao i tajnica Nina Perko, koja je imenovana novom predsjednicom Stručnog tijela. Novim tajnikom imenovan je Boris Fantulin.

Novom članicom Povjerenstva za rješavanje odštetnih zahtjeva radnika oboljelih od profesionalne bolesti zbog izloženosti azbestu imenovana je Vesna Žulj, kao predstavnica Ministarstva pravosuđa.

Bianca Matković razriješena je dužnosti predsjednice Komisije za granice, a novim predsjednikom imenovan je Davor Božinović.



Pisane vijesti | Priopćenja